Bögrék a kerítésen – Tihany


Valószínűleg már jártál Tihanyban. Akár többször is. És én most mégis blogbejegyzést írok arról, hogy miért érdemes újra meg újra ellátogatni a félszigetre.

Tihany nem nagy, de talán pont ettől lesz olyan bájos. Az apátságon kívül nincs semmi igazi látnivaló (bár a városka nagyon igyekszik ezen kívül plusz lehetőségeket teremteni a nézelődésre az idelátogatóknak), és az ember mégis alig győzi magába szippantani a hely hangulatát. Mióta legutóbb itt jártam, a tihanyiak még jobban ráerősítettek a levendula-őrületre, és ennek köszönhetően az utcán sétálva párméterenként megcsap a virágillat. Én imádom.


A másik dolog, ami megragad – és ami a bejegyzés címéhez ötletet adott -, az a népiessége a helynek. Meglepően egyszerű, és nem tolakodó. Oké, itt is vannak paprikafüzérekben tobzódó csárdák, de azt hiszem, az összkép teljesen vállalható; nem lett a turistáknak kirakatba tett „hagyományosan magyaros” giccs összeállítás. A falusi, nádtetős kis házikók bájosak, a kitett kerámiák – bögrék, tányérok és társai – pedig annyira szépek, hogy sokat közülük simán el tudok képzelni egy modernebb háztartásban is. Van valami ezekben a bögrés kerítésekben és házi szörpöket áruló standokban, ami otthonossá teszi Tihanyt.Az átlag városnézések során eddig nem hiszem, hogy túl sokan látogattak volna el a Belső tóhoz (én legalábbis csak az utóbbi években jöttem rá, hogy egyáltalán van ilyen a félszigeten), de most, hogy megépült a látogató központként működő Levendula Ház a tó partján, már simán felvehető ez a látványosság is a tihanyi programok közé. A Belső tó megkerülése egy kellemes séta, lovakkal és szürke marhákkal körülvéve. Lehetőség van csónak bérlésére is – mi éltünk vele, és ez lett tihanyi tartózkodásunk legkedvesebb élménye számomra :) Aki pedig további mozgásra vágyik, a félszigeten több túra útvonal is található, amik közül több a tihanyi őslevendulást is érinti.

És hát igen, a Balaton közelsége. A Balaton nekem örök szerelem. A tihanyi kilátás pedig gyönyörű, az Echo szoborhoz felvezető útról egy csomó lehetőségünk van gyönyörködni (és tájképeket fényképezni). Mi lesétáltunk a kikötőhöz is, hogy még közelebbről élvezhessük a vizet.
(Visited 250 time, 1 visit today)