Manage Your Day-to-Day: esszék a produktivitásról és kreativitásról

Manage Your Day-to-Day

A 2017-es évnek azzal vágtam neki, hogy több olyan könyvet szeretnék olvasni, ami a szórakoztatás helyett a személyes fejlődésemet szolgálja. Korábban imádtam nézegetni az olyan listákat, amik ilyen témájú könyveket ajánlanak, de csak ritkán jutottam el odáig, hogy komolyan foglalkozzam bármelyikkel is. Most viszont lendületesen hajtok arra, hogy nagyjából minden második könyv, amit idén elolvasok, az valamilyen formában a fejlődésemet szolgálja. Így került a kezembe a Boldogságterv, a Creative Confidence és Sleep Smarter is, amik mind nagy hatást gyakoroltak rám, és már korábban bemutattam nektek a blogon. Közben azonban itt volt ez a kötet is, a Manage Your Day-To-Day (magyar címe: Tartsuk kézben hétköznapjainkat!), ami eddig kimaradt a sorból. Ahogy lentebb olvashatjátok majd, okkal történt, hogy kihagytam. De ha már minden eddigi könyvet bemutattam nektek, akkor ezt sem szeretném kihagyni a sorból – főleg, mert nagyon felkapott kötetről van szó. 

Ahhoz, hogy értékelni tudjuk ezt a könyvet, tudnunk kell róla, hogy nem egy nagy összefüggő írásról van szó, hanem sok kis esszéről, amit különféle ismert szerzők, előadók és alkotók írtak. Ez azért tetszett, mert több olyan személy is részt vett a kötet elkészítésében, akinek érdekel a munkássága, és így egy kis ízelítőt kaphattam abból, mit tud ő nyújtani nekem, plusz szembejöttek korábbról már ismert kedvencek is.

Manage Your Day-to-Day

Az esszék négy téma köré épülnek:

  1. Stabil rutinok kiépítése
  2. Fókuszált munka egy zavaró tényezőkkel teli világban
  3. Használd ésszel az eszközeidet
  4. Élesítsd a kreatív elméd

Elég sokat szeretne lefedni ez a könyv, nemde? A Manage Your Day-To-Day viszont egy viszonylag vékony kötet, amit szépen illusztrált oldalak tesznek igazán igényessé, így készülj arra, hogy egyik téma sem lesz igazán kibontva. Ahogy a szerzőknél, úgy a témáknál is igaz, amit már korábban leírtam: csak egy kis ízelítőt kapunk mindenből. Épp ezért, nem kapunk semmi világrengetőt, és nem is volt egyszer sem “aha”-élményem a könyv olvasása közben, amit eleinte kicsit hiányoltam. Arra viszont tökéletes, ha szeretnél érdekes cikkeket olvasni reggelente a buszon, vagy elalvás előtt, a rövid írások erre tökéletesek. Inspirációnak remekül beválnak, és segíthetnek tudatosabban állni bizonyos témákhoz. Ha erre van szükséged, akkor nem fogsz csalódni ebben a könyvben, de ennél nagyobb elvárásokat kár lenne támasztani felé.

Manage Your Day-to-Day

Milyen tanulságai voltak számomra a könyvnek? Nos, különösen tetszett az, hogy hangsúlyozza a rendszerességet. Az ihlet nem valami, amire szép türelmesen vársz, és akkor egyszer majd meglátogat, hanem dolgozni kell érte minden nap – és lesznek napok, amikor az adott munka jobban megy, lesz amikor rosszabbul, de ez különbözteti meg a profit az amatőrtől: a profi tudja, hogy nincs mire várnia.

Hasznosak voltak azok a részek, amik azt mutatták be, mennyivel hasznosabb az, ha a munkahelyeden először azokra a feladataidra fókuszálsz, amik komolyabb kreativitást, probléma megoldó képességet igényelnek. Ha reggel az e-maileid megválaszolásával és az onnan érkező feladatok megoldásával indítod a napodat, elfáradsz az apró-cseprő ügyek intézésében, mire eljutsz a lényegi feladatokig.

A fentiek mellett újabb megerősítést kaptam arra, hogy a multitasking mint olyan nem létezik (kivéve az automatikus feladatokat: tudunk egyszerre járni és beszélni, hurrá!), csak a feladatok közötti folyamatos váltás, ez pedig igencsak idő és energia igényes.

Ezeken felül rengeteg esszé foglalkozott azzal, hogy a különféle okos kütyük mennyire uralják az életünket, és hogyan kellene ezen a téren is tudatosabbnak lennünk – nekem ez a téma kicsit túl lett tolva a könyvben, de lehet hogy csak a probléma nem érint annyira, és valójában megérte ennyit írni róla.

A Manage Your Day-To-Day tehát egy kedves kis érdekesség, ami remek társad lehet, ha csak néhány rövid cikket szeretnél elolvasni, vagy szeretnél belekóstolni több témába is. Mindenesetre nekem valószínűleg nem fog bekerülni az év leghasznosabb könyvei közé :)

Ti olvastátok már ezt a könyvet? Nektek hogy tetszett?

(Visited 254 time, 1 visit today)