Fotózás: így készül a bokeh

Tudjátok-e mi az a bokeh? A Wiképédia definíciója szerint az a jelenség, amely során a mélységélességen kívüli fénypontok homályos, elmosott peremű körök formájában jelentkeznek. Ha ez a leírás sem mond sokat neked, segítek: a fenti kép hátterében látható körökről van szó. A bokeh ugyanis mindig az elmosódott háttérben vagy előtérben jelenik meg, és minél elmosódottabb a háttér, annál szebb bokeh keletkezik.

Zöldfülű fényképész koromban nagyon odavoltam azért, hogy az én képeimen is legyen bokeh. Épp ezért, nagyon rosszul esett a tény, hogy a kis kompakt fényképezőgépemet nem igazán erre találták ki. A bokeh ugyanis nagyban függ a lencsétől: a nagy gyújtótávolság és a szélesre nyitott blende nagyon fontos, ha szép bokeh képeket szeretnénk készíteni. Épp ezért használom sokat a Pentax 50mm 1.8-as lencsémet, mivel ennek elég nagy a fényereje ahhoz, hogy adott körülmények között gyönyörű bokeh-vel teli hátteret örökítsek meg. Ha csak alapobjektíved van – az enyém egy 18-55mm-es -, állítsd a lehető legnagyobb gyújtótávolságra – ez az enyémen 55mm-t jelent -, mert ezeknél az objektíveknél a blende értékét elég nehéz annyira alacsonyra állítani, hogy az bokeh-hoz megfelelő legyen, így ezzel tudunk kompenzálni valamicskét :)

Itt egy alap objektívvel készült kép, csupa-csupa bokeh.

Nem akarom elcsüggeszteni azokat sem, akiknek bridge vagy kompakt gépük van, ugyanis számukra is van lehetőség, igaz, jóval korlátozottabb. Portrén vagy csendéleten nem sok esély van ilyen gépekkel bokeh-t megörökíteni, de ha átállítjátok makró módra a gépet, akkor adott körülmények között ti is elcsíphettek néhány kisebb köröcskét. (Telefonos fotózásról nem nagyon tudok nyilatkozni, de a makró módos módszert nektek is érdemes lehet kipróbálni.) Mutatok egy példát erre is, a képe egy Fuji FinePix S2100-as géppel készült:

Oké, most tehát meg van a megfelelő eszköz, beszéljünk egy kicsit az ideális körülményekről. Ahhoz, hogy a bokeh megjelenjen a háttérben, arra van szükség, hogy a fényforrás a fotózott téma mögött legyen, ha pedig nincs, akkor legyen valami a háttérben, ami visszaveri a fényt. Mindemellett pedig fontos, hogy csak fénypontokként jelenjen meg a háttérben lévő fényforrás, más szóval, kell valami, ami részben a fény útjába áll vagy valami, amin megcsillanhat.

Lássunk erre példákat:

  • Leggyakoribb, ha a szabadban fotózol, és a háttérben fák vannak – így a lombozat áll a napfény útjába, a levelek között átjutó fény adja a bokeh-t.
  • Valamilyen víztükrön megcsillanó fény.
  • Sötétben az utcai lámpák fénye is remek bokeh-t ad.
  • Esőcseppek, harmat és más vízcseppes felületek is jó hátteret adhatnak, ha megfelelőek a fények.
  • Kerítés rácsai között átszivárgó fény.
  • A karácsonyi fényfüzérek szintén jó bokeh-t adnak, ráadásul ezzel lehet “csalni” is, hiszen bármikor előkaphatod őket, hogy hozzáadd őket a kép hátteréhez, így nem kell a megfelelő fényekre várnod.

Ha természetes fényeket használsz, figyelj a nap állására – minél alacsonyabban van az égen, annál jobb (a bejegyzésben szereplő képek nagy része a reggeli vagy a késődélutáni órákban készült).


A távolságok szintén fontosak: igyekezz minimalizálni a távolságot közted és a kép témája között, és minél nagyobb közt hagyni a háttér és a téma között. Ez igazából a megfelelő mélységélesség feltétele (akárcsak a post elejében említett, fényképezőgépekkel kapcsolatos infók), de ha a bokeh feltételei adottak, akkor a játék a távolságokkal sokat segíthet.

Nos, ezek a legfontosabb dolgok, amit tudnotok kell a bokeh-ről. Némi kísérletezgetés, megfelelő fények, és már meg is van! Jó szórakozást hozzá :)

(Visited 1,896 time, 1 visit today)