Csináld magad! Horgolt mini lábszármelegítő

mini lábszármelegítőmini lábszármelegítő

Muszáj magyarázkodnom már az elején, mert a mini lábszármelegítő talán nem a legpontosabb kifejezés erre a horgolmányomra, de ennél jobb megfogalmazás nem áll rendelkezésemre. Angolul boot cuff-nak hívják, ami szó szerint bakancs mandzsettát jelent – ez annyira bizarrul hangzik, hogy nem mertem volna ilyen címet adni egy blogbejegyzésnek :D

Tavaly februárban találtam rá ezekre a jópofa apróságokra külföldi horgolós blogokon, és mivel a lábszármelegítőket amúgy is imádom, elhatároztam, hogy amint szezonja lesz, én is készítek magamnak egy párat. A neten rengeteg ingyenes minta található, ami alapján mini lábszármelegítőt horgolhatsz – én egy nagyon egyszerű, könnyen egyéni méretre igazítható változatot készítettem el. Ezzel tovább bővült a hidegben hordható horgolt ruhadarabjaim repertoárja – aki esetleg lemaradt róla, készült már itt a blogon sapka és sál is, most pedig egy újabb téli kiegészítő van soron :) 

mini lábszármelegítő

Az elkészítéséhez szükséged lesz valamilyen fonalra – jó hír, hogy szinte teljesen mindegy, milyen fonalat használsz, mert ezt a mintát könnyű igazítani minden vastagsághoz. Én egy elég vastag fajtát, a Drops Alaska fonalat választottam ehhez – ebből kb. másfél gombolyaggal használtam el (úgyhogy elmondhatjuk, hogy a minta eléggé zabálja a fonalat). Mindehhez 5mm-es horgolótű dukál. Kellett még e mellé egy nagy lyukú műanyagtű a végek összevarrásához, és néhány szemjelölő (opcionális, de mindjárt kifejtem, miért tök jó).

mini lábszármelegítő

Maga a minta nevetségesen egyszerű. Vegyél fel kb. annyi láncszemet, amilyen magas lábszármelegítőt szeretnél – nálam ez 24 szem volt. Hagyd ki az első két szemet, majd horgolj mindegyik szembe egy félpálcát, amíg vissza nem érsz a sor elejére (a kihagyott 2 szem lesz az első félpálcád). A következő sort kezd két láncszemmel (ismét ez az első félpálca), és ezután mindig a szem hátsó ívébe öltve horgold végig a sort félpálcákkal. Azzal, hogy a hátsó ívbe öltesz, megkapod azt a bordázott mintát, amit a képeken látsz. Folytasd addig a sorokat, amíg a lábszármelegítő körbe nem éri a lábadat (nálam ez 34 sor volt + a kezdő szemek).

"mini

A szemjelölők a számolásban segítenek. Általában nem szokott ilyen gondom lenni, de most sikerült  elvesztenem néhány szemet menet közben, amitől rettentően ferde lett a a két széle. Persze, ez a ferdeség csak akkor látszott meg, amikor már egy nagyobb darabot elkészítettem hibásan – bonthattam vissza, pedig már több, mint a fele készen volt. Mivel a magamban motyogós számolás sem a legmegbízhatóbb, végül kitaláltam, hogy megjelölöm minden sorban az első szemet, amibe majd bele kell öltenem a következő sor végén. Emellett 10 soronként szintén tettem egy jelölőt, nehogy véletlenül egyik lábszármelegítő nagyobb legyen, mint a másik :)

mini lábszármelegítő

Végezetül, nem volt más dolgom, mint szépen összeöletni az elkészült darab két végét – azért is érdemes páros számú sorokra törekedni, mert így gyakorlatilag láthatatlan lett a varrás (amikor meg akartam keresni az első darabon, hol volt az eleje, egy jó ideig csak forgattam a kezemben, mert nem találtam, hol van a varrás :)).

mini lábszármelegítő

Ilyen lett végül a mini lábszármelegítő, igazán jópofa és puha téli darab lett. Engem elsőre kicsit meglepett, hogy ennyire nagy, de végül is nem karkötőnek készült, kell ekkora méret a lábamra :) A lenti képen azt is láthatjátok, hogyan hordom általában: a melegítő alsó részét beletűröm a bakancsomba, majd visszahajtom a tetejét. Ettől úgy tűnik, mintha a bakancsomon lenne egy horgolt szegély – szerintem nagyon klasszul néz ki, egészen újjá tudja varázsolni a cipőmet. Bővebb és magasabb szárú csizmák esetén érdemes úgy felvenni, hogy épp csak a teteje lógjon ki a cipő szárából. Remekül kint tartja a hideget, kényelmes és jópofa téli kiegészítő. Ti hordanátok hasonlót? :)

mini lábszármelegítő
mini lábszármelegítő
mini lábszármelegítő

(Visited 692 time, 1 visit today)