A képszerkesztő, amire minden fotósnak szüksége van

lightroom

Oké, beszélgessünk a fényképek szerkesztéséről. Vagyis nem, beszélgessünk rögtön a Lightroomról. Ha csak egyetlen egy szoftvert használhatnék képszerkesztésre, akkor könnyű szívvel hagyom ott az összes többi applikációt, és büszkén teszem le a voksomat a Lightroom mellett. Közel hat éve használom ezt a programot, és ezalatt az idő alatt szinte kiszorított minden mást (persze vannak kisebb kilengéseim, illetve helyzetek, ami speciális megoldást igényelnek, de alapvetően elmondhatom, hogy az esetek 95%-ban a Lightroom a válasz a kérdéseimre :)). A mai bejegyzésben azt szeretném nektek megmutatni, miért gondolom úgy, hogy ez az a szoftver, amit minden fotósnak ismernie kell.

1) Felhasználó barát

A Lightroom legfőbb előnye, hogy nagyon-nagyon egyszerű használni. Míg a Photoshop rejtelmeinek kiismerése felemészt egy fél életet, addig a Lightroomban minden egyértelmű és azonnal kéznél van. Használtad már valamelyik egyszerűbb online képszerkesztőt? Jó, akkor ez sem fog különösebb problémát okozni. Az oldalsáv tele van csúszkákkal, amiknek a képre gyakorolt változtatásait azonnal láthatod is, illetve könnyen összehasonlíthatod az előtte/utána állapotot is. Nyilván sokkal több beállítási lehetőség van, mint egy online szerkesztőnél, és mindez sokkal jobb minőségben is. Nem mondom, hogy nem kell idő a kiismeréséhez, de azt kell, hogy mondjam, hogy kezdő fotósként is hamar felfedeztem benne a főbb funkciókat, és néhány hónap után már el el sem tudtam volna képzelni, hogy mást használjak a fotóimhoz, mert annyira könnyen és magabiztosan tudtam vele dolgozni.

2) Fotósokra tervezték

A Lightroom azért is tud ennyire felhasználó barát lenni, mert kifejezetten fotósokra tervezték. Segít végigmenned a teljes folyamaton, kezdve azzal, hogy feltöltöd a képeidet a számítógépedre, a rendszerezésükön és szerkesztésükön át egészen a publikálásig. Készíthetsz belőle slideshow-t, tehetsz a képeidre vízjelet, és optimalizálhatod őket nyomtatáshoz vagy webes megosztáshoz. Könnyen és gyorsan tudsz váltogatni a képeid között, ami segíti azt, hogy szerkesztés közben is egyszerűen összehasonlíts két nagyon hasonló képet, és könnyebben átláss egy fotósorozatot.

3) Automatizált folyamatokat biztosít

Itt jön az a pont, ami miatt otthagytam minden korábbi szerkesztő programot, és elköteleztem magam a Lightroom mellett. Ez a szoftver ugyanis gyors, automatizálható és ezáltal produktívabb képszerkesztést tesz lehetővé. Tegyük fel, hogy van egy 50 képből álló fotósorozatod. Mindegyik ugyanott készült, hasonló beállításokkal. Lightroomban elég csak egy képet megszerkesztened, majd elmentheted az ott használt beállításokat (ezt hívják presetnek), és a következő képnél egy kattintással alkalmazhatod ezeket. Előfordulhat, hogy néhány paraméter még így is változtatnod kell majd egyik-másik képnél, de még így is rengeteg időt spórolsz magadnak. Nálam például így egy átlagos 5-8 képet tartalmazó blogposzt esetén a képek szerkesztése megvan negyed órán belül (és abban nem csak azt a 5-8 képet szerkesztem meg, ami végül felkerül a blogra). Ráadásul a neten rengeteg ilyen presetet lehet találni, ami segíthet a kezdő fotósoknak abban, hogy profibban dolgozzák fel a képeiket – én rengeteget tanultam a mások által készített presetek használata közben a képszerkesztésről.

Szerintem a Lightroom ideális eszköz kezdő és profi fotósoknak egyaránt. Azoknak, akik a Photoshop mellett teszik le a voksukat: természetesen nem váltja ki egymást a két eszköz, de amíg a Lightroom a klasszikus képszerkesztő funkciókban nagyon erős, addig a Photoshopban olyan manipulációkra vagyunk képesek, amire a Lightroom alkalmatlan. Fontos kitapasztalni, hogy melyik szoftvert mire érdemes használni, mert rengeteget segít a képek feldolgozásban. Számomra mindenesetre nem kérdés, hogy Lightroom nélkül az élet sokkal nehezebb lenne :D

Ti milyen programokat próbáltatok ki eddig képszerkesztéshez? Melyik az, ami szerintetek nélkülözhetetlen egy fotósnak? :)

(Visited 369 time, 1 visit today)