Élmények és tanulságok: ilyen volt a Digital Divas!

null

Huhh, tegnap volt a Digital Divas konferencia, és hát hol is kezdjem? :) (Aki csak a tanulságokra kíváncsi, görgessen nyugodtan a bejegyzés végére :D) Nagyon-nagyon jó volt a rendezvény, én egészen feltöltődtem tőle, és eldöntöttem, hogy mostantól lelkes blogger leszek (aztán aludtam rá egyet és elmúlt :D), szóval nagyon motiváló és inspiráló volt az egész mindamellett, hogy az előadások többsége meglehetősen gyakorlatias volt.

De mielőtt az előadásokról mesélnék nektek, el szeretném mondani, hogy mennyire nagy élmény volt találkozni más bloggerekkel személyesen. Beszélgettem tapasztaltabb szerzőkkel, lelkes feltörekvőkkel és olyan lányokkal is, akik még csak most kezdenek majd bele a blogjukba (nekik üzenem, ha esetleg olvassák ezt, hogy nagyon kíváncsi vagyok milyen blogot indítotok el végül, és ha elkészült, dobjatok egy kommentet valamelyik bejegyzésem alá a linkkel! :D). A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány név, akivel volt szerencsém egy kicsit beszélgetni (ha úgy érzi bárki, hogy kihagytam, szóljon rám!): Niki – Nik’s Box, Zsófi – Kittenish, Szilvi – K-öröm, Noémi – Beauty SOS, Zsuzsi – Zsákból macska, Vera – Lights of mine, Kriszti – VoilaMode, Kata – TheCharmbandit. És még volt egy csomó ember, akinek nem volt alkalmam megkérdezni vagy megjegyezni a blogját, csupán odáig jutottam, hogy pár szó váltsunk. Nagyon örülök, hogy ennyi új embert ismerhettem meg ilyen rövid idő alatt :)

Idézetek bloggerektől – A kép egy falméretű verziója előtt akár fényképezkedni is lehetett :)

Na és akkor lássuk a programot! Elképesztően sok előadás volt, kiegészítve egy csomó érdekes kerekasztal beszélgetéssel (amiket kivétel nélkül imádtam). Igazából nem lepek meg senkit vele, ha azt mondom, hogy a rendezvény alapvetően a beauty blogokra volt kihegyezve (vess egy pillantást a támogatókra, és érezni fogod, hogy ez elkerülhetetlen volt), így volt jó néhány olyan előadás/előadó akinek nem igazán én voltam a célközönsége – ami nem jelenti azt, hogy nem imádtam. Sőt, ha össze kellene gyűjtenem a három legjobb előadást, akkor biztosan ezeket mondanám (a sorrend nem számít):

  • Takács Nóra – A tökéletes beauty videó rejtelmei: na igen, gondolom nem lep meg senkit, hogy egy videókészítésről szóló előadás nem annyira releváns számomra. Nóri viszont remek előadó, úgyhogy ha autószerelésről beszél, valószínűleg azt is csillogó szemekkel hallgatom végig. Ráadásul magával hozta az operatőrét is, aki fotós-videós szempontból mondott nagyon jókat, és nem győztem egyetértően bólogatni, hogy ezt én is pont így látom :)
  • Dr. Csécsei Roland – Miről van jogod blogolni?: A leginteraktívabb előadás az egész programban. Nem csak az előadó készült fel arra, hogy megdolgoztassa a közönségét, de közülünk is rengeteg kérdés érkezett hozzá. Nagyon nagyon támogatom, hogy egy bloggerkonferencián ilyenekről is szó essen, és bőven mondott új dolgokat nekem is, pedig azt hittem, hogy egész jól ismerem a témát. Másfél oldalt jegyzeteltem, ha érdekel titeket, akár egy egész bejegyzést is szívesen szentelek annak, amit itt tanultam, mert ezt minden bloggernek tudnia kéne. Mit szóltok?
  • Magos Judit (Demény, a kötsög) – Blogból bestseller: az előadás varázsát Judit remek humora mellett Demény személyes megjelenése adta. Igen, egy kutya volt a teremben, méghozzá rózsaszín nyakkendőben. Néha berohant a sorok közé, akkor elhalmoztuk szeretetünkkel (és nagyon jól nevelt volt, mert nem lépett bele a táskámba). Judit nagyon jó emlékeztetőt arra, hogy az egyediség fontos és vegyük lazán a blogunkat, plusz tényleg ez volt messze a legszórakoztatóbb előadás az összes közül :) (Nem, nem csak a nyakkendős Demény miatt.)

