Hazai, ifjúsági és nem éppen mai

A legkedvesebb magyar nyelvű olvasmányélményeim kivétel nélkül XX. századi írónők tollából születtek, és mind ifjúsági regények. Van ezekben a könyvekben valami megkapó – a nyelvezet, a helyszín, a stílus együtt olyan érzést kelt bennem, amitől otthon érzem magam. Erre az érzésre vágyom, amikor eredeti, magyar nyelvű könyvet olvasok – szeretném érezni, hogy a szerzővel ugyanazt a nyelvet beszéljük, hogy a könyv egyértelműen nem fordítás. A mai könyvek között ritkán találok ilyet, ezért nyúlok vissza rendszeresen a kicsit régebbi ifjúsági regényekhez.

Jöjjön hát három fantasztikus magyar írónő és az első könyv, amit tőlük olvastam!

G. Szabó Judit volt az első olyan szerző, aki nem csak szórakoztatott, hanem mélyen el is gondolkodtatott. Felsős voltam, olyan hatodikos körüli, amikor kezembe került az iskolai könyvtárban A macskát visszafelé simogatják. Kiskamaszként nagyon megragadott Jutka története, akit azonnal megszerettem a maga tökéletlenségeivel és a tökéletlen életével együtt. Az ő képzeletbeli monológját olvashatjuk a könyvben, ami a mostohaanyjának szól. Szerettem, hogy egy kicsit kívülálló, hogy nem tartja szépnek magát – akkoriban én is így láttam magamat. Különleges a könyv nyelvezete, és elismerem, hogy nem mindenkinek tetszhet – én ezt is szerettem :) Kamaszosan nyegle, de nem úgy, mint “manapság”. És nagyon jó a humora.
(Amúgy G. Szabó Judittól olvastam még a Hárman a szekrény tetején sorozat több részét is – az is humoros, kevesebb bennük a komolyság.)

Fehér Klárától a Bezzeg az én időmben egy örök kedvenc. Néha csak úgy megnyitom a MEK oldalán, és beleolvasok egyik-másik fejezetbe. A történet a II. világháború idején játszódik, közvetlenül Magyarország hadba lépése előtt. Ennek megfelelően sok a komoly és szomorú rész benne, különösen ahogy haladunk a könyv vége felé – de hála az írónőnek, ehhez társul annyi finom humorú, könnyed és bájos mozzanat is, hogy a végére egy szívmelengető könyvélménnyel lesz gazdagabb az olvasó. Ráadásul nagyon sok a valós helyszín, könnyű ráismerni Budapest egyes részeire, így még jobban bele tudom magam élni a történetbe. Persze ehhez a főszereplő, Kati is nagyban hozzájárul; én már az első fejezettől kezdve tudtam azonosulni vele (olvassátok el, és érteni fogjátok :D). Szerintem ez egy olyan ifjúsági regény, amit nem csak nagyon fiatalon, hanem bármikor később is érdemes elolvasni.

És végül következzen Szabó Magda, akitől – nem lesz nagy meglepetés – az Abigélt olvastam elsőnek. Az egyetlen könyv a bejegyzésben, amit nem általános iskolásként, hanem már a középsuliban vettem a kezembe. Nem hiszem hogy nagyon be kellene mutatnom Gina történetét, azt hiszem valamilyen formában mindenki találkozott már vele – ha a könyvvel nem is,a filmmel biztosan :) Van benne minden, ami kell: barátság, szerelem, viszály, rejtély… És egy rakat szerethető szereplő, megtetézve egy olyan főszereplővel, aki képes a karakterfejlődésre (bár eddig úgy látom, hogy Szabó Magdánál ez már csak így megy :)).

Nos, ők lennének az én dédelgetett nagy kedvenceim. Tudom, hogy nem voltam túl informatív, de meggyőződésem, hogy a fülszöveget ti is eltudjátok olvasni, a történetről részleteket meg nem szívesen árulok el előre – jobb, az ha magatok ismeritek meg :)

Ismeritek a szerzőket? Olvastátok ezeket a könyveket (vagy bármi mást tőlük)? Ha igen, hogy tetszett? :)

(Visited 167 time, 1 visit today)