Mostanában

Bevallom őszintén, hogy napi szinten jönnek velem szembe érdekes témák, amikért lelkesedem, de nem értek még meg egy bejegyzésre, és nem is tudom, megérnek e valaha. Pedig mindegyiket fontosnak érzem, rengeteget alakítanak azon, hogyan fejlődöm most, és milyen gondolatok és szokások mentén szeretném alakítani a mindennapjaimat. Emellett ott volt a blogon eddig az Inspiring clicks & pics, ahol megmutathattam nektek, kik és mivel inspirálnak éppen, de a mostani elvárást-elengedős, blogolást-leegyszerűsítős időszakban nehéz lenne egy ilyet összeállítani, pedig hiányzik. Így született meg a mai cikk, a Mostanában, amiben megpróbálok összeszedni néhány olyan dolgot, ami engem lázba hozott az utóbbi hónapokban, és talán titeket is érdekelhet :)

Bloggerek, akik inspirálnak

Mindig akadnak olyan szerzők vagy tematikus blogok, akiknek az írásaival egy adott időszakban jobban tudok azonosulni, mint a többi általam rendszeresen olvasott oldaléval. Ebből persze az is jól látszik, hogy milyen témák azok, amik mostanában a figyelmem középpontjába kerültek. Az utóbbi időszakból őket szeretném kiemelni:

Holy Duck – Eszter blogja a fenntartható divattal foglalkozik. Ez egy abszolút nem új téma számomra, több ismerősöm is foglalkozik vele, és bár számomra sem volt közömbös eddig, mégis csak most rántott magával igazán. Legyen szó a divatról vagy csak úgy általában a fenntarthatóságról, az első lépés, amit érdemes megtenni az, hogy folyamatosan képzed magad és tájékozódsz. Szerintem a Holy Duckon rengeteg hasznos infót találhatsz ahhoz, hogy jobb döntéseket hozhass ha öltözködésről van szó. Én nem tudok betelni vele, van néhány olyan cikk, amit már többször is elolvastam :)

Y2Y – Ha úgy éreznétek, hogy ez a blog tömény content marketing, akkor valószínűleg jók a megérzéseitek. Ettől függetlenül, szerintem pont így kell ezt a műfajt jól csinálni. Az Y2Y egy coachinggal foglalkozó csapat blogja, az Y generációra kihegyezve próbálnak rendet teremteni a munkaerő piacon. Mivel én is Y generációs vagyok, és az idei évem fókuszában (javarészt) a karrierem megfelelő irányba állítása volt, rengeteg olyan dologgal találkoztam ezen a blogon, ami segített meghatározni, mi a fontos egy jó munkahelyben, milyen a jó vezető, és milyen a jó alkalmazott. Tele van olyan gondolatokkal, amik sokat segíthetnek akkor, ha – ahogy korábban én is éreztem -, egy kívülről remeknek kinéző állásban is folyamatosan rossz érzésed van.

Pareto lánya – Még így huszonöt év után is hajlamos vagyok úgy gondolni a példaképeimre, hogy ha nagy leszek, ilyen szeretnék lenni :) Nem könnyű összefoglalni, hogy mitől érzem ennyire közel magamhoz ezt a blogot, de talán úgy tudnám megfogalmazni, hogy nagyon jól rámutat arra, hogy mit jelent valójában a hatékonyság. Nem azt, amit sokan gondolunk: hogy superwoman módba kapcsolva megküzdünk minden feladattal, lehetőleg mindent tökéletesen csinálva. Sokkal hatékonyabb, ha az egyensúlyra törekszünk, és ehhez rengeteg segítséget és egy szuper szemlélet módot kaphatsz ezen a blogon :)

Maison blog – Vonz minden, ami az egyszerűséghez és a tudatossághoz kapcsolódik, Andi blogja pedig az egyik legjobb forrása az inspirációnak. Minimalistaként nem csak ehhez az életmódhoz ad iránymutatást, de egy csomó téveszmét is lerombol ezzel kapcsolatban (spoiler: a minimalizmus nem a kacatok kidobálásáról szól, az csak simán lomtalanítás – de ezen kívül is van jó pár olyan mítosz, amit mindenki a minimalizmushoz köt, pedig valójában épphogy csak a felszínt kapirgálja vele). Ami szerintem különösen érdekes, hogy amikor elkezdtem követni a Maison blogot, akkor még nem a minimalizmus volt a fő témája, így szuperül végig lehetett követni, hogyan formálja át valaki mindennapjait egy új életstílus.