Számomra ők voltak a legkiemelkedőbb előadók, de igazából nem tudnék senki olyat említeni, akinek az előadása ne tetszett volna.

Ami még hozzátatozott a rendezvény hangulatához az a szponzorok jelenléte (gazdagabbak lettünk némi körömlakkal és más csecsebecsével meg egy rakás szórólappal), plusz a – kapaszkodjatok meg – korlátlan mennyiségű kávé. És itt kell megjegyeznem és bevallanom, hogy sutba vágtam a cappuccino reggeli ital elvemet, és minden alkalommal azt kértem, mert a barista srácok – akik amúgy haláli jó arcok voltak! – olyan latte artokat csináltak a kávék tetejére, hogy a gyönyörűségtől könnybe lábadt a szemem. A szívecskés kávé a gyengém :)

És végül a legfontosabb, jöjjön a három legfontosabb tanulság, amit a konferencián szereztem:

1. Taníts és tanulj!

Könnyen lehet olvasókat nyeri úgy, ha tanítasz nekik valamit. Legyen szó hatékony időbeosztásról, egy frizura elkészítéséről vagy egy jó receptről, fontos, hogy a blogod látogatói tanulhassanak valamit tőled, amitől ők maguk is többek lesznek; valamit, ami tényleg a hasznukra válik, és nem csak az idejüket rabolja azzal, hogy órákig görgetnek végig az oldaladon. Nyilván nem kell minden bejegyzésnek ilyennek lennie, de fontos, hogy ne hanyagold el a blogodnak ezt a részét se.

Tanulni pedig azért kell folyamatosan, hogy a saját területeden szakértővé válhass és ezáltal – most kanyarodunk vissza az előző ponthoz -, jobban tudd tanítani az olvasóidat. Szerintem ez egy remek tipp, hogy folyamatosan fejleszd magad azért, hogy jobb blogger lehess.

2. Fontos a humor!

Az írás és mesélés során jól jön, ha valamilyen érzelmet tudsz kiváltani az olvasóból, és a humor igencsak hálás eszköz (a magam részéről legalábbis nem a könnyfakasztó sztorik miatt olvasok blogokat, hanem mert szórakoztat és kikapcsol, ezeknek pedig a humor remek kiegészítője lehet). Emellett pedig a humor segít, hogy ne vedd túl komolyan az életed, önmagadat, a blogodat, stb. és az egészet szórakozásként éld meg, mert az rengeteg problémát levesz a válladról. Nagyon sok előadó említette a humor fontosságát.

3. Tedd fel magadnak a kérdést: hiányozna az általam előállított tartalom az olvasóimnak, ha bezárnám a blogomat?

Ez a kérdés Evgeniya Markova (a Fashiondays.hu marketing vezetője) előadásán hangzott el, és nagyon megfogott. Kicsit összefügg az előzőekkel, de igazából a lényeg az, hogy tudsz-e valódi értéket adni az olvasóidnak úgy, hogy ha nem is nélkülözhetetlenné válj a szemükben, de mindenképpen egy fontos része legyen a blogod a mindennapjaiknak, és érdekeltek legyenek abban, hogy te mindennap újabb és újabb bejegyzésekkel állj elő. Ezt pedig csak úgy lehet megvalósítani, ha igényes vagy mindarra, amit csinálsz, és a saját céljaidat igyekezed összehangolni az olvasóidéval – ami amúgy egy csodás win-win szituációt eredményez :)

Nos, ez volt a top 3 tanulság, de ezeken kívül is van még jó pár dolog, amit ezen a konferencián tanultam. Ha érdekel titeket, szívesen írnok róla egy vagy két hosszabb posztot, amiben jól kivesézzük és körüljárjuk a Digital Divason tanultakat. Mit szóltok hozzá? Írjátok meg kommentben! Meg azt is, ha bármi kérdésetek vagy megjegyzésetek van a rendezvénnyel kapcsolatban ;)

(Visited 594 time, 1 visit today)