Levendulaszörp

levendulaszörp

Aki már olvas egy ideje, az tudja, hogy mennyire szeretem a levendulát. A levendula szörpbe Tihanyban szerettünk bele a párommal; nincs is jobb, mint a nagy melegben elkortyolni belőle egy hűsítő pohárral. Idén aztán úgy döntöttünk, hogy megkíséreljük a saját szörp elkészítését, hogy a kánikulában otthon is tudjuk élvezni a levendula ízét.

Arányaiban a következő hozzávalók kellenek: 1 liter vízből, 1 kiló cukorból, 1 bögre levendulából és 2 citrom levéből főzzük a szörpöt, de nyilván a mennyiségek arányosan változtathatóak, ha többet vagy kevesebbet szeretnénk belőle készíteni (bár szerintem kevesebbet egyszerűen nem érdemes, mert nagyon hamar elfogy :)).

levendulaszörp levendulaszörp

Első lépésként a levendula virágot a száráról lecsipkedjük, és egy tálban összegyűjtjük. Ez a leghosszadalmasabb rész a folyamatnak. Ezután a vízből és a cukorból szirupot főzünk. Amikor már forr, belerakjuk a levendulát, és azzal együtt forraljuk fel újra. Ha készen van, levesszük a tűzről, és belekeverjük a citromlevet. Így hagyjuk állni egy napig.

Másnap leszűrjük a szörpből a levendula virágot, és az így kapott szirupot melegítjük újra, épphogy csak forrásig. Ezután üvegekbe töltjük őket, és berakjuk száraz dunsztba őket, ahol hagyjuk kihűlni a szirupot (mi ehhez két napot hagytuk állni az üvegeket).

levendulaszörp levendulaszörp

Én nagyon ráfüggtem, igazi nyári finomság – szódával vagy sima vízzel, sok jéggel, vagy limonádéhoz öntve… Sokféleképpen fogyasztható.

Ti ittatok már levendulaszörpöt?  Esetleg próbáltátok saját magatok elkészíteni?

(Visited 181 time, 1 visit today)