Fűszeres karamellás tej a hideg napokra


Van egy kávézó, amit nagyon szeretek, és ott isteni fűszeres kakaókat készítenek, fahéjjal, gyömbérrel és szegfűszeggel. Innen jött az ötlet, hogy valami hasonló italt készítsek itthon. Végül a kakaó helyett a karamellás tej felturbózása mellett döntöttem – rendkívül hatásos egy hideg és nyomasztó nap utáni hangulatjavításra!

Az alábbi recept kb. két adagot tesz ki nálam. Már az elején előkészítem a fűszereket – fahéjat, gyömbért, szegfűszeget – és kb. 3 deci tejet. Ezután egy kisebb fazékban megolvasztok másfél evőkanál cukrot – nem árt, ha világos a lábos alja, mert így jobban látni, hogy mennyire van megolvadva a cukor. Ha már szép aranybarna és folyós a karamella, akkor ráöntöm a tejet. Ettől az egész megkeményedik, de semmi pánik, vissza fog olvadni, és feloldódik a tejben :) Közben hozzárakom a fűszereket is: fél kávéskanál fahéjat, kb. negyed kávéskanál gyömbért, és 4-5 szem szegfűszeget. Az arányokat tetszés szerint változtathatod, nekem ez jött, be de érdemes kísérletezni vele :) Kis lángon folyamatosan kevergetem, max. 5 percig. Utána a kész karamellás tejet elosztom két bögrébe, és töltök hozzá még hideg tejet. Így nem annyira tömény az íze, és pont iható hőmérsékletűre hűl.

Az egyik alkalommal az egyik adag karamellás tejet eltettem reggelre, és azzal ittam a kávémat – mesefinom, érdemes kipróbálni ezt is :)

(Visited 186 time, 1 visit today)