Hogyan válaszd ki a neked való fényképezőgépet?

fényképezőgép

Hadd mossam azonnal tisztára magam: nem fogok nektek most technikai adatokkal dobálózni (főleg, mert messze nem értek hozzá eléggé). Ez a poszt inkább a spanyolviasz újra feltalálásán dolgozik, de szerintem érdemes foglalkozni a témával. Mióta komolyabban fotózok (azaz idestova 6 és fél éve), gyakran keresnek meg azzal, hogy segítsek nekik vagy ismerősüknek fényképezőgépet választani. Ez nagyon megtisztelő, és mindig meg is hatnak az ilyen kérésekkel, de az a helyzet, hogy mint már említettem, én nem igazán mozgok otthonosan a technikai részletekben. Persze igyekszek tanácsot adni ilyenkor, de inkább beszélgetni szoktam egy kicsit az illetővel mint konkrétan rábökni egy gépre, hogy na ezt vedd meg, haver! 

Az első kérdés, amit ilyenkor felteszek, eléggé egyszerű. Mire szeretnéd használni? Ha megvannak a céljaid, ahhoz sokkal könnyebb eszközt találni, mint fordítva. Nem mindegy, hogy családi eseményeket szeretnél megörökíteni, kirándulásokra vinnéd magaddal, vagy művészi szintre szeretnéd emelni a fényképezést. Határozd meg a fő irányvonalat, és definiáld azokat a tulajdonságokat, amik az adott célt legjobban teljesítik. 

Az egyik legszemléletesebb példám, a fényképezőgép mérete és súlya, ami felülírhatja a képminőséget is. Tudom, elsőre hülyeségnek hangzik, de így van. Azt nehezen fogom bárkinek is elhinni, hogy van olyan kompakt gép, ami jobb képet csinál mint egy tükörreflexes masina. Viszont az is tény, hogy a tükörreflexes gép másfél kilót nyom, és külön hordozótáska kell neki, míg a kompakt gépet egyszerűen zsebre vághatod. Egy családi vakációhoz – ahol ugye eleve sok cuccod lehet, egész napos túrázásra vagy városnézésre kell készülnöd, és lehetséges hogy egy nyűgös gyerkőcöt is a hónod alá kell csapnod -, valószínűleg a kompakt megoldás lesz az ideálisabb. (Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen nyaraláson úgysem az számít, hogy hogyan sikerül egy kép, hanem hogy kik vannak rajta. :)) Ugyanez egy olyan fotós szempontjából, aki madarakat fényképez, teljesen más: ő végig fogja cipelni a nagy (adott esetben bőségesen másfél kiló fölötti) felszerelést az erdei túrán, mert ő teljesen más célt helyezett előtérbe.

A fenti példa persze csak egy szituáció a sok közül, de ha elképzeled a sajátodat, máris könnyebben tudod meghatározni a legfontosabb szempontokat, és elkezdhetsz priorizálni. Szerencsére nagyon sokféle fényképezőgépet lehet kapni, így nagy eséllyel fogsz találni olyan megoldást, aminél nem kell végletekben gondolkoznod. Ha segít, írj le mindenféle apróságot, aminek örülnél, aztán nézd meg, hogy mik kellenek ebből a legjobban ahhoz, amire a a fényképezőgépet használni szeretnéd.

Ha ez megvan, és belőtted az irányt, akkor elkezdhetsz gondolkodni, hogy konkrétan melyik gépet válaszd. Itt is van egy nagyon egyszerű szabályom: határozz meg egy keretet, és vedd meg a lehető legjobb gépet az adott összegért. Nyilván itt a célod is közbe szólhat, de azt azért általánosságban elmondhatjuk, hogy minden kategóriában találunk olcsóbb és kevésbé olcsó gépeket, így a választási lehetőségeidnek valószínűleg a pénztárcád szab majd határt.

Ami pedig a márkát illeti, itt sem lehet egyértelműen kijelenteni semmit. Alapvetően érdemes elolvasni a vásárlói véleményeket és a fotós blogok termék tesztjeit, mielőtt döntenél. A legjobban akkor jársz, ha vásárlás előtt egy kicsit kézbe veheted a szerkentyűt, és megnézheted, mennyire passzol a kezedbe, mennyire logikus számodra a gombok elhelyezése, tudnál-e együtt élni a menüjével… Ez apróságnak tűnhet, de a valóságban perdöntő lehet :)

Ezek volnának az én rendkívül alapvető jó tanácsaim azok számára, akik fényképezőgépet terveznek venni. Remélem segítettem, hogy egy kicsit tisztábba lássatok, és jó döntést hozhassatok. A hozzászólások között pedig mesélhettek arról, hogy ti milyen fényképezőgépet használtok, és mik voltak a főbb szempontok a kiválasztásánál :)

Képek forrása: Gratisography

(Visited 240 time, 1 visit today)