Csináld magad! Horgolt virágos kistáska

 virágos kistáska
 virágos kistáska

Több, mint egy éve kezdtem el horgolni, készítettem már poháralátétet, sapkát és telefontokot is. Ez a virágos kistáska eddig a csúcs – míg eddig többnyire a gyorsan elkészíthető darabokra mentem rá, addig ez a táska sok-sok héten keresztül készült, alapos tervezéssel, átgondolással és persze rengeteg horgolással. Emellett, amikor először találkoztam ezzel az ötlettel Pinteresten, csak azért mentettem el magamnak a leírást, mert annyira szép volt, hogy nem tudtam megállni. Abban azonban akkor még nem bíztam, hogy egyszer el is készítem ezt a sok-sok virágból álló csodát. Nem meglepő tehát, hogy ez lett számomra 2016 eddigi kedvenc DIY projektje, és bár hosszú még az év, de jelenleg akkora a szerelem, hogy nem tudom biztosan, túl tudom-e ezt szárnyalni az idén.

Jóval hamarabb akartam nektek hozni ezt a bejegyzést, de az utolsó simítások nagyon lassan készültek el a táskán, utána pedig nehezen hoztam össze a fotózást és a bejegyzést (és sajnos még így sem fogok tudni megmutatni nektek mindent). Ez a virágos kistáska egy igazi nyárias, bohém darab, így ha idén már nem is vágtok bele az elkészítésébe, az aprólékossága miatt érdemes időben nekifogni (bár ez nagyban függ a ti szabadidőtöktől is). Nem is húzom tovább a szót, lássuk, hogyan készült!

 virágos kistáska

Az alapötletet a Caught on a Whim blog leírása adta. Erica apró kézitáskája azonban számomra nem volt elég praktikus, így már az elején tudtam, hogy én egy picit nagyobb darabot szeretnék készíteni, és szükségem lesz egy vállpántra is. Nagyon sokáig én is úgy terveztem, hogy hasonló rózsaszínes árnyalatokból készítem el a saját táskámat, de miután eldöntöttem, hogy a Drops Muskat fonalakból választom ki a három színt a virágokhoz, nagyon hamar a kékes árnyalatok felé billent a mérleg – igazi kék nefelejcs színek. A virágok közepe már egy itthon meglévő sárga fonalból készült, és mindehhez 3,5 mm-es horgolótűt használtam.

 virágos kistáska

A virágokhoz nem adnék részletes mintát, szerintem ez egy olyan dolog, ami videón megnézve jóval szemléletesebb. Én ezt a Youtube tutorialt vettem alapul a saját virágaimhoz, szerintem nagyon jól követhető, és könnyen megtanulható belőle, hogyan kell ezeket a virágokat horgolni. Érdemes csinálni egy-két gyakorlódarabot, hogy ráérezz az egészre, és kb. egyforma szirmokat tudj készíteni (az én első virágaim rettentően csálék voltak).

 virágos kistáska

Ugyan voltak elképzeléseim, hogy kb. mekkora táskát szeretnék, a végleges döntést akkor tudtam meghozni, amikor már mindegyik színből készítettem legalább 4-5 virágot, és elkezdhettem próbálgatni, hogyan passzolnak majd egymáshoz. Így végül oldalanként 4 virág magas és 6 virág széles táska mellett döntöttem, ami színenként 16, összesen pedig 48 db nefelejcset jelent.

 virágos kistáska

Mielőtt bármit is összevarrtam volna, az íróasztalomon kipróbáltam, hogyan fogom majd egymáshoz rendezni a virágokat. Úgy szerettem volna igazítani, hogy a táska elejére kerüljenek a legszebben sikerült virágok, a kicsit csálé darabok pedig az oldalsó, alsó vagy hátsó részeken foglaljanak helyet. Ezt az elrendezést végig megtartottam az összeöltésnél, hogy könnyebb legyen az összeillesztés, és minden a megfelelő helyre kerüljön.

 virágos kistáska  virágos kistáska

Az összevarráshoz egy nagy lyukú műanyagtűt használtam, amit direkt ilyen céllal rendeltem E-bayről. A lényeg, hogy a nefelejcseket a viszályukon kell összeölteni. Válasz ki egy tetszőleges virágot, és vágj le egy darab fonalat ugyanabból a színből, majd a a szirmok szélén lévő szemek hátsó felébe öltve, körbehaladva varrd össze ezt a virágot hat másikkal. Ha jól csinálod, akkor az öltések nem fognak látszani a felszínen.

Én először arra koncentráltam, hogy a két középső sorban legyenek megfelelően egymáshoz erősítve a virágok, majd a felső sornál megmaradt réseket öltöttem össze. Ezután a 48 virágból álló kis szőnyeg két végét öltöttem egymáshoz, majd úgy igazítottam az egészet, hogy megfelelően jöjjön ki az eleje és a hátulja, és az alját is összeöltöttem. Ezzel el is készült a táska külső borítása.

 virágos kistáska

A következő lépésben elkészítettem a táska belsejét. Lemértem, kb. mekkora belső rész áll a rendelkezésemre, és a fenti képen látható textilből ennek megfelelően vágtam ki két téglalapot, amit először a cipzár két oldalára erősítettem, majd közben is összevarrtam.

 virágos kistáska

A táska pántjához szükségem volt két bújtatóra és két fémkarikára, amire rákapcsolhattam a pánt karabinereit. A bujtatókat egyenként varrtam meg ugyanabból az anyagból, amiből a bélés is készült, rájuk fűztem a karikákat, és ezután varrtam csak rá őket a táskabélés két végére. A pánt amúgy az egyetlen rész a táskán, amit nem én készítettem – egyszerűbb megoldás volt, hogy rendeltem egy pici világos szürke táskát E-bayről, és annak a vállpántját raktam át a saját darabomra.

 virágos kistáska

Végül nem maradt más, minthogy összevarrjam a bélést és a külső horgolt borítást. Ehhez egymásba illesztettem a két darabot, majd a tetején világos cérnával, apró öltésekkel egymáshoz rögzítettem a két részt. Ez egyébként azért is praktikus, mert a táskába pakolt súly így nem a horgolt részt terheli (ami valószínűleg nagyon hamar kinyúlna a nehezéktől), hanem a belső textilt.

 virágos kistáska

Ez lett volna az én táskám története. Méretre nem túl nagy, egy telefon, egy kisebb tárca és a kulcsaim férnek el benne. Nyilván nem ezzel fogok kirándulni menni, de laza nyári sétákra a legjobb kiegészítő. Imádom, hogy egyedi, hogy nem jön ilyesmi szembe az utcán, és hogy rendszeresen megdicsérik, hogy milyen különleges darab (én pedig ilyenkor rávághatom, hogy köszi, én csináltam!). Sok munka volt vele, de nem volt nehéz elkészíteni, így ha szeretnél belevágni valami nagyobb lélegzetvételük horgolós-varrós projektbe, de félsz, hogy túl nehéz lesz elkészíteni, akkor bátran ajánlom ezt a projektet, mert nekem rengeteg önbizalmat adott. Már nem tart sokáig a nyár, úgyhogy én addig is igyekszek minden pillanatot kihasználni, amikor felvehetem a virágos kistáskámat :) Nektek hogy tetszik? Csináltatok már hasonlót?

 virágos kistáska  virágos kistáska
 virágos kistáska  virágos kistáska

(Visited 1,210 time, 1 visit today)