Tanulás az iskolán túl – Hogyan küzdjed le a nehézésgeket

Tanulás az iskolán túl

Már több mint egy éve, hogy kikerültem a munka világába, és az egyetem padjai helyett egy hatalmas cég egyik asztalkáját koptatom napi szinten. Nem mondom, hogy különösebb hiányozna, hogy suliba járjak (bár ennek ellenére egy levelezős mesterképzést mindenképp szeretnék elkezdeni februárban), azt nagyon is igaznak tartom, hogy sosem szabad abbahagyni a tanulást és önmagad képzését. Ezt azonban sokszor könnyebb mondani, mint ténylegesen csinálni – ha kiszakadsz az egyetemi környezetből, már senki nem fogja neked előírni, hogy mikor mivel foglalkozz, milyen könyveket olvass el, milyen előadásokat látogass rendszeresen. Emellett pedig valószínűleg a napod nagy része munkával telik, ami kitölti a napod nagy részét és kellemesen elfáraszt. Mindezek mellett hogyan lehet időt szakítani a tanulásra, anélkül, hogy visszatérnél a formális képzés (alias iskola) keretei közé? Ebben a posztban erre a kérdésre keresem a választ :)

Előnyös helyzet

Kezdjük a dolog pozitívumaival, hogy könnyebben átlendülhessünk a nehézségeken. Az iskolából kikerülve az a legszuperebb része önmagunk képzésének, hogy azt tanulhatunk, amit csak akarunk. Eldöntheted, hogy van-e szükséged adott területen plusz tudásra vagy sem; nincsenek többé töltelék tantárgyak, amik elvonnák a figyelmedet és az energiáidat. Bátran belekóstolgatsz bármibe, ami érdekel, és utána eldöntheted, hogy szeretnél-e elmélyülni az adott témában vagy sem.

Tanulás az iskolán túl

Mik a nehézségei?

1. Ha nem kötelező, nem prioritás

Amikor éppen csak belevágtál egy témába, és már a kezdeti lelkesedés köde elszállt, akkor jössz rá, hogy valószínűleg nem leszel egyik napról a másikra szakértője az adott területnek. Ez némiképp visszavesz a lelkesedéseden, ami miatt nehezebben veszed rá magad a tanulásra, lassabban haladsz, mert a sikerélmény is lassabban jön. Így volt ez az iskolában is, csak ott volt egy oktatód, aki akkor is hajtott tovább, ha neked nem volt kedved hozzá. Na itt nincs. És így sokkal könnyebben hátérbe szorul a saját képzésed, míg végül azt veszed észre, hogy már egy ideje felé sem néztél.

2. Elveszett fókusz

Amíg a suliban megadták a tantervet, itt te döntöd el, miről tanulsz szívesen. Ez egyrészt tök jó, másrészt nagyon könnyen beleeshetsz abba a hibába, hogy sok mindenbe belekapsz, de a dolog nem igazán függenek össze egymással. Emiatt az is előfordulhat, hogy végül beleunsz a káoszba, és nem viszel végig semmit.

3. Nincs meghatározott hely és idő

Ha magadat képzed, nem kapsz egy fix órarendet és számon kérni sem fog senki. Így sajnos könnyen feledésbe merül, amit tanulni akartál, illetve egy zsúfolt nap után nagyobb eséllyel sumákolod el a tanulást, mondván, hogy erre már nincs időd és energiád.

4. Nincs semmi, ami igazolja a hozzáértésedet

Ritán kapsz papírt arról a tudásról, amit iskolán kívül, vizsga nélkül szerzel meg. Vannak olyan dolgok, amik bizonyíthatóak egy állásinterjún (pl. nyelvtudás), de sok olyan terület van, ahol neked kell extra lépéseket tenned annak érdekében, hogy bizonyítani tudd a hozzáértésedet.

Mi a megoldás?

