Mihez kezdj egy üres jegyzetfüzettel?

Papír-írószer mániások ide hozzám, súgok nektek valamit! Mind tudjuk, milyen az, amikor a papírbolt polcáról visszamosolyog ránk egy gyönyörű notesz, amit végül nem tudunk otthagyni, mert szép és különleges, és tökéletes része lesz majd valamelyik projektünknek, megtöltjük izgalmas tervekkel és gondolatokkal, és büszke lakója lesz majd a könyvespolcunknak. Aztán kifizetjük és hazavisszük a jegyzetfüzetet, és csak kerülgetjük hónapokon keresztül – valahogy semmi sem tűnik elég jónak és tökéletesnek ahhoz, hogy megtörjük vele a lapok fehérségét, félünk, hogy néhány oldal után ráununk, és elpazarolunk egy teljesen jó noteszt a semmire. Pedig valójában akkor pazaroljuk el a legjobban, ha hagyjuk, hogy a fiók mélyén kallódjon, kihasználatlanul.

Örömmel jelenthetem be, hogy a mai bejegyzés ezen problémán próbál segíteni: összegyűjtöttem nektek néhány ötletet arra, hogyan tudjátok kreatív és hasznos társsá varázsolni az üres jegyzetfüzeteiteket. Remélem találtok majd közte szimpatikus ötletet :)

  1. Írj Logbookot! Már korábban írtam egy bejegyzést nektek a témában; a módszert Austin Kleontól lestem el, és az egyik legkényelmesebb módja a naplózásnak, illetve nagyon jól jön, ha szeretnéd valahogy vezetni, hogyan haladsz nap mint nap a céljaid megvalósítása felé.
  2. Heti menütervezés. Ha hozzám hasonlóan te is gyakran főzöl magadra, jól jöhet, ha vezeted valahol, mi lesz a heti menü. Ráadásul egy jegyzetfüzetben nagyon könnyen vissza tudod nézni az elmúlt hetekben készített fogásokat is, ami segíthet abban, hogy változatosan étkezhess.
  3. Bevételek és kiadások rögzítése. Háztartási kiadások tervezésére és vezetésére is fenntarthatsz egy füzetet, ami segít abban, hogy nyomon követhesd, hogyan jössz ki havonta a fizetésedből. Kialakíthatsz különböző kategóriákat, ami szerint a bevételeket és a kiadásokat csoportosítod, így hamar kiderül, mi az, amire sokat költesz, és meg tudod vizsgálni, indokoltak voltak-e azok a kiadások.
  4. Hálanapló írása. Ha szeretnél az élet pozitív oldalára koncentrálni, vágj bele egy hálanaplóba, így minden nap számba veheted azokat a dolgokat, amiért megérte aznap felkelni. Hidd el, meglepődsz majd, mennyi pozitív hatás ér :)
  5. Minden napra egy mondat! Hasonlóan az év elején indított, minden hónapot egy mondatba sűrítő kihívásomhoz, a lusta naplóíróknak kellemes alternatívát nyújthat az egymondatos napló vezetése, ami igyekszik minden napból egyetlen mozzanatot, gondolatot vagy érzést kiemelni.
  6. Toplistákra fel! Ki szeret listázni? Én igen (ahogy azt ebből a bejegyzésből is láthatjátok)! Írj toplistákat a kedvenc filmjeidről, ételeidről, vagy bármiről, ami éppen eszedbe jut.
  7. Idézetek vagy elszólások gyűjteménye. Egy találó idézet feldobta a napodat? Jegyezd le! Ha összegyűjtöd az ilyeneket, máskor kellemes érzés lesz majd visszaolvasni ezeket a buzdító szavakat. Ha pedig konkrétan az ismerőseid vicces elszólásaiból idézel, akkor garantáltan nem merülnek a feledés homályába a legjobb poénok :)
  8. Utazónapló. Vidd magaddal a noteszodat a nyaralásra, és esténként összegezd mindazt, amit aznap átéltél. Mindezt teheted akár az egymondatos napló, a lista-napló vagy a logbook stílusában is. Az élménybeszámolók mellé pedig beragaszthatsz apró emlékeket: blokkot, buszjegyet, préselt virágot.
  9. Készíts edzés tervet! Vezesd egy füzetbe, milyen edzéseket tervezel, majd utána írd le a tapasztalataidat is. Később nagyon jó lesz visszanézni, hogy bár az első hetekben még kiköpted a tüdődet 10 perc futástól, néhány hónappal később pedig már könnyedén lefutsz kétszer ennyit is.
  10. Vezesd le a stresszt! Van, hogy csak úgy kavarognak a gondolatok a fejemben, ilyenkor előveszek egy füzetet, és igyekszem formába önteni azt, ami zavar, amitől ideges vagyok. Van, hogy csak szavak, van hogy egész kis monológ kerekedik ki belőle. Ha úgy érzed segít, tarts fent egy ilyen füzetet te is a nehéz időkre.

Bónusz tipp: ne félj attól, hogy ráunsz arra, amibe belekezdtél. Ha ráuntál, hát hagyd abba – ez még nem jelenti azt, hogy nem használhatod ki hasznosan azt a rengeteg üresen maradt lapot. Én gyakran úgy kezdem, hogy az első oldalra felírom a füzetke célját (pl. Hálanapló) és ha arra már nem használom, akkor a következő üres oldalra felírom az új célt (pl. Logbook). Nem szégyen váltani, és a végén úgyis csak az számít, hogy te élvezd az írást, szóljon bármiről is :)

Kép forrása: Kaboompics

(Visited 2,181 time, 1 visit today)