Irány a természet! – Mielőtt túrázni indulnál…

Amint beköszönt a tavasz, ellenállhatatlanul vonzani kezd a természet, Tudod, az a nagy, zöld, friss levegős, madárcsicsergős. Szeretem az erdő nyugalmát, jó érzés a friss levegőn sétálni, de irtózom a bogaraktól, és elég hamar elfáradok hegymenetben – vagyis kezdő túrázó vagyok :) Úgy döntöttem, idén tavasszal írok egy cikk sorozatot, ami segít abban, hogy kedvet csináljon a természetjáráshoz, és már az elején sikerélményed legyen. Ez az első post arról szól, hogyan tervezz meg egy túrát.

Az első, amit kiválasztasz túrázásnál, az a helyszín és a táv. Egy hozzám hasonlóan nem túl edzett hölgy számára az ideális táv valahol 5 és 20 km között van, ami elég tág intervallumnak tűnik, de ne feledkezzünk meg valamiről, ami még a túra hosszánál is fontosabb: a terep. Az a 20 km meg sem kottyan, ha viszonylag kicsik az emelkedők, de már 5 km is nagyon fárasztó lehet, ha közben meredek emelkedőket kell megmásznod. Így amikor útvonalat választasz, mindenképp vedd figyelembe a domborzatot is: inkább vegyétek rövidebbre a túrát vagy mondjatok le egy-egy kilátóhely meglátogatásáról, de maradjatok reálisak. Ki kell tapasztalni, mi a nektek való útvonal, az első néhány próbálkozás után már magabiztosan be tudjátok lőni, hogy mi az ami teljesíthető, és mi az, aminek érdemesebb inkább részleteiben vagy majd a későbbiekben, megfelelő tapasztalattal nekivágni.

Az útvonal kialakításához még annyit, hogy érdemes legalább átnézni, hogy melyik turistajelzés mit jelöl (ehhez itt találtok nagyon jó leírást). A háromszög rendszerint valamilyen hegcsúcshoz vagy kilátóhoz vezet, a körjelzés pedig forrást jelöl. Ha már előre tájékozódsz ezekről, könnyebben találhatsz egy úti célt a túrádnak (de persze az is bőven elegendő cél, ha csak gyalogolni szeretnétek egy kiadósat).

Ha már megvan az útvonal, elkezdődhet a megfelelő időpont kiválasztása, amihez elengedhetetlen az időjárás jelentések izgatott figyelése :) A profi túrázók hóban, fagyban, esőben, kánikulában, mindig mennek. Én személy szerint megrettenek az ilyen időjárástól, és amúgy sincs megfelelő felszerelésem ahhoz, hogy ilyen körülmények között induljak útnak. A legjobb, ha napos, száza idő van, amikor a hőmérséklet nem túl meleg és nem is túl hideg.

Ezután már csak egy jó csapatot kell összehoznotok (legyetek minimum ketten, én kezdőként nem nagyon mernék teljesen egyedül nekivágni az erődnek), és elgondolkodni az esetleges plusz programokon. Ha egész napos túrázást terveztek, délben megállhattok egy turistapihenőnél szalonnát sütni (ilyen helyeken szinte mindig van kijelölt tűzrakóhely), vihettek magatokkal szabadtéri játékokat (tollast, frízbit), vagy akár egy geoládát is felkutathattok.

Kép forrása: unsplash.com

(Visited 116 time, 1 visit today)