Selfie kisokos – Az alapokról amatőröknek

Jól sikerült képet látni magadról jó érzés. Amikor embereket fotózok, nagyon élvezem, amikor az illető visszanézve a képeket rábök egyre, és kijelenti, hogy ez szuper lett. Ilyenkor egészen hasznosnak érzem magam :)

Tényleg hiszek abban, hogy egy jó kép segíthet abban, hogy jobban szeresd önmagad. Hogy elhidd, hogy te is szép vagy, és lásd, hogy mi az, ami szép benned. Ez tök fontos, mert mind tudjuk, nem vagyunk egyformák, ami igaz a szépségre is (meg még sok más tulajdonságra), de attól még nem kell senkinek úgy gondolnia, hogy ő egy vizuális környezetszennyezés. Mert ez butaság. A szépség szubjektív dolog, ami az egyiknek tetszik, az a másiknak nem. Ha tetszeni akarsz magadnak, fontos, hogy megtaláld azokat a részleteket a külsődben, amiket igazán szeretsz.

Visszatérve a képekhez, a jó fotó nagyon sokat dobhat az önbizalmadon. Ha nincs rá lehetőséged, hogy hivatásos fotós készítsen rólad képeket, és túl szégyellős vagy ahhoz, hogy mások fotózzanak, érdemes kipróbálni az önarcképek készítését. Csak te és a fényképezőgép. Íme néhány tipp és infó, amit jó tudni, ha belevágsz.

1. Gyakorolj a tükör előtt

Mielőtt komoly kapcsolatot építenél ki a fényképezőgépeddel, tölts el némi időt a tükör előtt. Igazítsd meg a hajadat, nézd meg, hogy áll a legjobban. Ingasd jobbra balra a fejed, körözz vele, próbáld megtalálni azt a szöget, amelyikből a legszebbnek látod az arcodat. Hasonló gyakorlat mehet a test többi részére is, mozgasd a vállaidat, a csípődet. Vizsgáld meg magad, melyik póz áll jól, kísérletezz bátran. Ha valami nem lenne előnyös, nevess hangosan a tükörképeden, grimaszolj, oldódj fel. Igen, az ott szemben te vagy. Igen, ilyen az arcod, ilyen a tested, és ez tök rendben van! Most nem lát senki, úgy hogy próbálj meg minden feszültséget elengedni.

2. Igaz a hír, a lencse torzít!

A legtöbb kompakt fényképezőgép és kamerás telefon lencséje nagylátószögű, ami nem egyezik meg azzal, amit az emberi szem lát – tehát egy torz képet mutat ahhoz képest, amit te érzékelsz. Ennek megvannak a maga előnyei (a nagylátószöggel nagyobb teret tudsz befogni, ami a turista látványosságok megörökítésénél gyakran jól jön), viszont portrézni nem kifejezetten ideális. Azokat a dolgokat, amik közelebb vannak a fényképezőgéphez, aránytalanul nagyobbnak mutatja a hátrébb lévőkhöz képest. Így például ha túl közel van az arcod a lencséhez, az orrod nagyon nagynak fog tűnni, és a fejed is nagy lesz a tested többi részéhez képest. Szerencsére a távolságok és a  kamera szögének megfelelő beállításával tudod mérsékelni a torzító hatást a képeken. De erről majd később. Most csak azt akartam, hogy tudd, hogy ez létezik, és sok rossz képre ad magyarázatot :)

