Csináld magad! Horgolt poháralátét

Körülbelül azóta érdekel a horgolás, hogy megláttam ezt a rakat aranyos karácsonyfadíszt Pinteresten (eszméletlen cukik, nem?). Ekkor tört rám először, hogy milyen jó lenne ezt is megtanulni, hogy aztán ilyen szép dolgok kerülhessenek ki a kezem alól. Azóta jó sok idő eltelt, újabb és újabb fellángolásokkal, de aztán végül találtam egy konkrét célt (erről egy később bejegyzésben fogok írni), hogy mit is szeretnék majd elkészíteni a végén, így megkaptam az utolsó nagy löketet is ahhoz, hogy végre megtanuljak horgolni.

Nekem szerencsém van, mert a nagymamám ért a dologhoz, tőle kértem tanácsot és horgolótűt, hogy neki láthassak a tanulásnak. Akit érdekel, Instagramon megnézheti az első kezdő próbálkozásomat, nem valami nagy szám, de engem hatalmas boldogsággal töltött el az elkészítése.

Akinek nincs közelben horgolni tudó családtag vagy ismerős, az se csüggedjen, az internet tele van olyan honlapokkal és videókkal, amik megtanítják az alapokat (és tényleg nagyon jól követhetőek). Én nem nagyon vállalkoznék tanításra, de szeretném megosztani veletek a mintát az egyik legegyszerűbb horgolni valóhoz: a poháralátéthez.

Szóval a minta soronként:

I. sor: 5 láncszem, 1 hamis pálca az első láncszembe (így egy karikát kapunk)

II. sor: 3 láncszem, majd 11 egy ráhajtásos pálca a karikába (így összesen 12 pálcád lesz a végére), a végén 1 hamis pálca a 3 láncszembe (ezzel zárul a kör)

III. sor: 3 láncszem, majd 2 egy ráhajtásos pálca minden előző körben készített pálca közé (így 24 pálcánk lesz a végén), majd hamis pálcával zárjuk a kört, mint az előző sorban

IV. sor: 3 láncszem, majd 2 egy ráhajtásos pálca az első közbe, és 1 egy ráhajtásos pálca a másodikba – ezt ismételgetjük, amíg körbe nem érünk (így 36 pálcánk lesz), a kört hamis pálcával zárjuk

V. sor: 3 láncszem, majd 2 egy ráhajtásos pálca az első közbe, és 1 egy ráhajtásos pálca a másodikba és a harmadikba – ezt ismételgetjük, amíg körbe nem érünk (így 48 pálcánk lesz), a kört hamis pálcával zárjuk.

Nekem ennyivel kész is lett az alátét – 4-es tűvel, és hozzá passzolóan vastag fonallal dolgoztam. Ha nagyobb alátétre van szükséged, a fent látható módszerrel bővítsd mindig a kört, folyamatosan növelve azoknak a közöknek a számát, amibe csak egy pálcát teszel.

Ennyi az egész – egyszerű és gyorsan megvan, szóval garantált a sikerélmény :) Nekem az első két alátétem egy kicsit csálé lett (gondolom elszámoltam valahol a pálcákkal), de utána már ment minden simán.

Ti tudtok horgolni? Ha igen, miket készítettek eddig?

(Visited 1,219 time, 1 visit today)

További bejegyzések