Kávékultúra kezdőknek

Bizonyára nem vagyok egyedül azzal, hogy szeretem a kávét. Nagyon sokan vagyunk rendszeres kávé fogyasztók, ami azonban nem jelenti azt, hogy az ember kifejezetten igényesnek is számít. Egyelőre még én is csak az út elején vagyok, amibe simán belefér az, hogy egy új recept kipróbálása és a legjobb kávéházak felkutatása között bedobok egy 2 az 1-bent :D Ez a kettősség jelenleg teljesen rendben van számomra, de már eljutottam odáig, hogy nem csak egyszerűen megiszok egy jó bögre kávét, hanem komolyabban is érdekel a téma.

Ha szeretnél te is kitörni egy kicsit az átlagember kávézási szokásaiból, itt van pár ötlet, ami segít elindulni :)

  1. Keress új kávézókat! Ez a legjobb módja annak, hogy minimális befektetett idővel és pénzzel valami újat tapaszalj, és szélesítsd a látókörödet a kávék terén. Ha eddig népszerű kávézóláncokba jártál, most távolodj el tőlük, és keress kisebb kávézókat, amik jobb minőségű és különleges kávékat árulnak. Ez igényel némi utánajárást, de nagyon megéri (budapestieknek ajánlóm a Kávékorzó által díjazott 10 legjobb kávézó listáját – a nagy részük a fővárosban található, számomra ezzel kész is van a 2015-ös bakancslista :D).
  2. Folytasd a felfedezést! Ha már a megszokottól való eltérésről beszélünk, kóstolj meg különböző kávékat. Próbáld ki a különféle fajtákat, pörköléseket, elkészítési módokat vagy különböző országok kávéit. Ha még nem jártál ott, ajánlom a Frei kávézó kínálatát, én ott ismerkedtem meg sok újdonsággal, ami az egyes nemzetek kávékonyháit illeti.
  3. Szerezz be egy olcsóbb kávédarálót! Ez egy nagyobbacska beruházás (a legolcsóbb darálók olyan 3000-4000 Ft között mozognak a felső határ pedig a csillagos ég), de érdemes meglépni. Hatalmas pluszt ad, ha frissen, főzés előtt őrlöd meg a kávét, még akkor is, ha csak nagyon egyszerű kávéfőződ van. Teljesen más ízélményt ad, ha magadnak darálod reggelente a kávét (de még akkor is lenyomja az előre őrölt kávékat, ha este darálod meg és készíted be a főzőbe).
  4. Készítsd el otthon! A legtöbb kávézó kínál mindenféle különleges, ízesített, fűszeres kávékat. Miért ne próbálkozhatnál meg vele te is otthon? Az ízesítéshez a szirupokat vásárolhatod boltban, vagy készítheted te magad is. Fűszeres tejeskávéhoz pedig elég, ha a tejet összefőzöd némi vaníliával, fahéjjal vagy szegfűszeggel, majd ezzel öntöd fel a kávédat. Egy tejhabosító beszerzése sem elvetendő ötlet :)

Amint látjátok, számomra elsődleges a különböző ízélmények megtapasztalása, hogy új és finom kávékat kóstolhassak meg. Én úgy gondolom, hogy ez az alap, amin egy kezdő kávéimádó elindulhat, és aztán később tetszése szerint elveszhet a részletekben. Ha érdekel, merülj bele bátran a különböző technikai dolgokba, kávés kütyükbe, szokásokba, receptekbe, termesztésbe… De végül is mindegyik egy cél felé mutat: minél finomabb kávét inni :)

Képek forrása: IM CreatorThomas Leuthard

(Visited 270 time, 1 visit today)