Csaknekemünnep

Nem tudom, hogy említettem-e már, de most mindenképp elmondom, hogy Fehér Klára írásainak külön csücsök van fenntartva a szívemben. A Bezzeg az én időmben című könyve volt az első, amit tőle olvastam, és azóta is tart a szerelem.

Van egy novellája, amit nem tudok megunni. Ez a Csaknekemünnep. Mindig kicsit elszontyolodom ettől az írásától, de így legalább biztos lehetek benne, hogy nyomot hagy bennem a tanulsága.

Először úgy gondoltam, hogy decemberben írok majd egy rövidke bejegyzést erről a novelláról, de aztán bele gondoltam, hogy abban az időszakban úgyis mindenki el van telve ünnepi érzésekkel és gondolatokkal. A Csaknekemünnepek lényege pedig pont az, hogy ezt nem jegyzi semmilyen naptár, nem mosolyog minden bolt kirakatából az ünnepi hangulat, és tematikus képeslapot sem gyártanak hozzá. Sokszor csak egyetlen ember, az ünneplő tudja azt, hogy az adott nap különleges. A metrón utazva sokszor elmerengek azon, mennyi különleges ember mellett megyek el nap mint nap, mennyi érdekes történet lehet mögöttük. De talán azon is érdemes elgondolkodni, hogy mi zajlik bennük éppen. Talán egy különleges találkozóra sietnek, amikor igyekeznek elsőként a mozgólépcsőhöz érni. Lehet, hogy valami számukra fontos történik éppen, de akár egy szimplán jól sikerült nap is okot adhat egy kis személyes ünneplésre.

Tudom, hogy sokszor nehéz türelmesnek és kedvesnek lenni – főleg ha nekünk épp a hócipőnk tele van. De gondoljunk bele, milyen könnyen rossz érzéseket kelt bennünk egy-egy goromba szó vagy gesztus. Pedig biztos, hogy annak az idegennek, akitől ezt kapjuk, az egész nem számít. Valószínűleg nem fog rá visszagondolni, nem lesz tőle jobb vagy rossz napja, csak megy tovább. Akit viszont megbántottak, lehet hogy pont ettől veszíti el a lendületét, az önbizalmát, a lelkesedését.

A novella végül egy pozitív gondolattal zárul: “Gondolkoztam is, nem lehetne-e valami megkülönböztető jele annak, akinek éppen Csaknekemünnepe van? Esetleg karszalag, úttörőnyakkendő, virágcsokor a kézben, felirat a trikón vagy díszes sisak? Amíg ezt nem tudjuk valahogy megszervezni, azt ajánlom, legyünk figyelmesek és kedvesek embertársainkhoz, mert nem tudhatjuk, hátha valamelyiküknek aznap Csaknekemünnepe van. Vagy talán éppen ettől lesz.” Azt hiszem, ehhez már nem is szeretnék semmit hozzáfűzni :)

Kép forrása: splitshire.com

(Visited 159 time, 1 visit today)