#GIRLBOSS – Vedd kezedbe az irányítást!

Mindig is úgy gondoltam, hogy szükséged van egy jó háttérsztorira ahhoz, hogy motiváld vagy inspiráld az embereket. Nem elég unalomig ismert buzdító mondatokat és az élet nagyszerűségére vonatkozó ötletes hasonlatokat kántálnod, és lehetsz bármilyen jó szónok vagy író, a hitelességet végül az fogja neked megadni, hogy mit tudsz felmutatni a saját életedből.

Amikor elkezdtem szemezni a #GIRLBOSS-szal, voltak kétségeim: vajon kinyitom, és egy rakat tipp ömlik majd az arcomba, ami arra buzdít, hogy eltaposva a férfitársaimat, törjek a magasba, és legyek én a szuper-vezető meg a csúcs-vállalkozó. Életem jelen pontján úgy érzem, ilyesmire nem nagyon lettem volna vevő. Ez a könyv azonban szerencsére semmi ilyesmit nem tartogatott számomra :)

A könyv mindjárt egy erős sztorival indít: Sophia Amoruso elmeséli, hogyan is jutott el egy zűrös kamaszkor és néhány további céltalanul töltött év után oda, hogy ma egy több millió dollárt érő online divatkereskedés, a Nasty Gal vezérigazgatója legyen. Rengeteg dolgot elmesél az életéről, sokszor olyan dolgokat is, amit úgy gondolom, hogy nem lehetett könnyű felvállalni egy könyv lapjain (pláne hogy közben ott van a saját vállalatod, aminek ügyelsz a jó hírére), mert bevallom, sokszor belőlem is éles nemtetszést váltott ki. Emellett pedig még inkább éles a kontraszt, amikor arról mesél, milyen volt végre találnia valamit az életben, ami lelkesedéssel töltötte el, és amin szívvel-lélekkel dolgozni kezdett: ekkor indult el a Nasty Gal Vintage, egy eBayes kis üzlet, ahol vintage ruhákra lehetett licitálni. És ami ma ma már nem csak egy jól menő webáruház, hanem egy gyorsan növekvő butik-lánc is. És mind emögött továbbra is az a nő áll, akiről tíz évvel ezelőtt senki sem feltételezte volna, hogy valaha sikeres lesz.

Szóval a háttérsztori nagyon rendben van, én speciel imádtam Sophia történetét, már önmagában ezért is érdemes lett volna elolvasni a könyvet :) És mi van még benne? Először is, amit várunk tőle: Sophia tapasztalatai arról, hogyan indítsd be a saját vállalkozásodat – ha te magad is szívesen árulnál ezt-azt Vaterán vagy Meskán, akkor nagyon sok jó ötletet fogsz találni a könyvben, ugyanakkor vannak olyan részek, amik már nagyobb, “komolyabb” vállalkozóknak szólnak.

Csalódni akkor sem fogsz, ha nem tervezed, hogy valaha is saját vállalkozásba kezdj. A rengeteg motiváló és inspiráló gondolat mellett (amiket remekül támogat meg a háttérsztori, és ettől nem csak üres biztatás lesz, hanem valódi, lendületet adó jó tanács) találsz benne meglehetősen gyakorlatias tippeket is. Nekem ezek közül kétség kívül az állásinterjúkkal kapcsolatos részek tetszettek, amiben önéletrajzra és motivációs levélre vonatkozó tippeket is olvashattok – ebből szerintem elég jól kitűnik, hogy a könyv nem csak a leendő női vállalkozókat szólítja meg, hanem minden lányt, aki szeretné kezébe venni az irányítást a saját élete felett.

Szerintem a könyv abszolút olvasásra érdemes: ha érdekel a Nasty Gal története, ha szívesen bepillantanál egy kicsit a divat világának színfalai mögé, vagy ha csak egy kis lendület kell ahhoz, hogy tovább küzdj a céljaidért, akkor ez neked való. Hozd ki a magadból a legjobbat, és legyél te is #GIRLBOSS a saját életedben!

A kép forrása: Haute of the rack

(Visited 1,105 time, 1 visit today)