Héjában sült töltött krumpli

Elöljáróba: amint látjátok, nem én vagyok az év ételfotósa. De majd fejlődöm :D Ez a kaja amúgy is ronda – de finom :)

Alapvetően ennek a kajának is az az előnye, hogy nem kell érte nagybevásárlást csinálni, hiszen a legtöbb alapanyag a legtöbb háztartásban állandóan készleten van :) Emellett pedig tök jól variálható, rengeteg recept van a neten, amikből ötletet lehet meríteni különféle töltelékekhez. Nálunk végül ez a recept volt a befutó (az eredetit az Apróséfen olvashatjátok):

 Hozzávalók:

  • közepes méretű krumplik (igyekezz kb. egyforma nagyságúakat választani)
  • krumplinként egy-egy tojás
  • szalonna
  • vaj
  • sajt
  • kevés petrezselyemzöld

Bocs, hogy nem írok pontos mennyiségeket, de nekem ez tipikusan egy olyan kaja, amibe minden igény szerint mehet. Nyilván a krumplik kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy abban majd egy tojásnak és némi vajnak meg szalonnának el kell férnie. De mondjuk azt, hogy mennyi szalonnát akarsz beletenni, az igazából teljesen rajtad múlik :)

Na, lássunk neki az elkészítésnek! A krumplikat megmossuk, majd feltesszük főni, és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak (vigyázz, nehogy túlfőzd, nem szabad szétesnie). Én villával böködtem időnként, hogy lássam, jók-e már.

Ha megfőttek a krumplik, leöntjük róluk a vizet, és amikor már egy picit hűltek – tehát már nem égetik a kezedet, amikor megfogod őket -, akkor az egyik oldalukról levágsz egy darabot, majd helyes kis lyukat kaparsz a krumpliba a tojásnak. Erre egy teáskanál tűnt nekem a legalkalmasabb eszköznek. A farigcsálás végeztével egy-egy kávéskanálnyi vajat teszünk bele, aztán jöhet az apróra vágott szalonna (bár vékony bacon szalonnával egy az egyben tök jól ki lehetne bélelni az egészet, szóval ezzel is próbálkozhatsz), aztán a tojás. Utána megszórjuk reszelt sajttal és petrezselyemzölddel, majd mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe.

A tojás kb. fél óra alatt sül szilárdra, ha lágyabban szeretnéd, akkor hamarabb is kiveheted őket a sütőből. Mi végül magában ettük a krumplikat, de szerintem egy kis saláta (mondjuk egy paradicsom-uborka-jégsaláta kombó) nagyon passzolna hozzá. Az adagokkal vigyázat, mert hihetetlenül laktató kaja, egy éhes ember is lazán jól lakik két krumplival. Tapasztalat :D

(Visited 178 time, 1 visit today)