Írj te is logbookot!

Nem rég írtam nektek Austin Kleon könyvéről, a Lopj úgy, mint egy művészről. Az egyik, amit a könyv olvasásakor megfogadtam magamnak, hogy a szerző tanácsára logbookot – azaz hajónaplót – fogok írni. Ezt augusztus közepén kezdtem, azóta majdnem minden nap foglalkoztam is vele. Lássuk, hogy megért-e? :)

Először is, beszéljünk arról, hogy mi is a logbook? Austin Kleon ebben a blogbejegyzésében sok mindent megoszt a saját kis naplójáról. Mint írja is, a logbook nem egy igazi napló, hanem egy könyv vagy füzet, tele listákkal, ahol a listák egyszerű tényeket sorolnak fel.

Ehhez a rövid, tömör formához tartom én is magamat, amikor a saját logbookomon dolgozom. Sokkal egyszerűbb, mint egy rendes naplót írni – általában 10 percnél többet nem foglalkozom egy logbook bejegyzéssel, és szinte soha nem írok többet egy oldalnál. (Autsin Kleon könyvében csak egy-egy oldal jár egy napnak a logbookban, de úgy döntöttem, hogy én engedélyezek magamnak kettőt is, ha szükséges, mivel elég nagy a füzetem sortávolsága, és én is nagy betűkkel írok. Nyilván azokban az előre dátumozott lapú moleskine-ekben, amiket a szerző használ, erre nem nagyon van lehetőség. Igazából, neked kell eldönteni, hogy mennyi helyet akarsz magadnak hagyni, de ügyelj arra, hogy ez tényleg nem egy klasszikus napló, így mindent tényt és eseményt kicsit le kell csupaszítanod.)

Ha valaki szeret rajzolni, csinálhat kis ábrákat is magának. Sőt, utána nézve a logbookoknak, találtam olyat is, hogy valaki csak néhány szót jegyzett le naponta, a többit pedig egyszerű rajzok formájában mutatta be. Ez egyrészt tök jó, mert fejlődik a kézügyességed (egy csomó olyan dolgot fogsz lerajzolni, amit előtte lehet, hogy sosem próbáltál), másrészt, ha vizuális típus vagy, az ábrák valószínűleg jobban megragadnak majd, mint a betűk.

Mi kerül a logbookba?

  • a nap legfontosabb eseményei (találkozók, történések, ilyesmik)
  • olyan dolgok, amik aznap örömet okoztak (itt az én lelkesedésemtől függően megy bele minden kis apróság vagy csak egy-két kiemelten fontos dolog)
  • mi a helyzet a projektjeimmel? (Mindennap leírom, ha foglalkoztam valamit a céljaimmal, és ha igen, pontosan mit.)
  • mit olvasok éppen?
  • és a fenti dolgokhoz kapcsolódó rövid gondolatok és érzések.

Azt hiszem, ami a leghasznosabb dolog a logbookban, az a céljaim nyomon követése. Legyen szó tanulásról vagy a blogomról, könnyen látom, hogy végeztem-e valódi munkát. Maradjunk a blog példájánál: azt nem érdemes leírni, ha csak párszor megnyitottam az oldalt, kijavítottam két szót az egyik bejegyzésben, majd vetettem egy pillantást a statisztikákra. Igen, leírhatnám úgy, hogy Ma foglalkoztam a blogommal, ami igaz is lenne. De pont az ilyenek miatt, igyekszem rávenni magamat, hogy konkrétumokat írjak le – pl. Írtam két bekezdést az egyik receptes bejegyzéshez, és megszerkesztettem hozzá a képeket is. Ezt visszanézve láthatom, hogy tényleg valódi munkát végeztem aznap, és nem csak úgy csináltam, mintha. Természetesen nem az a lényeg, hogy ezentúl minden egyes napom úgy teljen, hogy valami hasznosat teszek a blogomért – pihenni is kell valamikor ;) -, de jó látni, hogy milyen ütemben haladok.

Más pozitív hatásai is vannak a logbook írásnak. A ma lejegyzett aprócska tények két hét múlva hasznos információk lehetnek. Például, ha látok egy kis parkot az egyik busz ablakából, amit addig még nem ismertem, és később a logbookomba felírom azt, hogy Helyes kis park, 3-as busz, Katica utca, az jól jöhet, amikor pár héttel később új helyszínt keresek fotózáshoz, vagy szeretnék összehozni a párommal egy pikniket. Ilyenkor tök jó, ha van valami emlékeztetőm, ami segít elindulni. Egy másik eset, hogy ha most lejegyzem, hogy anyukám milyen isteni rántott brokkolit csinált, akkor lehet hogy legközelebb visszaolvasva elhatározom, hogy milyen klassz lenne, ha legközelebb én is azt főznék, esetleg rögtön jön az ötlet egy új blogbejegyzéshez, ami a tökéletes rántott brokkoli titkát taglalja.

Szóval érdemes adni neki egy esélyt, különösen, ha szívesen írnál naplót, de tudod, hogy nem lenne rá mindennap időd. hogy szépen, részletesen megfogalmazd az aznapi történéseket, és ha szeretnéd dokumentálni az utat a céljaid eléréséhez. Erre jó a logbook: segít mozgásban maradni, és mutatja, hogy mennyit haladtál. Elvégre az igazi hajónapló is erre szolgál, nem? :)

A kép forrása: unsplash.com

(Visited 1,117 time, 1 visit today)