Csináld magad! Színátmenetes horgolt körsál

horgolt körsál

Itt a hideg idő, úgyhogy a Csináld magad! rovat is igyekszik lépést tartani az évszakok változásával! És mi is lehetne tökéletesebb őszi kézműves projekt egy puha horgolt sálnál? Most, hogy megjött a hűvösebb idő, újra rápörögtem a horgolásra, nincs is annál jobb program, mint bekuckózni a kanapéra egy bögre teával és egy gombolyag fonallal (opcionálisan szólhat mellé valami jó zene és néhány illat mécses is csak emelni tud a hangulaton). Ez egyébként azt jelenti, hogy a blog is újra hemzsegni fog a horgolmányaimtól – és remélem, ez nem csak engem tölt el némi izgalommal :) Most viszont térjünk vissza a körsálhoz…

horgolt körsál
horgolt körsál

Először is, hadd mondjam el nektek, mekkora akaraterőről tettem tanúbizonyságot, amikor mindössze két képet válogattam be az alapanyagul szolgáló fonalról ebbe a bejegyzésbe. Konkrétan ez a legszebb fonal, amivel rövidke horgolói pályám során dolgoztam. A legkedvesebb színeimet kombinálja, csodásan élénk az egész. Alize Cotton Gold 5952 – ha esetleg valakit érdekelne (tudom, nem éppen divat szín, de engem megbabonázott), és 3,5 mm-es horgolótű dukál hozzá!

horgolt körsál

A minta alapvetően a Moogly-n megjelent Artfully Simple Angled Scarf-é, csakhogy nekem nem lett végül elég széles a sálam ahhoz, hogy igazán mutatósak legyenek a döntött szélek, így végül a kreatív problémamegoldás jegyében összevarrtam a két végét, hogy körsál legyen belőle.

Amúgy nagyon egyszerű minta, abszolút kezdő horgolók is bátran belevághatnak, láncszemen és egy-ráhajtásos pálcán kívül nincs benne semmi. További érdekesség, hogy az átlagos sálakkal szemben ezt nem széltében, hanem hosszában horgoljuk.

horgolt körsál

Bár szerintem a Moogly oldalán messzemenőkig részletes leírást találtok (még videó is van!), azért röviden én is leírom a sál mintáját (jelmagyarázat: lsz = láncszem, erhp – egy-ráhajtásos pálca):

Sor 1: vegyél fel annyi láncszemet, amilyen hosszú sálat szeretnél. Ahhoz, hogy kijöjjön a minta, a láncszemek száma legyen egy héttel osztható szám plusz négy. (Látjátok, itt remekül használhatóak a kétismeretlenes egyenletek! :D)

Sor 2: 1 erhp az első sor 4. lsz-ébe (a kimarad lsz-ek számítanak az első erhp-nak), 5 lsz majd 5 lsz-et kihagyva, 2 erhp az első sor megfelelő lsz-eibe. Ezt ismételd, míg a majdnem a sor végére érsz. Amikor már csak 2 lsz van az első sorból, akkor fogyassz egyet (az első lsz-be horgolj egy erhp-t, de a második áthúzást már ne csináld meg, hanem hagyd a két hurkot a tűdön, és horgolj egy erhp-t a második lsz-be; itt a második áthúzásra jusson a plusz egy hurok).

Sor 3: 2 lsz, 2 erhp az első 2 lsz-be az előző sor befejezésével megegyezően, majd 5 lsz, 1 erhp az alsó sorban alattalevő 2. erhp-ba, 1 erhp az azt követő lsz sor elejébe. Ezt ismételjük a sor végéig. Az utolsó lsz-be szaporítunk (két erhp egy lsz-be).

Sor 4: 2 lsz, 2 erhp az előző sor 1. lsz-ébe; majd 5 lsz, 1 erhp az alatta lévő sor lsz sorának végébe, 1 erhp a az alatta lévő első erhp-ba. Ezt ismételjük a sor végéig, ahol a második sorban csináltaknak megfelelően szaporítunk.

Az 3-4. sort addig ismételjük, amíg elég széles nem lesz a sál. A szaporításoknak és fogyasztásoknak, illetve annak köszönhetően, hogy az egyráhajtásos pálcák nem egymás alatt, hanem egy szemmel elcsúsztatva helyezkednek el, a sál széle egy picit ferde lesz. Tudom, kicsit bonyolult a leírásom, de ha nem boldogultok vele, nézzétek meg ezt a videót, garantáltan segíteni fog :) Ha elkészültetek a sállal, és tetszik az oldalak dőlése, természetesen nem kell úgy összevarrnotok, ahogy én tettem :)

horgolt körsál
horgolt körsál
horgolt körsál

Hogy tetszik nektek ez a sál? Horgoltatok már hasonlót? Mi számotokra a legkedvesebb kreatív tevékenység ebben a hideg időben? Várom a kommenteket! :)

(Visited 843 time, 1 visit today)