Csináld magad! Horgolt hópehely füzér

hópehely füzér

Idén nem csak az adventi koszorúra sikerült időt szakítanom, hanem ez a hópehely füzér is elkészült (igaz, csak második adventre), ami szintén régóta tervben volt. Bevallom, hogy bár fel voltam rá készülve, hogy ez egy picit bonyolultabb történet lesz, de mégis meglepett, mennyi befejetett időt igényelt ez a projekt. Egy-egy hópelyhet viszonylag gyorsan meg lehet horgolni, de majd ahogy lentebb is láthatjátok, a minta közel sem olyan szép, ha nincs kikeményítve – nekem pedig erre nem sikerült azonnal bombabiztos megoldást találnom :)

Az elkészítésükhöz Steinbach Wolle – Capri fonalat használtam, amit kifejezetten a kézimunka boltban ajánlottak, amikor mondtam, hogy hópelyheket szeretnék horgolni. Horgolótűből 3,5 mm-eset használtam. Most pedig lássuk a mintát!

hópehely füzér

Használt rövidítések: 
lsz – láncszem
rp – rövidpálca
erp – egyráhajtásos pálca
hp – hamispálca

hópehely füzér hópehely füzér hópehely füzér hópehely füzér

Kezdés: 6 lsz, hp az első lsz-be.

  1. kör: 1 lsz, 12 rp körben, hp az első rp-ba.
  2. kör: 3 lsz, 1 erp az előző kör első rp-ba, 3 lsz, *egy rp kihagy az alsó körből, és az utána következőbe 2 erp, 3 lsz* ismételd 5-ször, a végén hp az első pálca harmadik lsz-ébe.
  3. kör: 1 lsz, rp a következő erp-ba, a 3 lsz-es közbe: (2 rp, 5 lsz, 2 rp), *rp a következő két erp tetejébe, a 3lsz-es közbe: (2rp, 5 lsz, 2rp)* ismételd 5-ször, a végén hp az első lsz-be.
  4. kör: *3 lsz, rp a következő rp-be, 2 lsz, két rp kimarad, az 5 lsz-es közbe: (rp, 3 lsz, rp, 5 lsz, rp, 3 lsz, rp), 2 lsz, két rp kimarad, rp a következő rp-be* ismételd 6-szor, az utolsónál a rp helyett hp-t horgolj.

Az eredeti angol mintát itt éritek el.

hópehely füzér

Végeztünk a horgolással, de még koránt sem vagyunk kész. Ha összehasonlítod ezt a fenti képet az utolsó fázisfotóval, a különbség szembetűnő lesz. Bár egész helyeske a keményítés nélküli változat is, a végső eredmény sokkal szebb, ha kikeményíted a hópelyheidet. Így sokkal szebb tartása lesz, és a minta szabályossága is jobban látszik.

hópehely füzér

Hogyan kell keményíteni?
Nos, én most kipróbáltam két módszert is. A bolti ruhákhoz és kézimunkához ajánlott keményítő gyengén muzsikált, éppen csak megmerevedett egy picit, de még mindig nem lehetett volna felfűzni rendesen, mert lekonyultak volna a hópihe ágai.

Végül egy olyan megoldást választottam, amit több helyen is ajánlottak kézimunka oldalakon. Ehhez egy evőkanál étkezési keményítőt kell elkeverni 2 deci hideg vízben csomómentesre, majd kis lángon addig főzni, amíg pudingszerűen be nem sűrűsödik. Ha már elég sűrű, le kell venni a tűzről, és hagyni, hogy kicsit kihűljön. Na ebbe a cseppet sem gusztusos masszába kell belenyomogatni a hópelyheket. Igyekezz, amennyire lehet kinyomkodni a hópehelyből a masszát, de fontos, hogy ne csavard ki erősen, mert elveszíti a formáját. Én a markomba gyűrve próbáltam belőle kipréselni a fölösleget.

Ezután terítsd ki őket egy tiszta, sima felületre (én fóliával bevont parafatáblát használtam, de egy hungarocell lap is megteszi), majd gombostűk segítségével feszítsd ki a hópelyheket. Ügyelj a szimmetriára, hogy szépen száradjanak meg. Ebben a fázisban konyhai papírtörlővel még felitathatsz róluk egy keveset a keményítős masszából. Kell nekik kb. egy nap, mire teljesen kiszáradnak, az eredmény viszont így nagyon látványos és tartós lesz :)

hópehely füzér

Az elkészült hópelyheket pékzsinegre fűztem, és pici ragasztólapok segítségével rögzítettem az ablakkeretre. Természetesen nem csak hópehely füzér készíthető így, ezek a horgolt apróságok igazén bájos karácsonyfadíszek lehetnek, de ha karos csillárotok van, arról is lelógathattok néhányat (anyukám így csinálta :)).

Remélem tetszett nektek ez a karácsonyi hópehely füzér. Nekem most ez a legkedvesebb ünnepi dekorációm. Szívesen készítenétek hasonlót? Esetleg van is bevált hópihe mintátok? Írjátok meg a hozzászólásoknál!

hópehely füzér
hópehely füzér

Fellógatva pedig így néznek ki (igen, látom, hogy ferde – már kijavítottam :D):

hópehely füzér
hópehely füzér

(Visited 2,936 time, 1 visit today)