1. Szánj rá időt

A legjobb, ha felveszed önmagad képzését a teendő listádra, vagy elkülönítesz neki egy adott időt a naptáradban. Döntsd el, mennyit és milyen sűrűn szeretnél ezzel foglalkozni, és készíts magadnak emlékeztetőt, hogy biztosan ne feledkezz meg róla. Próbáld meg megkeresni a napodban azokat az üresjáratokat, amit tanulásra fordíthatsz, és foglald le őket előre magadnak.

2. Kreatív zsonglőrködés az idővel és a hellyel

Az ideális az, amikor asztal mellett ülve, hosszabb időt rászánva tudsz haladni. Ha azonban nincs kellő gyakorisággal erre lehetőséged, próbáld meg újragondolni a lehetőségeidet. Hallgass podcastokat reggelente a buszon, csinálj végig néhány feladatot a telefonodon ebédszünetben, vagy kapj elő egy könyvet várakozás közben. Ezekkel a kis lépésekkel is folyamatosan közelebb kerülhetsz a céljaidhoz.

3. Egyszerre csak egyet

Próbáld meg minél kevesebb dolog között megosztani a figyelmedet, és egyszerre csak egy témára koncentrálj. Így sokkal fókuszáltabb maradsz, és ha esetleg bizonytalan lennél abban, hogy milyen irányba szeretnéd képezni magadat, így sokkal tisztább képet kapsz arról, hogy valóban jó úton jársz-e. Ráadásul az idődet is könnyebben osztod be, ha csak egy dologra kell fókuszálnod.

4. Készíts tervet

Vagyis állítsd össze a saját tantervedet! Írd össze milyen könyveket szeretnél elolvasni, milyen online tanfolyamokat szeretnél megcsinálni, milyen eszközöket tervezel használni, és írj elő magadnak egy tervet, hogy mikor mivel foglalkozol, és mennyit szeretnél haladni vele alkalmanként. Ezt a tervet aztán folyamatosan felülvizsgálhatod, hogy a lehető legjobban alkalmazkodjanak a céljaidhoz és a lehetőségeidhez.

5. Keress társaságot

Ismersz valakit, akit szintén megmozgat az adott téma? beszélgessetek róla, és segítsétek egymást folyamatosan. Az is jó, ha találsz egy olyan személyt, aki otthonosan mozog a témában, hiszen ő tud válaszolni a benned felmerülő kérdésekre. Ha nincs most ilyen ismerősöd, próbálkozz az interneten. Beletelik egy kis keresgélésbe, és lehet hogy elsőre nem találod meg a megfelelő embereket, de előbb-utóbb biztosan fogsz találni hozzád hasonló érdeklődésű embereket.

6. Reális elvárások önmagaddal szemben

Olyan siker nincs, ami egyik napról a másikra következik be. Fogadd el már most, hogy egy hosszú út elején vagy, és sok-sok munka vár még rád, amíg magabiztos tudásra teszel szert. Két hét alatt nem fogsz laikusból szakértővé válni. Ne ostorozd magad amiatt, ha nehezen sajátítasz el új készségeket vagy ha nem haladsz olyan tempóban, mint amikor még iskolai keretek között tanultál. Főállásban dolgozva, saját háztartást vezetve nem egyszerű dolog még a saját fejlesztésedre is koncentrálni. Tűzz ki reális célokat, és légy türelmes saját magaddal szemben :)

Iskolán kívül képezni magadat tehát nem könnyű feladat, de remélem, hogy tudtam segíteni nektek ezzel az írásommal. Én is ezekkel a kihívásokkal találkozom jelenleg a mindennapjaim során, épp ezért fontosnak tartom, hogy itt a blogon is írjak róla. Meséljetek a hozzászólások között ti is a saját élményeitekről, kihívásaitokról, és arról, hogy mi az, amilyen irányba szívesen képeznétek magatokat!

Képek forrása: Kaboompics

(Visited 483 time, 1 visit today)