Karácsonyozni vizsgaidőszakban? Nem gond!

Karácsonyozni vizsgaidőszakban

Az idei év az elő, amikor nincs vizsgám karácsony előtt és után, viszont négy évnyi tapasztalatom van abban, milyen az, amikor a vizsgaidőszak és az ünnepek egybe esnek. Nem akarok senkiben hiú reményeket kelteni, karácsonyozni vizsgaidőszakban sosem lesz olyan kellemes, mint nélküle. Ennek ellenére az utóbbi években megtanultam alkalmazkodni ehhez a helyzethez, és úgy látom, hogy nem lehetetlen sikeresen teljesíteni a vizsgáidat úgy, hogy közben az ünnepi hangulatot is átérezd.

A következőkben megosztom a tapasztalataimat veletek úgy, hogy először a tanulós tippekre koncentrálok, majd utána áttérek az ünnepi készülődéssel kapcsolatos tanácsokra. Így két szemszögből is megnézzük, mit tudsz kezdeni ebben a nem túl kényelmes helyzetben. 

Karácsonyozni vizsgaidőszakban

Tanulás

  • Kezd el minél hamarabb! Ez a lehető legjobb tanácsom. Ha lehet, kezd el már most, hogy ne legyél túlzottan elhavazva, mire beköszöntenek az ünnepek. Ha vannak gyakorlatiasabb tárgyaid, arra kezd el a felkészülést már most, hogy a vizsgák idejére már magabiztosan menjenek a feladatok. Nagyobb mennyiségű elmélet esetén is érdemes korán nekiállni a tanulásnak, így akár még ismételni is lesz időd a vizsga előtt.
  • Vedd fel a vizsgáidat időben. Ezzel nem csak célirányosan készülhetsz azokra a tárgyakra, amikből felvetted a vizsgát, hanem az időpontokat is látod majd. Maradj a realitások talaján: ugyan tantárgy függő, de elég kicsi az esély rá, hogy a karácsony előtti héten 2-3 vizsgánál többre fel tudsz készüli. Ha van lehetőséged, válassz ki egy nehezebb tárgyat, amit gyorsan le akarsz tudni, és 1-2 könnyebbet, amire nem kell rengeteget készülni. Így egy nagy teher lekerül a válladról karácsonyig, a könnyebb tárgyak pedig kényelmesen megférnek emellett.
  • Zárd ki a zavaró tényezőket! Amikor tanulsz, koncentrálj ténylegesen arra amit csinálsz. Nem feltétlenül jó ötlet például karácsonyi zenéket hallgatni, miközben a célod az, hogy elolvass 60 oldalt az egyik tankönyvedből. Válaszd szét a kettőt. Hasonló okokból próbáld meg hanyagolni az internetezést is, mert vizsgaidőszakban könnyebben beleeshetsz abba a hibába, hogy csak görgetsz lefelé céltalanul valamelyik közösségi oldalon, és nem haladsz semerre. Ne húzd a saját idődet! Minél jobban megy a tanulás, annál kisebb lelkiismeret furdalást okoz majd, ha tartasz egy nagyobb szünetet, hogy kikapcsolódj.
  • Számolj azzal, hogy karácsony előtt egy héttel már minden nem vizsgázó ismerősöd és családtagod teljesen be lesz zsongva, és ez valószínűleg téged is magával ragad majd – amikor azt tervezed, mennyi időt kell majd szánni a vizsgafelkészülésre, ezt mindenképpen kalkuláld bele.

Karácsonyozni vizsgaidőszakban

Ünnepek

  • Az ajándékok beszerzését kezd el időben, mert hidd el, hogy szenteste előtt két nappal, vizsgáktól lefáradva nagyon rossz boltról boltra járni, és megpróbálni megtalálni a tökéletes ajándékot a szeretteidnek. Tervezz előre, és találd ki, kinek mit szeretnél adni. A webshopok különösen jó barátaid lehetnek ilyenkor. Ha Pomodoro-módszerrel készülsz, akkor a nagy szüneteket használhatod arra is, hogy elintézz egy-egy ajándékot az interneten keresztül (a rövid szünetekben pedig hallgass egy kis karácsonyi zenét :)).
  • Ne vond meg magadtól az ünnepi előkészületek örömét. A lehetőségeidhez mérten dekorálj a lakásban, de ez nem jön össze, azért egy fahéjas illatgyertya meg némi mézes puszedli sokat dobhat a hangulatodon. Süss egy adag mézeskalácsos muffint (ez elég gyorsan megvan), és készíts mellé egy finom teát vagy forró csokit.
  • Tudatosan oszd be az idődet, és időzítsd úgy a tanulós szüneteidet, hogy legyen időd vásárolni, készülődni vagy csak egyszerűen kikapcsolódni egy bögre forralt bor mellett. Én például délelőtt és este tudok a legjobban tanulni, így a délutánomból 1-2 órát könnyen áldoztam arra, hogy elszaladjak megvenni egy ajándékot, vagy süssek egy tepsi sütit.
  • Az ünnep legyen ünnep – készül úgy, hogy szenteste és karácsony napjain ne kelljen elővenned a tankönyveidet. Tölts időt a szeretteiddel, töltődj fel egy kicsit, hogy legyen energiád a januári vizsgáidra is.

Nekem ezek váltak be az utóbbi években, de biztos nektek is megvan a saját módszeretek arra, hogyan tudtok úgy karácsonyozni vizsgaidőszakban, hogy megtaláljátok az egyensúlyt. Meséljetek róla kommentben!

(Visited 309 time, 1 visit today)