Legyél turista a saját lakhelyeden!

Lássuk be, a világlátás pénzbe kerül, méghozzá nem is kevésbe, így nem csak elhatározás kérdése, hogy éppen van-e lehetőséged arra, hogy új helyeket fedezz fel nyáron. Mielőtt azonban megkeserednél a Facebookon látott sok-sok nyaralós képtől, vedd észere, hogy a saját lakhelyed is tartogathat számodra bőven felfedezni valót.

Kérdezz körbe, és járj utána!

Mielőtt nyaralni mennél, utánanézel a környéknek, a látnivalóknak, az éttermeknek. Most is érdemes itt kezdened: kérdezd meg az ismerőseidet, ők hol töltik a legszívesebben az idejüket a városban. Még egy kisvárosban is előfordulnak olyan helyek, amiket elkerülsz a mindennapjaid során. Van egy új fagyizó a város másik felében? Érdemes lehet kiülni naplementét nézni a horgásztó partjára? Este hangulatos kiülni a főút melletti étterem teraszára? Tudd meg, mások mit szeretnek a legjobban a városotokban vagy a környékben, és adj neki egy esélyt.

Vedd elő a térképet!

Kapj elő egy térképet a környékről, és nézd meg, merre nem jártál mostanában, másnap pedig ejts meg egy sétát arrafelé. Meglepő változásokat tapasztalhatsz: új házak épültek, boltok nyíltak vagy éppen zártak be. Mindenképp az újdonság erejével fog hatni rád a hely, ugyanakkor kellemesen ismerős lehet – otthon vagy, és mégsem igazán :)

Mi az, amit nem veszel észre?

Gondoltál már arra, hogy mennyi mindent veszel teljesen természetesnek és mindennapinak? Ha évek óta ugyanabban a városban élsz, nehéz rácsodálkozni a szép dolgokra. Próbálj meg egy turista szemével látni, mintha minden új lenne. Lehet, hogy a város egyik legszebb épületében dolgozol, vagy van egy klassz szobor a kisbolttól mindössze egy saroknyira. Vigyél magaddal fényképezőgépet, és örökítsd meg ezeket a dolgokat. Meg fogsz lepődni, mennyi érdekes és szép dolog vesz körül. Csak egy kicsit változtatni kell a látásmódodon :)

Fedezd fel a helyi kultúrát!

Látogass el a helyi múzeumba, és nézd végig a helytörténeti kiállítást. Ki tudja, talán felfedezel egy-két érdekességet, és olyan dolgokat is megtudsz a lakhelyedről, amitől egészen másképp fogsz nézni a városodra. Kötődik a helyhez bármilyen híres ember? Nézz utána a munkásságának, és inspirálódj – ugyanahhoz a városhoz kötődtök mindketten, és nézd meg, hogy hová jutott.

A helyi kultúrához pedig az is hozzátartozik, ha elmész egy amatőr banda koncertjére, vagy meghallgatod a zeneiskola tanulóinak műsorát. Nézz utána kiállításoknak: talán nem is tudod, mennyi tehetséges ember vesz téged körül.

Kapcsolódj ki!

Egy kis pihenés bárhol jól esik. Ülj be a családoddal vagy a barátaiddal limonádézni valahová, menjetek strandolni, vagy piknikezzetek egyet a parkban. Élvezd ki ugyanúgy, mintha nyaralni mentél volna.

Dokumentáld!

ha van kedved, írj “úti naplót” a tapasztalataidról. Hol lehet a legfinomabb fagyit kapni a városban? Merre találod a legjobb kilátóhelyet a környéken? Mit találsz a leghangulatosabbnak a lakhelyedben? Mik a hely jellegzetességei, mi az, amit mindenkinek tudnia kellene a városról? Mit lehet csinálni a hétvégén?  Mindezeket fényképekkel is kiegészítheted, hogy az otthoni turistáskodás tényleg valódi emlék legyen :)

Mit szóltok hozzá, ti már voltatok turisták a saját városotokban? Én rendszeresen alkalmazom a fentieket, még ha nem is egyszerre – szeretem az újdonság és az állandóság kellemes keverékét, amit a városom újra meg újra felfedezésekor érzek. Érdemes kipróbálni :)

Kép forrása: splitshire.com

(Visited 210 time, 1 visit today)