5 gondolat gyakornoki állást keresőknek

gyakornoki állás

Lassan már két év eltelt azóta, hogy főiskolai tanulmányaim végéhez közeledve nagy erőkkel munkahelyet kerestem a kötelező szakmai gyakorlatom eltöltésére. Most visszatekintve szeretném elmondani nektek, milyen tapasztalatokat gyűjtöttem ezen a téren, hátha segít nektek is az elhelyezkedésben. Kiegészítésként hadd jegyezzek meg annyit, hogy mivel gazdasági szakon tanultam, ezért ilyen területen is kerestem gyakorlati helyet – a tapasztalataimat tehát üzleti terepen szereztem, és bár igyekszem általánosan fogalmazni, ennek fényében vizsgáljátok a leírtakat :)

1. Találj egy irányt

Egy főiskolai szakról rendszerint rengeteg irányba el lehet indulni, így érdemes már az elején feltenned magadnak a kérdést, hogy mi az, amivel szívesen foglalkoznál a munkád során is. Nagyon jó az, ha találsz egyetlen irányt, és azt tudod követni tűzön-vízen át, de ha ez gondot okozna – nekem is azt okozott -, akkor már az is jó, ha le tudod szűkíteni a lehetőségeket. Mi az, ami érdekes lehet a számodra és mi az, ami biztosan nem a te világod? Kis cégnél szeretnél dolgozni vagy egy hatalmas multinál? Ügyfelekkel szeretnél foglalkozni vagy inkább a háttérben maradnál? Definiáld a számodra fontos kritériumokat, és az álláskeresés során ezekre fókuszálj.

2. Nem árt időben elkezdeni

Júniusban kezdtem a szakmai gyakorlatomat, de már előtte januárban elkezdtem tájékozódni a témáról. Először is, ha a tanulmányaid lezárásához keresel gyakorlati helyet, akkor fontos tudnod, hogy mit vár tőled és a gyakhelytől az iskola – már csak azért is, mert a cégek ezt általában nem tudják, ezért neked kell mindennek utánajárnod, és elrendezned. Ha ezzel tisztában vagy, akkor érdemes utánanézni a cégeknek, akik gyakornoki állásokat hirdetnek. Az internet és a felsőbb évesek lesznek ebben a legjobb barátaid, de érdemes ellátogatni egy-egy állásbörzére is, mert ott olyan cégeket ismerhetsz meg, akikkel talán amúgy nem is számoltál volna a jelentkezésekkor. Érdemes utánajárni, hogy a kiszemelt cégeknél hogyan zajlik a toborzás – esetenként számíthatsz tesztírásra, AC-ra* vagy többkörös interjúkra. Vannak, akik elmennek főiskolákra és egyetemekre toborozni, másokat neked kell megkeresned az önéletrajzoddal.

Nem csak a tájékozódást nem érdemes sokáig halogatni, a jelentkezésekkel se várj az utolsó pillanatig. Sajnos sokszor nehéz belőni, hogy mennyivel korábban érdemes jelentkezned ahhoz képest, hogy mikor tudnál kezdeni az adott cégnél, de talán segíthet, ha azt mondom: egy-egy félév végén mindig megugrik az állást kereső hallgatók száma, és sokkal nagyobb a verseny a gyakornoki pozíciókért. Emellett nyilván az iskolád is szab egy határidőt, ameddig a gyakorlatodat teljesíteni kell, így ezt is figyelembe kell venned. Ne hagyd a jelentkezéseket az utolsó pillanatra, mert kapkodva az ember sokszor hoz rossz döntéseket.

gyakornoki állás

3. Önéletrajz és motivációs levél

Már az elején fontos, hogy összeállíts egy önéletrajzot, és felvázolj egy könnyen szerkeszthető és átstrukturálható motivációs levelet, amit mindig az adott álláshoz igazíthatsz. Gyakornokként egyik elkészítése sem könnyű feladat, hiszen feltehetőleg nem sok releváns szakmai tapasztalattal rendelkezel. Ha mégis dolgoztál korábban a szakmádban, az nyilván egy remek dolog, mindenképp érdemes kihangsúlyozni, de sokszor már az is jó lehet, ha fel tudsz mutatni hasonló jellegű munkát (pl. ha egy nagy pénzügyi dolgokkal foglalkozó irodához jelentkezel, akkor bármilyen korábbi irodai tapasztalat szépen mutathat az önéletrajzodban, mert legalább látszik, hogy nem most fogsz teljesen belecsöppenni a munka világába, és dolgoztál már hasonló környezetben).

