Így készül: Wonders of Wednesday

A héten került ki a blogra az 52. Wonders of Wednesday bejegyzés, ami azt jelenti, hogy már egy évre való rövidke inspirációs poszttal láttalak el benneteket a blog indulása óta. Ennek örömére úgy gondoltam, hogy ideje bepillantanotok a kulisszák mögé, és megnézni, hogyan állítom össze ezeket a bejegyzéseket (már csak azért is, mert ez az egyetlen olyan rovat a blogon, aminek állandó és bevált receptje van). Az áttekinthetőség kedvéért igyekeztem pontokba szedni a fontosabb részleteket.

Beszéljenek a számok!

Bemelegítésnek egy rövid statisztika (mert imádom a statisztikákat): jelenleg 217 bejegyzés található a blogon, amiből az 52 Wonders of Wednesday bejegyzés 24%-ot tesz ki (vagyis közel a bejegyzések negyedét!) – így azt hiszem, kijelenthetem, hogy a blog folyamatos működése szempontjából nagyon is fontos ez a rovat :) Egy bejegyzésben átlagosan 5 kép van. A legrövidebb Wonders of Wednesday postban három kép található (ilyenből kettő is van, a 43-as és az 50-es), a leghosszabban pedig kilenc (ez a 7-es számú volt) – összességében elmondható, hogy a rovat indulásakor még jóval több dolgot zsúfoltam bele egy-egy bejegyzésbe, de azt viszonylag hamar beálltam arra, ami most átlagosan számít.

Kell egy Pinteres Board!

A Wonders of Wednesday rovatot az internetes szörföléseim során talált érdekes és jópofa dolgok alkotják. Ahhoz, hogy minden ilyen apróságot fejben tudjak tartani, a legegyszerűbb megoldásnak az tűnt, ha létrehozok egy titkos boardot a Pinteresten (azért titkos, hogy ha esetleg valamelyikőtök követne Pinteresten, kellően meglepődhessen majd a heti összeállításon). Ide folyamatosan mentem le azokat a blogbejegyzéseket, webshop terméket, és minden egyéb apróságot, ami megragad, és amikor a bejegyzés összeállítására kerül sor, már ott is van minden egy helyen.

Egy vallomással tartozok nektek: nem feltétlenül az adott héten pinnelt dolgokból készül az összeállítás. Ennek az a nagyon egyszerű oka van, hogy a pinnelt érdekességek száma hétről hétre eltérhet egymástól. Van, amikor több mint 10 új pint adok hozzá, van hogy egyet sem. Emellett az is előfordulhat, hogy valami, amit egyszer pinnelek, később már nem tűnik szépnek/izgalmasnak/érdekesnek, így sokszor ha kétségeim vannak, hagyom az adott dolgot pihenni pár hétig a boardon, míg eldöntöm, mi lesz a sorsa.

Ha egy elem bekerül az egyik bejegyzésembe, törlöm a boardró. Így igyekszem biztosítani, hogy ne forduljanak elő ismétlések, hiszen egy bizonyos számú bejegyzés után már nem könnyű fejben tartani a dolgokat :)

Legyen valódi!

Mielőtt elkészítenék egy összeállítást, gondosan ellenőrzöm, hogy valóban rendelkezésemre áll a kép valódi forrása. Ez különösen akkor szokott probléma lenni, ha a Pinteresten találok rá az adott dologra. Ha képhez tartozó link nem a valódi forráshoz vezet, általában futok még egy kört a Google-ben is, ahol lehet kép alapján keresni, hátha valahogy rábukkanok az eredeti linkre is. Ez azért fontos nekem, mert a Wonders of Wenesday nem csak egy inspirációs bejegyzés nektek, hanem egyfajta elismerés is azoknak, akiknek a munkáját ilyen módon kiemelem, és szeretném, hogy az olvasóim hozzájuk is eljuthassanak, ha akarnak (volt már rá példa, hogy ez hasznosnak bizonyult, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy nem potyára linkelek be mindet).

Be Funky!

A kollázsokat a BeFunky segítségével készítem el (nagyon ritkán használok Canvát is). Azért szeretem, mert nem kell hozzá regisztrálni, és pofon egyszerű a használata. Emellett persze meg vannak a maga korlátai is, a testre-szabhatósága nem végtelen, de nekem alapvetően arra van szükségem, hogy minél gyorsabban elkészüljek egy összeállítással – lássuk be, a Wonders of Wednesday bejegyzések rövidek, így arra törekszem, hogy a befektetett idő végül arányban álljon az elkészült bejegyzés “értékével”. Ehhez pedig számomra eddig a BeFunky tűnik a legideálisabb eszköznek.

Mehet a blogra!

Megvan a kész kollázs, jöhet a blogbejegyzés. Ez a szöszmötölős része a dolognak, linkeket másolgatok és írok egy rövid helyzetjelentést nektek. Bevallom, szoktam előre dolgozni, így gyakran előfordul, hogy a szerdai bejegyzés már vasárnap elkészül, és időzítve várja, hogy mikor kerül fel a publikus bejegyzések közé. És (ahogy azt az utóbbi időkben tapasztalhattátok) az is megesik, hogy csúszom a bejegyzéssel – ezt igyekszem nem tragédiaként megélni, az sem baj, ha teljesen elmarad, és az sem gond, ha másik napra kerül át. Az eredeti terv is az volt, hogy rugalmasan állok ehhez a rovathoz, így bár törekszem arra, hogy szerdánként jelenjen meg, nincs semmi valódi megkötés arra, hogy milyen sűrűn és a hét melyik napján kell megjelennie.

Best of Wednesday

Bár valószínűleg nem ezek a legnépszerűbb bejegyzések a blogon (nem is annak szántam őket :D), azért sok van közöttük, ami kifejezetten nagy látogatottságot ért el. Most az top 3 Wonders of Wednesday posztot szeretném nektek megmutatni, ami a látogatottság alapján nektek a legjobban tetszett.

Wonders of Wednesday #27 – Február végi tavaszváró összeállítás került az első helyre. Abszolút véletlenszerűen vannak kiválasztva a képek, mégis ez lett a legnagyobb kedvencetek :)

Wonders of Wednesday #34 – Ez a bejegyzés áprilisban készült, és megint csak teljesen véletlenszerűen választottam képeket. Ahogy látom, azon a héten tombolt a jó idő ezerrel – már most hihetetlenül hiányzik a fagyival sétálgatós időszak.

Wonders of Wednesday #31 – Ezen a héten éppen el voltam havazva a vizsgáimmal, de azért jutott időm egy összeállítás elkészítésére. (Néha ilyeneket is összejönnek :))

Nos, ennyi lenne dióhéjban, amit a Wonders of Wednesday rovatról. Mint olvasó, volt olyan bejegyzés ebben a rovatban ami különös kedvencetekké vált, vagy találatok benne valami igazán hasznosat? Ha igen, melyik bejegyzés volt ez? Az ide látogató bloggerektől pedig azt szeretném kérdezni, hogy nektek van-e valami viszonylag egyszerű, de álladó rovatotok, és ha igen, hogyan készül? A válaszaitokat a kommentek között várom :)

Kép forrása: Pixabay1  & Pixabay 2

(Visited 258 time, 1 visit today)