Csináld magad! Hoop art, azaz rusztikus fali dekor hímzőrámából

Ha rákerestek Etsyn a hoop art kifejezésre, egészen csodás dolgokat láthattok. Már az első találkozás után tudtam, hogy nekem is kell valami hasonlót készítenem, de be kell vallanom, hogy hímzés terén akadnak hiányosságaim, különösen, ha a minta pontos és precíz felrajzolását nézzük. Aztán találkoztam néhány olyan darabbal, ahol régi csipketerítőt foglaltak rámába, és ekkor jött a nagy ötlet: ugyan nem tudok hímezni, és a csipketerítőm sincs, horgolni viszont tudok! Így született meg az első hoop artom, amit bárki könnyen elkészíthet saját kezűleg.

Eszközök:
● hímzőráma
● vászon
● fonal
● cérna (ami passzol a vászonhoz és a fonalhoz)
● varrótű és horgolótű
● olló

Első lépésben a vászonból kivágunk egy nagyobb kör alakú darabot, és azt felfeszítjük a rámára – érdemes tehát a ráma átmérőjénél 3-4 centivel nagyobb kört kivágni. A felfeszített anyag lelógó széleit fércöltéssel össze húzom, így szépen a ráma alá simulnak majd.

Ha kész a vászon, akkor egy időre félretesszük a rámát, és nekiállunk a horgolásnak. Én a nemrég bemutatott virágos alátét mintájához hasonló darabot készítettem el – ez a változat kicsit lazább, hálósabb, ami jobban passzolt az elképzeléseimhez.

Ha a virág is kész van, rápróbáljuk a rámán kifeszített vászonra, igyekezve azt a közepére helyezni. Néhány gombostűvel rögzítjük, majd apró öltésekkel a vászonra applikáljuk a virágot – nekem sikerült ugyanolyan színű cérnát találnom, mint a virág, így sehol sem látszanak a rögzítések. Ha elkészültünk vele, már mehet is a falra. Különböző méretű rámákkal és más-más mintákkal akár egész kis kompozíciót készíthetünk belőlük :)

(Visited 200 time, 1 visit today)