Irány a természet! – Hogyan viselkedik egy jól nevelt túrázó?

Valahol a szívem mélyén reménykedek, hogy erre a bejegyzésre nincs is szükség, hiszen aki neki vág a természetnek, nem ok nélkül teszi; tudja mire számíthat ott, és hogyan kell viselkednie. Ha azonban van köztetek olyan, aki eddig nem nagyon hódolt a túrázás örömeinek, de most mégis belevágna, annak lehet hogy jól jön az alábbi összefoglaló.

A jól nevelt túrázó…

…nem szemetel! Ezt veszem előre, mert szerintem ez az egyik legfontosabb, és ebben vétkes a legtöbb ember. Készülj fel rá, az erdőben még a pihenőhelyeknél sincs kuka, így a szemetedről neked kell gondoskodni. Nagyon lelombozó látvány, amikor egy pihenőhely tele van szóra sörös dobozzal meg nejlonzacskókkal. Legyen hátizsákban mindig egy plusz nejlonzacskó erre, amibe becsomagolhatod a szemetedet, és aztán mehet vissza a táskába egészen addig, amíg nem találsz megfelelő helyet arra, hogy kidobd.

…nem zajong! Itt nem arra gondolok, hogy síri csöndben, egy szó nélkül bandukoljatok egymás mellett. De mondjuk nem most kellene betolni a telefonodról a legújabb slágert, és egy népdal csokor csoportos előadása sem a legjobb ötlet. A legtöbb túrázó szereti élvezni a természet nyugalmát, csendjét – márpedig ha jó időben, hétvégén mentek túrázni, akkor valószínűleg fogtok bőven más emberekkel is találkozni. Ne zavarjátok meg egymás nyugalmát!

…köszön! Ha már a szembejövő túrázóknál tartunk, nekik szokás köszönni. Szerintem ez egy kedves gesztus a túrázók között, érdemes ápolni.

…nem “gyűjtöget”! Gondolok itt arra, hogy nem kell csokorba gyűjteni az összes szembejövő virágot, és minden fáról levelet szakítani a préselt növény gyűjteményedbe. Hogy csak egy indokot mondjak: lehet, hogy védett növényről van szó. Inkább vigyél magaddal fényképezőgépet, és örökítsd meg azt, amit igazán szépnek találsz.

…csak a kijelölt tűzrakó helyen gyújt tüzet, és utána néz, van-e éppen tűzgyújtási tilalom! Egy szalonna sütés tök jó kiegészítő program lehet túrázás közben, főleg, ha nagyobb csapattal mentek, de fontos, hogy itt is hallgassatok a józan eszetekre. Nagyobb pihenőhelyeken, tisztásokon szokott lenni tűzrakó hely, ilyet keressetek, amikor hasonló programot terveztek, indulás előtt pedig mindenképp nézzetek utána tilalmaknak.

Kép forrása: unsplash.com

(Visited 116 time, 1 visit today)