Mitől indul jól a napom?

Gondolom nem kell senkinek sem bemutatnom azokat a reggeleket, amikor az ébresztő óra csörgésére válaszul az az első gondolatod: “csak még 10 percet hadd aludjak“. Nos, ha nem is indul így minden reggelem, azért megesik. És általában meg is adom magamnak azt a plusz 10 percet. Ha lejárt, akkor viszont nincs mese, kelni kell, de higgyétek el, nem is olyan nehéz :)

Időben kelni

Na ezt a pontot nem nagyon szokták szeretni az emberek, pedig nagyon hasznos – általában jóval azelőtt felkelek, mielőtt el kellene indulnom otthonról. Kb. 45 percre van szükségem, hogy megcsináljam egy reggel mindazt, ami nélkül aznap nem indulhatok el (tudjátok, reggeli, öltözködés, fésülködés meg ilyenek). Én azonban szeretem, ha még legalább ugyanennyi időm van reggel, amit úgy töltök el, ahogy épp jónak látom. A kávés rituálémnak amúgy is idő kell, de azt a plusz háromnegyed órát rengetegféleképp ki tudom tölteni – olvasás, e-mailek megválaszolása, egy rövid blogpost megírása, elmosogatni azt, amire már előző este nem volt időm, megmosni a hajamat… Még soha nem volt olyan, hogy ne tudtam volna mit kezdeni magammal ebben az időben. Sokszor tudok így előrehozni olyan dolgokat, amiket este kéne megcsinálnom, de nem biztos, hogy egy hosszú nap után lenne hozzá energiám. Szerintem nagyon hasznos, nem hittem volna, hogy valaha is rászokok a koránkelésre, de nagyon úgy tűnik, hogy megtörtént :)

Időben lefeküdni

Igen, ez egy pokolian nehéz pont szintén, de meg kell tenni – igyekezz minél hamarabb ágyba bújni, kalkulálva azzal, hogy mikor kell másnap felkelned. Nekem kell a nyolc óra alvás ahhoz, hogy frissen induljon a reggelem.

Az első lépés rutinból jön

Minden reggel ugyanaz az első dolgom: amint kimászok az ágyból, elmegyek arcot mosni. Csak úgy egyszerűen, langyos vízzel, semmi cécó. Egyszerű lépés, és rutinból jön. Ha szeretnéd, hogy reggelente könnyebb legyen felkelni, alakíts ki magadnak valami hasonlót – egy olyan dolgot, ami fixen az első dolog, amit megcsinálsz ébredés után, amihez nem kell különösebben gondolkodnod vagy erőlködnöd, így “robot pilótára” állíthatod magad. Ez az apró mozzanat lehet a kávéfőző bekapcsolása, az időjárás jelentés meghallgatása, vagy az is, hogy kinyitod az ablakot, hogy szellőztess. A lényeg, hogy találj valamit, ami segít átzökkenni az alvásból az ébrenlétbe.

A reggeli egy zseniális találmány

Listám következő helyén a reggeli áll – amíg elkészítem és elnyamnyogom, kellemesen ébredezhetek. Már említettem korábban, hogy én nem nagyon vagyok meg reggeli nélkül, szóval nálam ez nem egy opcionális lépés az ébredés után, hanem kötelező feladat. Sokat segít, ha már előre kigondolom előző este, hogy mit fogok enni másnap reggel (ha szerencsém van, több alternatívából is választhatok végül), és olyan is van, hogy már előre elkészítem a reggelinek valót (mondjuk zabkását vagy muffint). És persze a reggeli része a kávé is ♥ Számomra ez nem a koffeinről szól, hanem egyfajta rituálé a kávézás. Elkészíteni és elkortyolgatni, miközben agyban felkészülök az előttem álló napra, átnézem a teendő listámat vagy az e-mailjeimet. (Amúgy reggeli ötletekért érdemes meglesnetek Piffeny blogját, zseniális bejegyzései vannak a témában.)

Amit még kiemelnék, az a víz. Nagyon fontos, általában azzal kezdem a reggelizést, hogy megiszok egy nagy pohár vizet, és aztán még egyet evés után. Mindig kicsit dehidratáltnak érzem magam ébredéskor, és ez a legegyszerűbb módja, hogy segítsek rajta :)

Mennyit készülődik egy nő?

Nos, én személy szerint annyira nem sokat :) Sokszor már előző este van elképzelésem arról, hogy mit vegyek fel másnap, de általában reggel még megnézem, hogy milyen időjárás várható aznapra. Kávé előtt vagy után felöltözök, és 15 perccel indulás előtt letudom a fogmosás-fésülködés-sminkelés hármasát is.

Minden kéznél van

Az ötletet Viától lestem el (sajnos ötletem sincs melyik bejegyzésében lehetett róla szó), hogy azokat a dolgokat, amikről esetleg megfeledkeznél a nagy álmosság/sietség közepette, tedd olyan helyre, ahol biztos a kezed ügyébe akad. Épp ezért, az allergia gyógyszerem közvetlenül a laptop mellett van, amikor leülök kávézni, azonnal kiszúrom. A dezodoromat a ruhásszekrényembe tettem – ez az első dolog, amit meglátok, amikor kinyitom az ajtót. Az is nagy segítség, ha előző este összepakolom a holmimat másnapra, így indulás előtt csak fel kell kapnom a táskámat a vállamra, és már mehetek is.

Így néz ki az én reggelem. Arcmosás + reggeli + minőségi idő. Nekem ezek a fontosak. Nektek mitől indul jól a napotok? :)

Képek forrása: picjumbo.com

(Visited 699 time, 1 visit today)