Kis lakás, kis karácsony – Dekor tippek albérleteseknek

Kis lakás, kis karácsony

Bevallom, hogy mindig irigykedem egy kicsit azokra, akiknek saját lakásuk van, amit úgy dekorálnak, ahogyan szeretnének – míg az én lehetőseim az albérletünkben meglehetősen korlátozottak, és zömében hozott anyagból kell dolgoznom. Különösen nehéz ez karácsonykor, amikor a a dekorálási kedvem megsokszorozódik, de rengeteg ötletet el kell vetnem, mert nincs rá lehetőségem az albérletünkben. Az utóbbi két évben azonban így is mindig igyekeztem ünnepi hangulatot varázsolni a lakásba. Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, olvass tovább, és elmondom, én hogyan dekorálok a limitált területen egyetlen szög beverése nélkül :)

1) Hozd be a zöldeket a lakásba!

Nálatok sincs hely a karácsonyfának? Remek, nálunk sincs. De talán egy vázába állított fenyőág csak elfér valahol. Vagy egy örökzöldekből készült koszorú. Vagy egy csokor fagyöngy a csillárról lelógatva – egyik évben megcsináltam, 300 Ft volt egy csokor fagyöngy, és igazán ünnepi-romantikus hangulatot keltett a szobánkban. De ne csak örökzöldekben gondolkozzunk: egy mikulás virág az ablakpárkányon szintén jól mutat. Ha pedig valódi növényekkel nem is dekorálsz, adhatsz egy esélyt a műfenyő ágaknak is. Anyukám otthon a radiátor csőre teker fenyő girlandot az előszobán, és azt díszíti fel apró díszekkel.

Kis lakás, kis karácsony

2) Gyújts gyertyát!

Egy adventi koszorú tényleg nagyon kis helyet foglal, és nem csak dekoratív, de segít hétről hétre megtartani az ünnepi hangulatot is. Emellett itt a remek alkalom, hogy bevesd az összes létező mécses tartódat (ha van kedved, készíts egyet saját kezűleg), gyújts meg minél többet, kapcsold le a villanyt, és élvezd ki a hangulatot. (Korábbi tapasztalatom, hogy ha semmilyen dekorációra nem maradt időd, a fenti módszerrel akkor is remekül lehet hangolódni a karácsonyra).

3) Girlandok minden mennyiségben

Ajtók fölé, csillár karjaira, könyves polc tetejére, ablakpárkányra. A girlandok könnyen rögzíthetőek celluxszal, és rengeteg változatuk van, úgyhogy biztosan találsz majd olyat, ami beleillik a te (sokszor valljuk be, kaotikusan berendezett) albérletedbe is. Használj hozzá boát, aranyszínű gyöngyöket, szalmadíszeket, de egy neked tetsző szalagból masnikat kötve villám gyorsan készíthetsz egyet magadnak.

Kis lakás, kis karácsony

4) LED-es égősorokat mindenhová!

Ez lényegében az előző két pont összevonva :) Imádom a mostanában elterjedt elemmel működő LED-es fényfüzéreket, mert így nem kell őket konnektorba dugni, vagyis a felhasználási lehetőségek száma megsokszorozódik. Én tavaly a régi albérletünkben az ágy fölötti polcra erősítettem fel, idén még nem döntöttem, hogy az ágytámlán kapjon helyet, vagy tekerjem fel az állólámpára :)

5) Kreatív ötletekkel az akadályok ellen

Lehet, hogy ez csak az én mániám, de ha tehetném, egy csomó olyan dekorációt készítenék, amihez szöget kell beleverni a falba. Vagy az ajtóba. Na az utóbbit például áthidalhatod egy ilyen ajtó akasztóval, amiről aztán lóghat le koszorú, csengettyű vagy bármilyen ajtó dísz. Apró fa és textil figurákat akaszthatsz a kilincsekre is, így mindig szem előtt lesznek, ha benyitsz egy szobába, vagy kilesel az ablakon. Lógathatsz le díszeket a függöny karnisról is, illetve ha mindenképp a falat akarod nyúzni, akkor itt van ez a csodás, könnyen eltávolítható ragasztó lapok és akasztók, amik az ünnepek után könnyen eltávolíthatóak és nem hagynak nyomot maguk után (azért érdemes elolvasni, hogy milyen felületre használhatóak, mert van, ahol igenis hagynak nyomot :)).

Kis lakás, kis karácsony

6) Cseréld le a textileket!

Szinték könnyen dekorálhatsz a különféle textíliákkal. Ha például garzonban lakotok, akkor valószínűleg központi helyet képvisel a lakásban az ágy. Cseréld le a díszpárnák huzatait valami karácsonyi mintájúra, dobj egy rénszarvasos plédet az ágy végébe, és máris egészen más a hangulat. Hasonlóan járhatsz el az asztalterítőkkel, konyharuhákkal, pohár- valamint tányér alátétekkel és törülközőkkel is

7) Ízek és illatok

Nem tartozik annyira szorosan a dekorációhoz, de növeli az élményt. Egy télies illatú gyertya vagy néhány csepp fűszeres illóolaj a párologtatóba csodákra képes. Én minden évben keresek valami “karácsony illatú” gyertyát, ami téli hangulatért felel a lakásban a november-decemberi időszakban. Emellett ez az édességek időszaka, és hogy megint saját példával éljek: tavaly kitettünk egy tál szaloncukrot a konyhában, és boldogan csipegettünk belőle egész decemberben. Ha van időd, süthetsz egy finom kekszet is, de azt bizony gyakrabban kell pótolni :)

Nálam eddig ezek a tippek váltak be, de igyekszem évről évre kreatívabb lenni az ünnepi dekor terén, és nem hagyni, hogy a limitált lehetőségek kárt tegyenek az ünnepi hangulatban. Ti hogyan dekoráltok karácsonyra?  

(Visited 398 time, 1 visit today)