Könyvek, avagy Mindsight és más 

Egyszer már írtam róla nagyon röviden, hogy idén szerettem volna minél több olyan könyvet olvasni, ami a szórakozás helyett inkább a személyes fejlődésemnek tesz jót. Az utóbbi fél évben nem írtam újabb könyves értékelést nektek, de arra gondoltam, most gyorsan adok nektek egy kis betekintést. Volt néhány nem túl izgalmas olvasmányom önfejlesztő témában: először a Happier at Home-ot olvastam Gretchen Rubintól (a Boldogságterv szerzőjétől, akitől tulajdonképpen az egész önfejlesztő olvasmányok ötletet vettem), de sajnos elődjéhez képest nem tudott akkora inspiráló löketet adni, mint amit vártam volna tőle. A másik ilyen a Big Magic volt Elizabeth Gilberttől. Tudom, hogy sokan nagyon szeretitek ezt a könyvet, és megértem, mert az elején engem is nagyon magával ragadott. Jók benne a sztorik, abszolút átjön a szerző lelkesedése a téma iránt. Viszont nekem egy idő után úgy tűnt, hogy csak önmagát ismételgeti, és a gyakorlatba jól átültethető tippek és szemlélet mód helyett a “just do it” mentalitás jön csak át a lapokról. Mindkét könyv kellemes, helyes kis olvasmány, de ebben a kategóriában nekem nem túl kielégítő :) Az is igaz, hogy közben meg belefulladtam és félbehagytam a Flowt, mert rettentően tömény volt (és mert ebből is hiányzott a gyakorlat) :D

Aztán jött a Mindsight, ami nagyon betalált. Amellett, hogy mindent teljesen tudományos alapra helyezett (az emberi agy különböző területeinek és működésének gyors bemutatásával), konkrét eseteken keresztül mutatja be, hogyan fejleszthető az érzelmi és szociális intelligencia. A sztorik szuperek, a tudományos magyarázatok teljesen emészthetőek, és kihozta belőlem, hogy ne csak olvassak és lelkesedjek, de elgondolkoztam, hogy mindaz amit olvasok, mit jelent rám vonatkozva, milyen vagyok most, és mit tehetek, hogy jó irányba fejlődjek (egy adott alkalommal meg is könnyeztem egy picit ezt a folyamatot). Én kb. ezt várom el egy jó önfejlesztő könyvtől. Most is hasonló témában olvasok, éppen az Emotional Agility című könyv van soron, eddig bejön.

Ja, és befejeztem a Business Model Generationt is végre, ami az egyik legszebben megszerkesztett (ugyanakkor nagyon tartalmas és valóban hasznos) könyv, amihez valaha szerencsém volt.

Meditáció

Na ez például egy olyan téma, amiről tudom, hogy meg fog érni egy hosszabb bejegyzésre, de még kell neki egy kis idő, hogy kiforrjon. A lényeg, hogy nagyon sokáig nagyon szkeptikus voltam a meditációval kapcsolatban. Amikor rendszeresen jártam jógára, akkor annyit azért már kezdtem megérteni, hogyan segíthet relaxációnál az ellazulásban, de ez eléggé eltörpült ahhoz képest, hogy minden cikk amit olvastam, szuperlatívuszokban áradozott a meditáció csodás, életeket megváltoztató hatásáról. Aztán jött a Mindsight (lásd. a könyves bekezdés!), és ott végre magyarázatot kaptam arra, hogy mi történik ilyenkor, és hogyan képes a meditáció átformálni az agyban a már meglévő mintákat, hogy ezáltal figyelmesebbé és fókuszáltabbá váljunk. Tudomány > bullshit (nem akarok túlzásokba esni, de esküszöm én még soha sehol nem találtam meg ilyen egyszerűen és egyértelműen leírva, hogy miért jó meditálni).

Úton a zero-waste felé

Legalábbis gondolatban. Az egyszerűségre való törekvés magával hozta, hogy egyszer csak rácsodálkoztam néhány dologra. Nahát, mennyi szemetet termelünk. Te jó ég, egy csomó dologról nem is tudom, hogy újra hasznosítható-e. Mennyi kihasználatlan holmink van felhalmozva, amikkel kezdeni kell valamit. Nem mondom, hogy eddig túl drasztikus lépéseket tettem volna azért, hogy megoldjam ezeket a problémákat. Mindenesetre elgondolkodtatott, egy időre behúzta a féket a shoppingolás terén, és segít abban, hogy tudatosan másképp nézzek a már meglévő dolgaimra. Most gyűjtöm az ötleteket, hogyan lehet zöldíteni a háztartásunkon (valamiért meggyőződésem, hogy a Domestos ugyanolyan környezetszennyező a WC-be öntve, mintha kidobnám a szemetesbe, és akkor már inkább előbb elhasználnám), és a következő alkalommal ezek alapján törekszem majd arra, hogy környezettudatosabb döntéseket hozzak. Félnék kijelenteni, hogy a zero-waste egyáltalán a céljaim között szerepelne, de igyekszem minél többet tanulni a témában, hogy minél közelebb kerüljek hozzá :) Azt hiszem, egyszer ez is megérik majd egy jó blogbejegyzésre :)


Ezek voltak azok a dolgok, amik a leginkább kikívánkoztak belőlem a utóbbi időben – tök jó érzés őket most online útjukra engedni :) Kicsit nehéz bekategorizálni őket, de remélem több érdekes bejegyzés is kinövi majd magát innen időben. Addig pedig meséljetek ti:

Mi érdekel titeket mostanában?

Könyvek, blogok, zenék, világmegváltó gondolatok – minden jöhet kommentben :) 

(Visited 500 time, 1 visit today)