TeaTime #3 – Fogas gondokra diófalvél

Nagyon sokáig úgy terveztem a TeaTime rovatot, hogy az élvezetekre helyezem a hangsúlyt, és az alapján mutatom be a kedvenc teáimat. Aztán rájöttem, hogy kár lenne kihagyni a “hőseimet”, akiket ugyan nem feltétlenül az ízükért fogyasztok, de sokszor jó szolgálatot tesznek. A diófalevél tea még innen is kilóg egy kicsit, ugyanis nem elkortyolgatni kell, hanem öblögetésre használom.

Történt ugyanis, hogy nemrég iszonyat fogfájás mellett bedagadt a fél szájüregem – ha azt mondom, köpni-nyelni alig tudtam, azt érts szó szerint. Nem tudtam kinyitni rendesen a számat, majd’ megőrültem rágás közben a fájdalomtól. Szerencsére itt lépett közbe a párom, aki nagy gyógyteás mostanában, és felajánlotta, hogy főz nekem diófalevél teát. Nem nagyon volt veszteni valóm, szóval rábólintottam.

Elkészítése (örök hála érte Gyuri bácsinak): kb. egy csapott evőkanálnyi szárított diófalevelet leforrázunk 2 deci vízzel, és ezt 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és miután kihűlt, már használható is.

Ha kipróbálod, jobb ha tudsz két dolgot: az egyik, hogy egy kicsit lehet, hogy csípni fogja a szádat belülről (de aztán remélhetőleg sokkal jobban leszel, szóval kitartást!), a másik, hogy igen gyakran kell majd tisztítani a mosdókagylót utána (én legalábbis nem tudtam megúszni a sötétbarna nyomokat).

Mindezen hátrányok viszont eltörpülnek amellett, hogy milyen jót tett a feldagadt számnak! Pár nap alatt szinte teljesen levitte a duzzanatot. Szóval valószínűleg máskor is a diófalevél teát fogom segítségül hívni hasonló helyzetekben (ami eléggé valószínű, mert miután nagy nehezen eljutottam a fogorvoshoz, kiderült, hogy ki kell venni a bölcsességfogamat – de hogy arra mikor kerül sor, az még rejtély).

Amúgy a diófalevél tea még egy csomó mindenre jó, érdemes utána nézni, ha valakit érdekel az ilyesmi.

A kép forrása: stockvalut.com

(Visited 84 time, 1 visit today)