Amire tudsz építeni az önéletrajzodban, azok a tanulmányaid. Gyakornokként még nyugodtan beleírhatod a középiskoládat is. Építs a jó tanulmányi eredményeidre, a versenyekre, amiken indultál, az elnyert ösztöndíjakra, de akár az is jól nézhet ki, ha valamelyik – a megpályázott állás szempontjából fontos – témában te korrepetáltad az évfolyamtársaidat. Jöhet mindenféle közösségi tevékenység is. Emellett mind az önéletrajzban, mind a motivációs levélben helyet kaphatnak azok a képességeid, amik relevánsak lehetnek a pozíció szempontjából. Itt ügyelj arra, hogy csak olyan dolgokat írj be, amikre ha rákérdeznek egy interjú keretében, akkor tényleg tudsz rá példát mondani. Az én elvem az, hogy ne állíts valótlant az önéletrajzodban vagy a motivációs leveledben, mert rákérdezhetnek az interjún, és nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatod magad vele (nem egy ilyen történetről hallottam eddig).

A motivációs levélnek egy gyakornok esetében nem kell túl hosszúnak lennie. Elsősorban azt a célt szolgálja, hogy az olvasója egy kicsit jobban megismerjen téged, és láthassa a lelkesedésed a megpályázott pozíció iránt. Míg az önéletrajzod tele van mindenféle adattal rólad, itt kidomboríthatod azt, amire a leginkább büszke vagy. Írd le, hogy miért jelentkezel erre a pozícióra, mit vársz tőle, és mit kap a cég, ha téged választ. Építs azokra pontokra, amit az álláshirdetésben kritériumként olvashatsz. Próbálj meg nem egyszerűen csak állításokat írni magadról (pl. Lendületes, proaktív személyiség vagyok) hanem igyekezz szemléltetni azt valamire (pl. A kollégiumi közösség tagjaként gyakran álltam elő új ötletekkel, és aktívan részt vettem a megvalósításukban). Ha megnézed az első példamondatot, ahhoz nehéz hozzászólni, a másodikkal viszont felkelted az érdeklődést, és egy későbbi beszélgetés során bővebben is kifejtheted, miket csináltál.

gyakornoki állás

4. Néhány dolog az interjúra

Nos, interjú kérdésekre nem igazán lehet felkészülni (bár ha nemzetközi terepen mozog a cég, akkor azért Glassdooron találhatsz pár példát arra, hogyan zajlik az interjú), de érdemes tisztában lenned egy kicsit a cég hátterével (mekkora, mivel foglalkozik, stb.), a saját önéletrajzod tartalmával (triviálisnak hangzik, de azért olvasd át, mit írtál bele), illetve a megpályázott állás követelményeivel. Ha a pozíció nyelvtudást is igényel, akkor készülj fel rá, hogy az interjú egy része vagy akár az egész beszélgetés ezen a nyelven zajlik majd.

Ami viszont szintén nagyon fontos, hogy te is feltedd a saját kérdéseidet. Érdekesek lehetnek a pontos feladatok, amik rád várnak, a juttatások, a munkaidő, hogy leigazolják-e a szakmai gyakorlatodat, támogatják-e a szakdolgozatod megírását, illetve van-e a gyakornoki idő lejárta után lehetőség bekerülni egy pályakezdő pozícióba. Nagyon fontos, hogy feltedd a saját kérdéseidet is, hiszen nem csak az a fontos, hogy az adott cég kiválaszt-e téged, hanem a te kezedben is ott van a döntés, hogy őket választod-e vagy sem – és hidd el, hogy nagyon sokszor az utóbbin áll vagy bukik az egész.

5. Ne add meg magad!

Őszintén szólva, vannak az álláskeresésnek olyan pillanatai, amikor az ember legszívesebben feladná az egészet, és az első szembejövő ajánlatra igent mondana, csak hogy meglegyen az a biztonságot nyújtó érzés, hogy már van valami – ez az érzés hatványozódhat, ha az összes ismerősödnek már van szerződése valamilyen céggel, ha már közeledik a szakmai gyakorlatos papírok leadása a főiskolán vagy ha már tart a vizsgaidőszakod, és szeretnél még egy problémától megszabadulni a vizsgákon kívül. Szóval, amikor már úgy érzed, hogy minden mindegy; végy egy mély levegőt, és gondolj arra, hogy mégsem mindegy. Egy jó gyakorlati hely olyan tapasztalatokkal láthat el, ami később bárhol jól jöhet, segíthet kialakítani a jövőbeli céljaidat, és nem utolsó sorban – ez az első komoly munkahelyed a szakmádban, és valószínűleg még túl fiatal vagy ahhoz, hogy rögtön az elején utáld az egészet :)

Képek forrása: Pixabay és Kaboompics

(Visited 254 time, 1 visit today)