Ötletek ötleteléshez – a négy NE!

A munkánk, a hobbink és a mindennapi életünk során gyakran találkozunk olyan helyzetekkel, amikor szükségünk van új ötletekre ahhoz, hogy megoldjunk egy problémát, egyszerűbbé tegyünk valamit vagy új dolgokat hozzunk létre. Az ilyen szituációk lehetnek egyszerű, könnyen megoldható dolgok, de alkalomadtán szükségünk lehet arra, hogy mélyebbre ássunk és ötleteket gyűjtsünk. Ma ehhez gyűjtöttem nektek össze pár hasznos tippet :)

Ne felejts el jegyzetelni

Evidensnek tűnhet, de mégsem az :) Hányszor gondoltam már úgy, hogy nem fáradok egy-egy jó ötlet leírásával, hiszen egy ilyen zseniális felfedezést nem lehet elfelejteni. Aztán valahogy mégis csak sikerült, és én ott álltam, azzal az érzéssel, hogy volt egy nagyon jó ötletem, de valahogy szőrén szálán eltűnt. Nem túl tudományos kutatásaim azt mutatják, hogy a probléma nem egyedi jelenség, így első lépésnek azt tanácsolnám, hogy jegyezd fel valahová az ötletet, amint eszedbe jut. Legyen nálad mindig egy-két post it a táskádban, pötyögd be a telefonodba, tegyél egy krétatáblát a mosogató fölé, és már feltalálták a zuhanyzóban használható jegyzetfüzetet is. Legjobb, ha rendszerezetten, egy helyre gyűjtöd az ötleteket, de ha erre nincs is lehetőséged, akkor se hanyagold el a lejegyzésüket. A rendszerezetlen ötletek még mindig jobbak az elfelejtetteknél :)

Ne dolgozd ki rögtön a részleteket

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne jegyezhetnél le néhány fontosabb dolgot az ötleteddel kapcsolatban, viszont fontos, hogy ne keverjük össze az ötletelést a tervezéssel. Most még csak gyűjtögetsz, meglátod miből élsz, aztán majd eldől, hogy kidolgozod-e később a részleteket. Ráadásul könnyen lehet, hogy ha pár napig érni hagysz egy ötletet, az teljesen átalakul majd a fejedben, tovább fejleszted, módosítod, megtalálod a gyenge pontjait, és ez mind hatással lesz arra, hogy végül hogyan látsz az ötleted megvalósításához.

Ne tegyél úgy, mintha minden ötlet jó ötlet lenne

Csak hogy elkerüljük a félreértéseket, attól hogy a fenti mondat igaz, még nyugodtan írj csak le mindent – a hangsúly azon van, hogy szükség van szelektálásra is. Egy egyszerű példa a blog életéből: van ugye egy Excel táblás blog tervezőm, amiben vezetem, hogy mikor milyen témákkal szeretnék foglalkozni. Ha van egy ötletem, amiről szívesen írnék, annak keresek egy random napot, és beírom arra a dátumra a tervezőmbe. Lehet, hogy annyira piszkálja majd az agyamat, hogy nem nyugszom, amíg nem írhatok róla, más ötletek hetekig vagy hónapokig csücsülnek kidolgozatlanul, és vannak olyanok is, amiről egy idő után lemondok, és törlésre kerülnek. Az elején még nehéz volt rányomni ilyenkor a Delete-re, de ma már könnyebben mondok le egy-egy ötletről. Hasonlóan vagyok a fényképezéssel és a kézműves projektekkel is: nem lehet minden ötletem zseniális, egy idő után el kell engedni azokat a dolgokat, amikkel fölösleges lenne foglalkozni. (És csak megnyugtatásképpen: az sem baj, ha már egy félkész valamit dobsz ki az ablakon – én is töröltem már ki olyan bejegyzést, ami javarészt készen volt, de a kezdeti lelkesedés elmúltával már nem akartam publikálni.) Ha így teszel, teret adsz azoknak az ötleteknek, amik igazán számítanak :)

Ne várj a heuréka pillanatra

Ahogy már fent megbeszéltük, az ötletelés nem tervezés és nem is minden ötlet használható, így könnyen lehet, hogy nem egyetlen ötlet fogja meghozni az áttörést. Lehetséges, hogy még módosításokra lesz szükséged, és előfordulhat az is, hogy több kisebb ötletből születik meg a nagy egész. Szóval ne érezd rosszul magad, ha úgy érzed, hogy nem értél el semmi jelentőset az ötletelés során – sokszor a nagy fordulatok lassan bontakoznak ki.

Kép forrása: Splitshire

(Visited 277 time, 1 visit today)

További bejegyzések