3. Jó barátok: az állvány és az időzítő

Most már tudod, hogy a lencse néha torzít – és íme egy ötlet, hogyan tudsz tenni ellene. A legtöbb kompakt fényképezőgép és kamerás telefon beállítható úgy, hogy a fényképet pár másodperces késleltetéssel készítse el. Ez akkor jön jól, ha van egy állványod, amire felteheted a fényképezőgéped, miközben te kicsit távolabb állsz az arányosabb külső érdekében :) Ha nagyon szerencsés vagy, talán van otthon elfekvőben kamera állvány azokból az időkből, amikor még a videó kamera volt a menő. Ha nincs, akkor sem kell elkeseredni, már sorolom is a lehetséges alternatívákat. Egyrészt, pici (kb. 15 cm magas) állványt viszonylag olcsón lehet beszerezni a műszaki boltokban (én olyan 1500 Ft körül vettem a sajátomat), de eBayen is érdemes körbenézni.  Ha pedig ennyit sem akarsz költeni rá, akkor ideje kreatívnak lenni, és kitalálni hová lehet felrakni a fényképezőt. Könyvespolc, autó motorház teteje vagy kerítés is szolgálhat állványként, de remek emelvényeket lehet készíteni pulcsiból és táskákból a fűben hasalós képekhez :)

4. Szögek

Az, hogy milyen szögből fényképezel, nagyban befolyásolja azt, ahogy végül kinézel a képeken. Az ideális az, ha kicsit szemmagasság fölött tartod a gépet, miközben a kép készül. Ha túl alacsonyról készül a kép, az ad egy kis plusz tokát (sokszor még azoknak is, akikről azt gondolná az ember, hogy nincs is tokájuk :D), de a túl magasról készült kép is ritkán előnyös. Miután megtaláltad az ideális magasságot, próbáld meg megtalálni azt a szöget, ami szerinted a legelőnyösebb számodra. Van aki a szemből készült képeket szereti, más egy kicsit elfordítja a fejét, és van, aki teljesen profilból érzi magát a legszebbnek. Kísérletezz, hogy kiderüljön, neked melyik áll a legjobban.

5. Apró mozdulatok – apró változtatások

Gyakran tapasztalom, hogy ha fényképezésnél megkérek valakit, hogy fordítsa kicsit oldalra a fejét, sokkal nagyobb mozdulatot tesz, mint amekkorát várnék tőle. Épp ezért, amikor magadat fényképezed, ügyelj erre a hibára. Lehet hogy te jóval kisebbnek érzékeled ezt a mozdulatot, de a valóságban sokszor az egész képet megváltoztatja. Ez nem mindig gond, de sokszor tényleg csak egy pici változtatás kell a tökéleteshez. Szóval figyelj arra, hogy mindig csak aprókat mozogj. Ha van lehetőséged arra, hogy távolról irányítsd a fényképezőgépedet, készíts egy sorozatot úgy, hogy minden képen, csak egy hangyányit változtatsz. Így nyomon tudod követni utólag, hogy akár egy centi is milyen sokat számíthat. Próbáld meg kerülni a végleteket – pl. az, hogy döntsd oldalra a fejed, nem azt jelenti, hogy a fülednek a válladhoz kell érnie, és a húzd ki magad felszólítás sem arra szolgál, hogy karót nyelve ácsorogj a fényképező előtt. Inkább haladj apró mozdulatokkal a cél felé, és előbb-utóbb magad is ráérzel majd, hol van az a póz, ami a legjobb neked. Ezt is érdemes a tükör előtt gyakorolni :)

6. “Mit csináljak a kezemmel?”

Ez egy nagyon gyakori kérdés, főleg a bemelegítő képeknél, és én is mindig gondban vagyok vele, amikor magamat fényképezem. A megoldás: kapaszkodj valamibe! A legjobb, ha tudsz “önmagadba kapaszkodni”, azaz jól érzed magad olyan pózokban, amikor csípőre vagy zsebre teszed a kezedet. Jó ötlet az is, ha beletúrsz a hajadba, megigazítod az egyik tincsedet. Lehet a ruhán is kapaszkodót keresni – nagyon bájos képet ad, ha a szoknyád szélét csippented meg hercegnősen, de ha vagányabb pózra vágysz, a dzsekid gallérja nyújt tökéletes kapaszkodót. Az is jó, ha valamilyen tárgyba kapaszkodsz: fektesd a falra a kezdj, támaszkodj meg egy padon vagy kerítésen. Ha gondolod, vegyél a kezedbe egy könyvet, bögrét vagy bármi mást és fotózkodj vele (vagy intézd ügyesen úgy, hogy ne látszódjon a képen – a lényeg így is érvényesül, mert megszünteti a feszengést, ha van hová tenni a kezedet). Aztán, ha már magabiztos vagy a fényképezőgép előtt, elhagyhatsz minden ilyesmit :)

