Mit főzzek? – Kaja adatbázis kialakítása menütervezéshez

Mióta munkába járok, hetente minimum egyszer vagy kétszer főzök magamnak. Ennek elsősorban az az oka, hogy a munkahelyem környékén nem igazán jók a menzák, de emellett hatalmas előnye a saját készítésű ételeknek az is, hogy jóval olcsóbban kijövök így, mintha valahol befizetnék egy ebédmenüre. A hátránya viszont az, hogy sok időt elvesz a bevásárlás és az elkészítés. Épp ezért, gyakran készítek tervet arra, hogy mit főzzek a héten, erre pedig segédletként létrehoztam az én kis “kaja-adatbázisomat”.

Mit is jelent ez? Nos, semmiképp sem receptgyűjteményt. Az én kis adatbázisom valójában egy kategorizált lista, amit egy Word dokumentumban vezetek. Ebben benne van minden olyan étel, amit el tudok készíteni vagy szívesen kipróbálnám, ezeknek az alapvető hozzávalói, valamint egy külön oszlopban jelzem magamnak, hogy hol találom a receptet. Lássuk kicsit részletesebben!

Kategória: nálam az ételek listája három fő részre oszlik – levesek, főételek és desszertek. Természetesen lehetne tovább bontani őket (tészták, húsételek, egytálételek, stb.), de nekem ez nem tűnt szükségesnek. Azért is így kategorizálok, mert nálam egy ebéd vagy úgy néz ki, hogy egy adag főétel vagy pedig egy leves+desszert kombót készítek. Ennek egyik oka, hogy nem szeretnék túl sok időt szánni a főzésre, így a főétel+leves vagy a főétel+desszert túl melós párosok lennének, a másik oka pedig egészen egyszerű: ennyivel lakok jól. Így aztán a fenti megoldásokhoz a legegyszerűbb úgy bogarásznom az ételek között, ha a ez a három alapkategória van csak érvényben. De ezt mindenki a saját szokásaihoz szabhatja :)

Hozzávalók: minden étel esetén leírom az alapvető hozzávalóit, amik jellemzően olyan élelmiszerek, amik nem biztos, hogy mindig vannak otthon (tehát kívül esnek az olaj, cukor, só jellegű dogokon). Ez egyrészt segíti a bevásárlást, másrészt pedig a maradékok felhasználásában van szerepe. Pl. főzök egy krémlevest, amihez csak fél deci tejszínt kell hozzáadnom, ami azt jelenti, hogy biztosan marad otthon főzőtejszín. Mivel nem szeretném kidobni, ezért utána nézek, hogy mibe kell még főzőtejszín, és mondjuk találok egy tök jó tésztareceptet, amiről már meg is feledkeztem. Rögtön megvan a másnapi kaja, nem pazaroltam, és remélhetőleg csak egy kört kell majd futnom a boltban, mert már jó előre megvan, hogy mi lesz az ebéd. Szóval a hozzávalók listázása igazából a kulcsszavakkal történő keresést segíti.

Recept lelőhely: ez lehet egy link, ami egy receptmegosztós oldalra vagy egy blogra mutat, vagy kerülhet ide a szakácskönyv címe (plusz az oldalszám, a gyorsabb keresésért), de én azt is jelezni szoktam ebben az oszlopban, hogy fejből tudom a receptet :) A lényeg az, hogy ha kiválasztottunk egy ételt, minél hamarabb utánanézhessünk a pontos elkészítésnek, és könnyebb legyen rá időt szánnunk.

Nos, lényegében ez az én kis kaja adatbázisom, de kíváncsi vagytok, ti hogyan tervezitek meg a heti menüt? Van valami hasonló listátok, vagy teljesen spontán módon azt főzitek, ami éppen eszetekbe jut? Írjátok meg kommentben! :)

Képek forrása: Picjumbo

(Visited 640 time, 1 visit today)