Tanulj és rendszerezz színekkel

Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, aki megvadul, ha a papírboltban járva meglátja a sok jópofa színes tollat, mappát, cetlit, és kényszeresen vásárolni akar egyre többet és többet. Amellett, hogy az ilyen apróságok igazán jópofák, a tanulás és a mindennapi rendszerezés során is jó szolgálatot tesznek. Én vizuális típus vagyok, fogékony vagyok arra, hogy színeket kössek emlékekhez (így az ismerőseim például nagyon jókat derülnek azon, amikor egy közös sztori felidézésekor hozzá fűzöm, hogy kin milyen színű ruha volt). Ezt a tulajdonságot remekül ki lehet használni, ha éppen vizsgákra készülök, de arra is nagyon jó, hogy emlékezzek arra, hogy mit hová jegyeztem fel, rámoltam el.

Ahhoz, hogy színkódokkal láss el dolgokat, nagyon sok eszköz áll a rendelkezésedre, ebből a teljesség igénye nélkül néhány:

 • színes tollak, filcek, ceruzák, szövegkiemelők
 • öntapadós jegyzetlapok, jelölő cetlik
 • matricák
 • dekortapaszok
 • nyomdák
 • színes borítékok, mappák, dobozok

Tanulásnál a színes tollak vannak a főszerepben. Ha szereted aláhúzogatni a könyveidben, jegyzeteidben a fontosabb részeket, kialakíthatsz egy rendszert, hogy a különböző jellegű információkat más-más színnel jelöld. Például zölddel a definíciókat, kékkel a számszerű adatokat, pirossal a magyarázatokat, sárgával a példákat. Más is lehet az alapja a rendszerednek (pl. az egyes témakörök), a lényeg az, hogy a különböző színek később segíteni fognak neked abban, hogy visszaemlékezz, mit is tanultál. Ha gondolod, készíts kis rajzokat a fontosabb bekezdések mellé, így lesz mihez kötnöd az adott részt, és dolgozatnál rögtön eszedbe jut majd, ha rákérdeznek az adott fogalomra, hogy igen, ez volt az, a kis piros virág mellett.

A különböző színű jegyzetlapok is segítségedre lehetnek a tanulásban. Én általában összehasonlításoknál, csoportosításoknál használom őket. Például, ha össze kéne hasonlítanom a kismacskát a ventilátorral, fognék két különböző színű lapot, és az egyikre kulcsszavakban felírom azt, amit a kismacskáról tudni kell, a másikra pedig azt, amit ventilátorról. Így egyrészt külön-külön látod a két dolog jellemzőit, és arra is könnyebb lesz emlékezned, hogy melyik témához tartozik egy adott jellemző, ha eszedbe jut, hogy milyen színű lapra írtad fel.

Ha számítógépen tanulsz, a színeket akkor is segítségül tudod hívni. Változtass betűszínt vagy kitöltési színt a jegyzeteidben, készíts színes szövegdobozokat a fontos részeknek, ha pedig összehasonlítást és csoportosítást végzel, a táblázat oszlopait színezd különbözőre.

A tanulás mellett a mindennapokban is könnyen hasznosíthatjuk a színeket. Erre itt van néhány példa és ötlet, amit szerintem jól és könnyen lehet hasznosítani:

 • Nekem sok bosszúságot okozott a főiskola elején, amikor minden tantárgyhoz külön füzetet vettem, és a legtöbbnél a negyedét sem írtam tele. A problémát hamar áthidaltam, egyetlen füzetbe írok 4-5 tantárgyat, az elkülönítésüket pedig színes jelölő cetlikkel oldottam meg. Nyilván jó megoldás az is, ha valaki vesz egy olyan füzetet, amiben már előre ki van alakítva 4-5 különböző rész. Én azért szeretem a saját rendszeremet, mert a sima spirálfüzet mindig olcsóbb, és így én határozom meg, hány tárgy kerüljön bele, és melyiknek mennyi hely jusson, így viszonylag kevés üres lap marad a végére. Minden tárgynak saját cetlije van, így könnyű elkülöníteni őket egymástól. Nekem nagyon bevált ez a módszer, az ötletelős naplómban is ezt alkalmazom.
 • Jegyzetek, számlák, igazolások és más papírok rendszerezéséhez érdemes különféle színű mappákat használni. Így mindennek megvan a saját helye, ha befut egy újabb példány, azt is rögtön tudod, hogy melyik kategóriába tedd, illetve ha keresel valamit, így sokkal könnyebben megtalálod majd.
 • Akár csak a papírokat, a kisebb-nagyobb holmikat és mutyűröket is más-más színű dobozkákban gyűjtögetni.
 • Ha nincsenek konkrétan színes dobozaid, mappáid, könnyen megjelölheted a meglévőket, ha különféle színű tollakkal írsz vagy rajzolsz rájuk valamit. Ha nagyon tombol benned a kreativitás, most minden tárolódra alkothatsz valami jópofát. Gyorsabb megoldás, ha dekortapaszból készítesz jelöléseket a tárolókra, vagy ha nyomdákat és matricákat használsz. Ugyanilyen módszerrel jelölheted a füzeteidet is, ha például három teljesen egyforma kék borítós vonalas füzetet használsz. Egy színes jelölés segítségével a nagy rohanásban is könnyebb észrevenni, hogy jó füzetet emeltél-e le a polcról.
 • Ha határidő naplót vezetsz, csoportosíthatod a teendőidet különböző színekkel. Használj színes tollakat, és alakíts ki egy rendszert pl. iskolai/munkahelyi teendők rózsaszínnel kerülnek be a naptárba, a háztartási feladatok zölddel, találkozók kékkel stb.
 • Különböző színű tollak (én sosem tudom, hogy adott darab kéken fog-e vagy feketén :D) vagy konyhai eszközök megkülönböztetésére is használhatsz színes jelöléseket. Tehetsz a végükre egy darab dekortapaszt, de festéket is használhatsz. Ugyanerre a problémára az is megoldás lehet, ha színes tárolókat készítesz nekik (pl. színes papírral bevont konzervdoboz vagy befőttes üvegek matricával vagy szalaggal jelölve), és úgy rendszerezed őket.

A fentieken kívül körülnéztem az internet nagy világában is egy kis színes inspirációért. A legkreatívabb ötleteket összegyűjtöttem nektek, hátha valamelyiket ti is hasznosítani tudjátok a mindennapokban.

Egyszerű fehér tároló dobozok, színes bojtokkal jelölve. Egyszerű és nagyszerű | I ART U

Jelölés a kulcsokon, körömlakkal. | A Bubbly Life

Egyszerű színkód a kábelek rendszerezéséhez | Craft And Creativity

Színes vágódeszkák | Dream A Little Bigger

Színes tetejű befőtes üvegek, amikre krétával írhatsz | Huckleberry Vintage

Wall storage for pens and pencilsFali tároló konzervdobozokból | Sam

(Visited 526 time, 1 visit today)