Csináld magad! Csomózott hajpánt

A Gossip Girl második évada simán ott van életem legjobb sorozatélményei között. Sok más lányhoz hasonlóan én is olvadoztam az utolsó jelenteken, és szinte sírtam a boldogságtól, amikor Chuck végre kimondta “I love you too”. Ebben a jelenetben viseli Blair azt a bizonyos csomózott hajpántot, ami a mai bejegyzést ihlette, habár az én csomóm ennél sokkal egyszerűbb (hála a korlátozott képességeimnek :D). Lássuk, hogyan készíthetitek el ti is!


Kellékek:

  • kb. 1,5 m zsinór
  • kb. 0,5 m fekete gumiszalag
  • tű és cérna
  • olló

Először négy egyenlő részre vágom a zsinórt (vághatnám 2 rövid és 2 hosszú részre is, de úgy éreztem, így több lehetőségem van korrigálni azt, hogy hol legyen majd pontosan a csomó). Ha a darabolás megvan, nekiláthatunk a csomó elkészítésének. Dupla szállal kell csinálni, de először megmutatom, milyen szimpla zsinórokkal, mert így sokkal jobban látszik, hol kell átbújtatni a szálakat. Elsőnek egy ilyen egyszerű hurokkal indítunk:

Aztán hozzá fűzzük a másik szálat is; a képen láthatod, hogyan kell átbújtatni egymás alatt a zsinórokat, hogy a végén kijöjjön a csomó (nekem beletelt pár próbálkozásba, mire sikerült megcsinálnom :D).

A fentieket kellene megcsinálnod úgy, hogy duplán veszed a szálakat, így végül ezt a csomót fogják kiadni:

Ahhoz, hogy a végén eljussunk a hajpántig, el kell érnünk, hogy a négy-négy szál a csomó két oldalán együtt maradjon. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a csomó közelében összevarrjuk őket. Válasszuk ki, melyik oldala lesz a csomónak felül, és a varrásnál ügyeljünk arra, hogy az öltések csak a hátoldalon látszódjanak.


Most, hogy ez megvan, jöhet a gumiszalag. Ezt sajnos nem fotóztam lépésenként (meg annyira nem is lett szép), de igyekszem elmagyarázni. Először is, egy szabócentivel mérd körbe a fejedet ott, ahol a hajpánt megy majd. Aztán mérd meg külön azt a részt, ahol majd a kötelek futnak (a két füled felett átívelő távolság). Ezek most fontosak lesznek (bár igazából majd csak a próba után tudod meg, hogy tényleg jól mértél-e). Tükör előtt próbáld a hajadba a zsinórokat, hogy lásd, hogy melyik oldalát milyen hosszúra hagyod majd. Ezt jelölheted is valahogy (megjelölöd halványan ceruzával, vagy böksz oda egy gombostűt).

Ezután vágj le egy darabot a gumiszalagból (a mérésnél ügyelj arra, hogy nyúlni fog – szóval kisebbet vágj, mint ahány centi még a zsinór mellé kell ahhoz, hogy körbeérjen), és varrd hozzá a végeihez a zsinórokat. Én egyenként varrtam fel őket úgy, hogy a gumiszalag vége annál a pontnál legyen, amit bejelöltem a zsinórokon. Ezt megismételtem a másik oldalon is, majd felpróbáltam, hogy elég szoros-e. Nekem pont jó lett, de az esetleges elszámítások miatt érdemes csak a próba után visszavágni a zsinórok végét, hiszen amit egyszer megvarrtál, azt még vissza lehet bontani (még ha macerás is), de amit az ollóval teszel, az visszavonhatatlan :D

Ha a próba sikeres volt, utolsó lépésként egy-egy kisebb darabot a gumiszalagból a végekre varrunk (az előzőre merőlegesen), ami így eltakarja a zsinórok végét (ha mégis kilógna valami, körömollóval finoman meg lehet kozmetikázni :D). És kész is vagyunk, kb. egy óra az egész – és a végére Blair Waldorf lehetsz!


(Visited 362 time, 1 visit today)