Csináld magad! Geometrikus dobozka – Fázisfotókkal!

Egy időben sokat origamiztam – segített kikapcsolni az agyamat, és lenyugtatott. Ma már csak ritkán ülök le ezzel foglalkozni, de ha unatkozom a buszon, könnyen lehet, hogy a zsebemben talált blokkból vagy az utcán kapott szórólapból rövid időn belül hajó, kiscsibe vagy daru lesz.

A mai bejegyzésben azonban valami olyasmit hajtogattam nektek, ami nem csak jópofa, hanem hasznos is. Nem rég tanultam meg, hogyan lehet ezeket a geometrikus tárolódobozkákat elkészíteni, és annyira egyszerűek, hogy mindenképp meg szerettem volna osztani veletek is. Ez az első olyan Csináld magad! bejegyzésem, amiben lépésről lépésre végig vezetlek titeket a folyamaton – mivel ez az első, a tökéletestől nagyon messze van, szóval mindenféle építő vélemény jól jön :) Addig viszont lássuk, hogyan készülnek el ezek a kis dobozok.

Eszközök:
A dobozok előállítása szerencsére nem túl eszköz igényes – négyzet alakú színes lapok és némi ragasztó kell csak hozzá.

Elkészítés:
Igyekeztem egyszerű lépésekre bontani nektek a dobozok elkészítését. Az egész hajtogatás nem tart tovább 5 percnél, szóval akár már most belevághatsz. Én az első kis tárolómat apró jegyzetlapokból készítettem, mert azok voltak kéznél :)

1. lépés: Válasz ki három különböző színű színes lapot és hajtsd félbe őket az egyik átlójuk mentén.

2. lépés: Az előbb meghajtott élhez hajtsd fel a háromszög alsó csücskét úgy, hogy a hegye éppen az él közepét érintse. (Hogy könnyebben megtaláld a középpontot, amihez az csücsköt oda kell illesztened, előtte félbehajthatod a háromszögedet: ez azonban lehet, hogy a későbbiekben meglátszik majd a dobozkán. Ha ez zavarna, akkor hívj segítségül egy derékszögű vonalzót, de szemmértékre sem nehéz megcsinálni).

3. lépés: Az egyik oldalsó háromszöget behajtjuk középre.

4. lépés: Az előző lépést megismételjük a másik oldallal is, így a fent látható alakzatot kapjuk.

5. lépés: Hajtsd ki az előbb behajtott csücsköket (így visszakapod a 2. lépésben látott formát, de most már van két új hajtásvonalad :))

6. lépés: fűzd egymásba a három trapézt. Ügyelj arra, hogy a középsőnél két háromszög látszódjon (mint a képen).

7. lépés: Az előbb kaptál egy láncot, most pedig ideje összekötni a két végét. Finoman csúsztasd be az egyik lap csücskét a másik oldali nyílásba – lehet hogy kicsit lassan fog menni, de ha jók a hajtásaid, akkor sikerülni fog :)

8. lépés: Tadamm! Megvan a hatszögletű dobozka, amit akartunk. Most már csak a doboz alját alkotó háromszögeket kell összeragasztanunk, és kész is van a geometrikus tárolónk :)

(Visited 230 time, 1 visit today)