Csináld magad! Horgolt telefontok


Nem győzök rácsodálkozni, hogy milyen kevés horgoló tudással mennyi mindent meg lehet csinálni :D Ugyan lassan már egy éve tanulgatom a horgolás fortélyait, azt be kell látni, hogy még mindig nagyon az elején vagyok. És mégis, annyi minden került már ki a kezeim alól, és kivétel nélkül mindegyik annyira egyszerű volt!

A héten már olvashattatok róla, hogy december óta új és okosabb telefonnal vagyok megáldva. Mivel a táskámban tartva nem igazán egyszerű egy telefon élete, mindenképp szükségem volt egy tokra, ami legalább részben védi a táskámban rá váró szörnyűségektől :) Végül úgy alakult, hogy két tokja is lett: rendeltem egy cseresznye piros szilikon tokot az eBayről, de egyszerűen nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy nekem kell egy belebújtatós tok is ahhoz, hogy biztonságban tudjam a telefonomat. Záróvizsga után pedig amúgy is nagyon rám jött az alkothatnék, így a hosszú tanulós időszak utáni első kreatív projektem egy horgolt telefontok lett.

A fonalat szokás szerinte a Barka Fonaltól szereztem be – igazi áldás (ugyanakkor hatalmas kísértés is), hogy viszonylag közel lakom az üzletükhöz. Ugyanabból a Drops Paris fonalból választottam egy gombolyaggal, amiből korábban már sapkát is készítettem, ezúttal a “Recycled Denim” névre hallgató szürkés-kékes szín volt a szerencsés befutó. Nagyon tetszik ez az árnyalat, és reményeim szerint nem koszolódik majd túl hamar :) Mindehhez egy 5mm-es horgoló tű dukált. A tok elkészítése kb. 3 órát vett összesen idénybe (azzal együtt, hogy az elején kb. háromszor visszabontottam :D).

Elkészítése:

Először felvettem annyi láncszemet, amilyen széles a telefonom, plusz még egyet, ami majd a kanyarodáshoz kell. Ezután visszafordulva minden szembe horgoltam egy rövid pálcát, a legutolsóba pedig ezen felül még hármat (tehát összesen 4 rövid pálcát horgoltam egy szembe). Visszafordulva megcsináltam ugyanezt a láncsor másik felén is, és az utolsó szembe itt összesen 3 rövid pálca került (itt azért nem négy, mert ide tartozik az elején a kanyarodáshoz tartozó plusz egy láncszem is).

Ezzel prímán elő is készítettük, hogy csak körbe kelljen haladni folyamatosan, mintha csak poháralátétet vagy sapkát készítenénk. Én végig rövid pálcákkal haladtam körbe, az első szemet pedig mindig egy darabka piros fonallal jelöltem meg, hogy el ne csússzon a sorom, és ne veszítsek el vagy éppen csináljak új szemeket.A lenti képen láthatjátok, kb. hogy néz ki ez a jelölés – az első pálca horgolása előtt a hurok tövéhez helyezem a jelölőt, ami az első pálca elkészítése után pont azalatt lesz majd, és jelöli, hol kell befejezni a kört. Nyilván, hogy ha egy vagy két ráhajtásos pálcával dolgoztok, akkor ilyesmire nincs szükség, mert ott ez egyértelműen látszik, de a rövid pálcák elég csalókák tudnak lenni.

És íme a készre horgolt tok, meglehetősen csupasz állapotban:

Egyszerű tokot szerettem volna, de nyilván nem annyira, mint ahogyan az a fenti képen látszik. Több ötlet is eszembe jutott (pl. csipke szegély, vagy más színű fonalból egy csík a tetejére), de végül három egyszerű fagombot varrtam rá díszítésnek. Mit mondjak, egyszerűen oda vagyok érte :)

Ahogy már az elején is írtam, nagyon könnyű elkészíteni ezt a telefontokot, bátran ajánlom minden kezdő horgolónak, akik esetleg még nem érzik magukat elég magabiztosnak vagy türelmesnek egy nagyobb darab elkészítéséhez. Én nagyon élveztem az elkészítését, vizsgák után remek kikapcsolódás volt horgolni egy kicsit. Ezúttal jó sok képet készítettem ehhez a bejegyzéshez, hogy alaposabban meg tudjátok nézni, hogyan néz ki egy ilyen tok – remélem, hogy sikerült kicsit fellelkesítenem titeket, ha bármi kérdésetek van, kommentben szívesen válaszolok rájuk :)

(Visited 3,323 time, 1 visit today)