A világ legegyszerűbb forró almaitala

forró almaital

Emlékeztek még a világ legegyszerűbb forrócsoki receptjére, amit két évvel ezelőtt osztottam meg veletek? Ha azt már unjátok, akkor örömmel jelenthetem be, hogy itt ez a forró almaital, amit szintén nagyon könnyen és gyorsan el lehet készíteni (de azt is elárulom nektek, hogyan lehet kicsit bonyolultabb módszerrel még különlegesebb eredményt elérni). Szerintem a forró almaital remek alternatívája a többi forró italnak, valami új finomság, ami kitör a tea-forrócsoki-forralt bor bűvköréből.

A lusta recepthez a következőkre lesz szükségetek: almalé (minél jobb minőségű, annál jobb!), fahéjrúd, szegfűszeg és néhány szem karamella. Az arányokat te választod meg, én egyszerre kb. fél litert szoktam csinálni, ahhoz megy egy pici fahéjrúd, és 5-6 szem szegfűszeg, valamin 3-4 szem karamella. Ha biztosra akarsz menni, tedd a fűszereket teatojásba, úgy könnyen kiveheted őket, amikor elkészül a forró almaital. Én szeretek veszélyesen élni, úgyhogy igyekszem számon tartani, miből mennyit kell kihalásznom majd a végén :) 

Szóval a fentieket a neked legszimpatikusabb arányban tedd egy lábosba, gyújts alá, és kis vagy közepes lángon kevergesd folyamatosan, amíg a karamella el nem olvad benne. Összesen kb. 15-20 perc kell neki, hogy a fűszerek íze is kellően érvényesülni tudjon az italban. Ha elkészült, vedd le a tűzről, szedd ki belőle a fűszereket, oszd el bögrékbe, és élvezd a téli finomságot!

forró almaital

És akkor lássuk a variációkat:

  • A karamella számomra igazán különlegessé teszi ezt az italt. Ha szeretnéd növelni az élvezeti értéket, akkor eljárhatsz a karamellás tej elkészítéséhez hasonlóan is: kb. másfél evőkanál cukrot olvassz fel egy kisebb fazékban, amíg szép barna és folyós nem lesz a karamella. Erre öntsd rá az almalevet és add hozzá a fűszereket. A karamella ettől hirtelen megkeményedik, de semmi vész, ahogy folyamatos kevergetés mellett melegszik az almalé, úgy a karamella is vissza fog folyósodni, és szépen elvegyül az italban.
  • Ha extra sűrű italt akarsz, akkor ne almalevet használj, hanem hámozz meg két-három almát, vágd őket apró kockákra, és egy kis vízzel felöntve turmixold össze őket. Ettől az ital sűrű és krémes lesz. Az alma és víz arányára nagyon ügyelj, mert a túl sok víz könnyen elveszi az alma ízét.
  • A karamella amúgy lecserélhető, ha nem szeretnétek, hogy cukros legyen. Használhattok helyette mézet vagy más édesítőt, de akár ki is hagyhatjátok belőle.
  • Fűszerezés terén nem kell leragadni a fahéj-szegfűszeg kombónál. Használjatok nyugodtan más télies fűszereket is: gyömbért, ánizst, pici szerecsen diót, de rakhattok bele egy pici citrom vagy narancslevet is.

Remélem a fenti variációk segítenek megtalálni a számodra legfinomabb változatot. A forró almaital, akárcsak a forrócsoki vagy a forralt bor, nem egy egzakt dolog, rengeteg recept kering róla az interneten. Szerintem a fentebb leírt lusta recept az egyik legegyszerűbb mind közül.

Ti főztetek már hasonlót? Milyen recept alapján készítitek? 

(Visited 289 time, 1 visit today)