Citromos-gyömbéres keksz

Van, amikor eszembe jut egy íz, és hetekig nem hagy nyugton. A héten is hasonlóan jártam, az egyik nap a suliból hazafelé jövet bevillant az a citromos-gyömbéres süti, amit egyik ismerősünk hozott át karácsonykor. Most azonban nem kellett hetekig sóvárognom, mert amint gondolatban végigvettem, kb. mi is kellhet egy ilyen sütihez, rájöttem, hogy valószínűleg minden van otthon hozzá.

Haza mentem, rákerestem az áhított sütire, és már meg is találtam a Rupáner-konyha receptjét, amit végül némi módosítással el is készítettem.

Hozzávalók:

● 25 dkg liszt
● 15 dkg vaj
● 9 dkg cukor
● 2 db tojás
● 1 db citrom leve és héja
● 1 teáskanál gyömbér lereszelve
● fél csomag sütőpor
● 1 csomag vaníliás cukor

Az elkészítése pofonegyszerű: először kézi habverővel (nálam jobban felszerelteknek fokozottan ajánlom a gépi segítséget) habosra keverem a tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd ezt követően a citromlevet és héjat, a gyömbért, és végül az olvasztott vajat is.

A lisztet és a sütőport elkeverem, majd a már elkészített masszához adom. Én egy ideig erőlködtem azzal, hogy folytassam a habverővel a keverést, de aztán jobbnak láttam kézzel nekiesni – természetesen, aki géppel dolgozik, annak nem kell majd ilyen drasztikus lépésre szánnia magát :) Az elkészült masszát egy órára a hűtőbe teszem. Ha lejárt az idő, a masszából kis golyókat formázok, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezek (ennél e résznél érdemes figyelembe venni, hogy a golyók majd “elterülnek” a sütés során, szóval figyeljünk a távolságra). 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm őket, és már kész is vannak :)

(Visited 394 time, 1 visit today)

További bejegyzések