Levendulaszörp
Aki már olvas egy ideje, az tudja, hogy mennyire szeretem a levendulát. A levendula szörpbe Tihanyban szerettünk bele a párommal; nincs is jobb, mint a nagy melegben elkortyolni belőle egy hűsítő pohárral. Idén aztán úgy döntöttünk, hogy megkíséreljük a saját szörp elkészítését, hogy a kánikulában otthon is tudjuk élvezni a levendula ízét.
Arányaiban a következő hozzávalók kellenek: 1 liter vízből, 1 kiló cukorból, 1 bögre levendulából és 2 citrom levéből főzzük a szörpöt, de nyilván a mennyiségek arányosan változtathatóak, ha többet vagy kevesebbet szeretnénk belőle készíteni (bár szerintem kevesebbet egyszerűen nem érdemes, mert nagyon hamar elfogy :)).
Első lépésként a levendula virágot a száráról lecsipkedjük, és egy tálban összegyűjtjük. Ez a leghosszadalmasabb rész a folyamatnak. Ezután a vízből és a cukorból szirupot főzünk. Amikor már forr, belerakjuk a levendulát, és azzal együtt forraljuk fel újra. Ha készen van, levesszük a tűzről, és belekeverjük a citromlevet. Így hagyjuk állni egy napig.
Másnap leszűrjük a szörpből a levendula virágot, és az így kapott szirupot melegítjük újra, épphogy csak forrásig. Ezután üvegekbe töltjük őket, és berakjuk száraz dunsztba őket, ahol hagyjuk kihűlni a szirupot (mi ehhez két napot hagytuk állni az üvegeket).
Én nagyon ráfüggtem, igazi nyári finomság – szódával vagy sima vízzel, sok jéggel, vagy limonádéhoz öntve… Sokféleképpen fogyasztható.
Ti ittatok már levendulaszörpöt? Esetleg próbáltátok saját magatok elkészíteni?
Jul 25, 2016 @ 12:50:50
A levendulás rozéfröccs számomra egyenlő a nyárral, de rozé nélkül is szeretem a levendulaszörpöt, annyira finom! :)
Jul 28, 2016 @ 23:41:34
Jelentem, kipróbáltam :D Nem mondom, hogy 100%-ig meggyőzött, de mivel a rozé bor sem győzött meg soha 100%-ig, így ráfogtam arra :D Lehet hogy inkább valami fehérrel kellett volna próbálkoznom, mert amúgy látok benne fantáziát :D
Aug 05, 2016 @ 14:31:15
Hű, Dóri! Nagyon szépen köszönjük, hogy megosztottad ezt a receptet. Nagyon szeretem a levendulát, úgyhogy ezt mindenképp ki fogom próbálni. Ma szerzek is némi levendulát hozzá. Már alig várom. :)))
Aug 07, 2016 @ 18:23:27
Szia Sofíí, igazán nincs mit, remélem beválik majd neked is a recept :) Ha van kedved, meséld majd el, hogy sikerült ;)