Futás kezdőknek

Kicsit személyesebb jellegű poszt következik, rögtön egy vallomással az elején: a futás soha nem volt az én sportom, és máig nem vagyok biztos benne, hogy valaha is elkezdek majd alulról kapirgálni egy elfogadható szintet ezen a téren. Mindemellett viszont nem tudok elmenni a kocogás számtalan előnye mellett, és végül eljutottam odáig, hogy már nem érdekel, hogy nem az én sportom, sikerélményem így is lehet benne :)

A fenti kijelentéshez hozzá tartozik, hogy amikor azt mondom, hogy rossz futó vagyok, akkor cseppet sem túlzom. Ezelőtt egy évvel kb. 30 másodpercet tudtam futni folyamatosan, aztán kifulladtam. A futás volt a tesiórák mélypontja, és akárhányszor egy ismerősöm boldog mosollyal közölte, hogy a futás milyen jó és hasznos mozgás forma, csak szkeptikus pillantásokat tudtam rá vetni, mert el sem tudtam képzelni, hogy a kocogás tömény szenvedésen kívül mást is jelenthet számomra. Hogy végül hogyan is jutottam el oda, hogy végül idén tavasszal úgy döntöttem, hogy adok egy újabb esélyt a futásnak, annak több oka is van, de kiemelkedő szerepet játszott benne az, hogy valami olcsó és egyedül is űzhető sportot kerestem magamnak. A kezdő lökést mindemellett pedig az adta meg, hogy találtam egy cikket, ami egy olyan módszert kínált kezdő kocogóknak, ami még az én rettentő edzetlen szervezetemhez képest sem tűnt teljesíthetetlennek. A cikk lényege az, hogy tizenkét hét alatt heti háromszori futás mellett eljuss oda, hogy egyben le tudj futni 20 percet. Én egy kicsit módosítottam magamban a szabályokon, és a heti adagokat átkereszteltem szinteknek. Ennek megfelelően a 12 szintes program a következőképp néz ki:

 1. szint:
  2 perc bemelegítő séta
  1 perc futás + 3 perc séta (ismétlés: 5 alkalommal)
  teljes idő: 22 perc
 2. szint:
  2 perc bemelegítő séta
  1 perc futás + 2 perc séta (ismétlés: 6 alkalommal)
  Teljes idő: 20 perc
 3. szint:
  2 perc bemelegítő séta
  1 perc futás + 1 perc séta (ismétlés: 9 alkalommal)
  Teljes idő: 20 perc
 4. szint:
  2 perc bemelegítő séta
  1,5 perc futás + 1,5 perc séta (ismétlés: 6 alkalommal)
  Teljes idő: 20 perc
 5. szint:
  2 perc bemelegítő séta
  2 perc futás + 2 perc séta (ismétlés: 5 alkalommal)
  Teljes idő: 22 perc
 6. szint:
  2 perc bemelegítő séta
  3 perc futás + 2 perc séta (ismétlés: 4 alkalommal)
  Teljes idő: 22 perc
 7. szint:
  2 perc bemelegítő séta
  4 perc futás + 1 perc séta (ismétlés: 4 alkalommal)
  Teljes idő: 22 perc
 8. szint:
  2 perc bemelegítő séta
  6 perc futás + 1 perc séta (ismétlés: 3 alkalommal)
  Teljes idő: 23 perc
 9. szint:
  1 perc bemelegítő séta
  9 perc futás + 1 perc séta (ismétlés: 2 alkalommal)
  Teljes idő: 21 perc
 10. szint:
  1 perc bemelegítő séta
  12 perc futás + 1 perc séta + 6 perc futás
  Teljes idő: 20 perc
 11. szint:
  1 perc bemelegítő séta
  15 perc futás + 1 perc séta + 4 perc futás
  Teljes idő: 21 perc
 12. szint:
  1 perc bemelegítő séta
  20 perc futás
  Teljes idő: 21 perc

Amint láthatjátok, kellemesen fokozatos :) Magamat ismerve már előre tudtam, hogy úgysem nagyon jön össze a heti három alkalom, meg amúgy is pont a kötetlenség volt az egyik olyan tényező, amit nagyra értékelek a futásban, így már az elején sem törekedtem arra, hogy betartsam a heti programot. Helyette ahogy éppen kijön, háromszor teljesítem az adott szinthez tartozó időket (és előfordulhat, hogy a három teljesítés között akár egy-két hét is eltelik, ha éppen olyan a kedvem vagy az időjárás), és ha utána úgy érzem, hogy mehet a szintlépés, akkor váltok. Ha még a harmadik teljesítésnél is meg akarok dögleni a végére, akkor maradok az adott szinten addig, amíg kész nem vagyok tovább lépni. Eddig a legtöbb, ameddig egy szinten maradtam az öt alkalom volt, de számítok arra, hogy most, ahogy egyre jobban nehezedik a program, egyre lassabban megy majd ez a szintlépés.

Ezekkel a játékszabályokkal kiegészülve vágtam neki idén tavasszal az edzésnek. A célom az állóképességem javítása, mert valami gyászos állapotban van (még így félév kocogás után sem tudom múltidőbe tenni, mert még nagyon messze vagyok attól, ahol lenni szeretnék), illetve a sok üldögélés miatt elgémberedett végtagjaim rendszeres átmozgatása. Az eleje nagyon nehéz volt, pedig első ránézésre az első pár szint nem tűnt kifejezetten megerőltetőnek – amiből csak még jobban látszik, hogy milyen durván edzetlen voltam, amikor ezt az egészet elkezdtem.

Nem mondom, hogy gyorsan haladtam volna eddig ezzel a programmal, hiszen általában csak heti egy kocogás jön össze, és van, hogy az is kimarad, mert nincs rá időm, vagy az időjárás miatt nem tudok kimenni futni. Ennek ellenére rettentően büszke vagyok arra, hogy félév után még mindig nem hagytam abba (sőt: pár hónap után eljutottam erre szintre, hogy komolyan számoljak a futással, és beszereztem egy rendes cipőt is hozzá, ami lényegesen élvezhetőbbé tette az egészet). A téli időszak problémás lesz majd, hiszen eddig a szabadban futottam, viszont nem szeretnék beruházni a téli futáshoz szükséges felszerelésre – lehet hogy a vége az lesz, hogy keresek egy konditermet, és futópadon folytatom tovább, amíg nem lesz újra jó idő.

Addig is meséljetek ti is, hogy álltok a futással? Szeretitek vagy kiráz tőle a hideg? Bármilyen tipp kezdő kocogóknak? Írjátok meg kommentben! :)

Kép forrása: Picjumbo

(Visited 919 time, 1 visit today)