Csináld magad! Körsál

Mire jó némi maradék pöttyös anyag? Nos, bizonyára nagyon sok mindenre, de nekem ezúttal körsál készült a maradék anyagból. A szabás után már rögtön láttam, hogy kb. annyi fog maradni az anyagból, hogy azt kétszer körbe tekerhessem a nyakamon, így azonnal el is dőlt a sorsa.


A körsál készítése amúgy azért is kedvező kezdő varrónőknek, mert…
…nem kell hozzá szabás minta, egy tetszőleges méretű téglalap az, amire szükséged van (de nyilván azért egy minimuma van a dolognak, amennyiben nem egy Barbie babára szabod)
…gyakorolhatod az egyenes vonalak varrását. Ez általában kezdőként elég problematikus, valahogy az egyenes is mindig görbe lesz.
…gyors eredmény, gyors sikerélmény.

Mindemellett persze hátulütője, hogy egy ilyen sálhoz meglehetősen selymes, csúszós anyagra van szükséged, ami minduntalan elmászik, és nem könnyű feltűzni a szegélyeit… De hát ezt is gyakorolni kell valamikor.

A körsál elkészítése néhány egyszerű lépésből áll. Ha már tetszőleges méretűre vágtad a téglalapodat, akkor a következő teendőd az, hogy először gombostűkkel összetűzöd (ha bizonytalan vagy, össze is férceled) majd varrógéppel összevarrd a két rövidebb végét, utána pedig le is cikcakkozd, így biztosan nem fog foszlani az anyag. Cikcakkozás után a fölösleges széleket levágjuk. (Lásd a lenti képen.)

Ha ezzel megvagy, akkor itt az ideje beszegni a hosszabb oldalakat: az anyagot kb. fél centis sávban felhajtod, gombostűkkel letűzöd (ha biztosra mész, gyorsan össze is férceled), majd jöhet a varrás. Ugyanezt megismételheted a másik oldalon is, és ha elégedett vagy a munkáddal, akkor elkötheted a kilógó szálakat. Ezzel el is készült a körsálad.

Nem bonyolult, igaz? :) Én a magam részéről innentől vadászni fogok az ilyen könnyű sálnak való anyagokra, és biztosan készítek még magamnak néhányat.

(Visited 213 time, 1 visit today)