7. Amit a fényekről minden amatőrnek tudni érdemes

Oké, ezt tényleg rövidre fogom, és valószínűleg nem igazán fogok vele semmi újat elmondani, de azért csak legyen itt ez is :) Szóval a lényeg, hogy ha fotózol, figyeld, hogy merről jön a fény: ha mögötted van, akkor vagy te leszel nagyon sötét és a háttér “normális” vagy a fordítottja; te leszel “normális” és a háttér nagyon világos. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, nagyon jó képek készülhetnek így is. Ha szemből jön a napfény, akkor esetleg hunyorogni fogsz, ami nem feltétlenül tesz jót a képnek. Ha egy mód van rá, kerüld a nagyon direkt fényeket, állj árnyékba, ha erős a napsütés és fotózz úgy. Érdemes megjegyezni, hogy a különböző napszakok és időjárási viszonyok egészen más fényeket kreálnak. Érdemes lehet ezzel is kísérletezni.

8. Ha úgy érzed, kérj segítséget

Tudom, hogy az elején azt írtam, hogy ez a cikk azoknak készül, akik szégyellősek, amikor mások készítenek fotót róluk. Mégis, sokat segíthet, ha van olyan személy, akiben eléggé megbízol, hogy besegítsen. Sokkal egyszerűbb belőni a megfelelő pózt, ha van valaki, aki szól, hogy jól csinálod-e, aki mosolygásra biztat, ha túl komoly lennél, és megigazítja a hajadat, ha szükség van rá. Ezen kívül a segítő akár élő állványként is funkcionálhat, így nem lesz gondod azzal, hogy valami lemarad a képről. A lényeg az, hogy a fotó a te instrukcióid alapján készüljön el.

9. Feltegyem? Ne tegyem?

Az utolsó nagy kérdés, hogy mihez kezdj az elkészült képpel. Manapság mindent megosztunk, és ez nem is feltétlenül baj: ha büszke vagy egy jól sikerült képre, akkor ne fogd vissza magad, mutasd meg mindenkinek :) De az is teljesen elfogadható, ha valamit megtartasz magadnak (és a hozzád közel állóknak). Ha van egy olyan kép, amin igazán tetszel magadnak, nyomtasd ki vagy hívasd elő, és tedd ki az asztalodra vagy a tükröd mellé. Ha gondolod, állítsd be a háttérképednek – így mindig ott van, és önbizalmat adhat a mindennapokban. Nem egoista dolog, ha szereted és elfogadod magad, és nem leszel beképzelt vagy bármi ilyesmi attól, hogy megosztod vagy más módon használod a rólad készült képeket.

Nos, ezek lettek volna az alapok :) Remélem sikerült olyan útravalót összeállítanom nektek, ami bátorít arra, hogy megpróbáljatok képeket csinálni önmagatokról. Ez egy jó buli, fogd fel így! Az elején az ember még szégyellős, de aztán rájön, hogy igazából szórakoztató az egész. A rossz képeket bármikor kitörölheted, és végül csak azok maradnak, amikkel elégedett vagy. Ha van kedved, mutass meg egyet vagy kettőt abból, amire büszke vagy, szívesen látnám a képeiteket!

Ha érdekel titeket, egy másik bejegyzésben gyűjthetek nektek póz ötleteket, írhatok konkrét leírásokat is önarcképekhez, és tervben van egy kicsit profibb portrékat feszegető bejegyzés is. Titeket mi érdekelne? :)

(Visited 420 time, 1 visit today)

További bejegyzések