Behozom a tavaszt a lakásba! – Tippek és dekorötletek

behozom a tavaszt

Minden évben hatalmas lelkesedéssel várom, hogy a napos órák száma növekedjen, és előbújjanak az első krókuszok. Idén ahogy megéreztem a tavasz közeledtét, elkapott a hév, hogy az egész lakást tavasziasítsam. Végül nem cseréltem le mindent padlótól plafonig pasztellre és virágmintásra (bár a késztetés erős volt), helyette előálltam egy akciótervvel, ami talán nektek is hasznos lehet, ha szeretnétek ti is ráhangolódni az új évszakra.

1) Vázák és ami belevaló

Eltökéltem, hogy idén tavaszra veszek barkát – nem nagy csokorral, csak néhány ágat, hogy legyen valami tipikusan tavaszias a szobában. Ráadásul a héten kaptam a páromtól egy csodás tulipáncsokrot nőnapra, szóval most már duplán tavasz van. Viszont rá kellett jönnöm, hogy kevés a váza a lakásban – van egy pici arra az esetre, ha csak egy szál virágot kapok (egyébként pedig egy szál száraz rózsát tartok benne), és van egy nagy, ha többet. Arra gondoltam, hogy beszereznék még egy kisebb darabot a biztonság kedvéért. Már elkezdtem körülnézni, de még vadászom az igazira :) Addig is igyekszem mindig valami tavaszias apróságot vázában tartani. 

behozom a tavaszt

2) Fűszernövények a konyhaablakba

Karácsonykor elutaztunk vidékre, és sajnos a fűszernövényeink nem élték túl nélkülünk (amúgy is nehezen viselték a napfényes órák csökkenését, de locsolni sem tudtuk őket néhány napig, és ez megadta a kegyelemdöfést). Ha már egyszer az a célom, hogy behozom a tavaszt a lakásba, akkor kössük össze a kellemeset a hasznossal: csodás zöld növények lesznek a konyhaablakomban, plusz mindig lesz friss zöld fűszer főzéshez. Egyelőre egy bazsalikom és egy metélőhagyma beszerzése a terv. (Ha van bármilyen tippetek, hol lehet Budapesten életképes fűszernövényt beszerezni, ne tartsátok vissza az infót!)

3) A tavasz illata

A téli időszakra mindig készülök valami finom fahéjas vagy narancsos illatgyertyával. Nos, tavasszal is szeretem finom illatokkal megtölteni a lakásunkat. Tavaly orgona és málna illatú gyertyáim voltak, idén pedig kaptam egy szuper trópusi illatút a barátnőimtől, úgyhogy nem is kell tovább keresnem. Ja, és élénk pink színe van, úgyhogy dekorációs szempontból is tökéletesen tavaszias és vidám.

behozom a tavaszt

4) Panel kertészet az ablakpárkányon

Már említettem a fűszernövényeimet, de a dísznövényekről is szólni akartam. Tavasszal szeretném egy kicsit ráncba szedni a csapatot: az aloe verát szét kell ültetni (ha valaki szeretne egyet, szóljon, ingyen és bérmentve juttatok neki egyet a szétültetett darabok közül – lesznek vagy 4-5-en), a munkahelyemről mentett apróságnak sem ártana friss virágföld, a pici korallvirágomnak pedig kaspó kell. Emellett pedig már beszereztem egy kis üveg tápoldatot is (ha követem az instrukciókat a flakonon, akkor ez a mennyiség a következő 50 évben elegendő is lesz), úgyhogy remélem hamar erőre kap az én kis ablakpárkányon nevelt panelkertem.

5) Tavaszias textilek

Amikor kitaláltam, hogy behozom a tavaszt, az első gondolatom az volt, hogy lecserélem a díszpárnák huzatát. Bevallom, azóta is rágódom rajta, hogy van-e értelme évszakonként cserélgetni őket. Mindenesetre a konyhába előkerestem a vidám színű konyharuhákat a szekrényből, hogy ezzel is feldobjam a lakást. De persze ilyenkor jöhetnek a virágos ágyneműhuzatok, az élénk színű terítők és a pasztell színű tányéralátétek is! Nézz körül a szekrényedben, mert lehet hogy ügyesen kombinálva a meglévő dolgokat, már minden adott ahhoz, hogy tavasziasabbá varázsold a lakást.

behozom a tavaszt

6) Rendszerezés és lomtalanítás

Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak! Én ilyenkor mindig könnyebben válok meg a fölösleges holmimtól, és új lendületet kapok ahhoz, hogy rendszerezzem a meglévő dolgaimat. Idén már beszereztem egy szép halványkék fogkefe tartót (eddig egy műanyagpohárban tartottuk őket, nem volt túl esztétikus), illetve egy pici fiókos rendszerezőt az íróasztalomra azoknak az apróságoknak, amik folyamatosan szétszórva hevernek, mert nincs igazi helyük sehol. Lomtalanítás terén pedig rengeteg magazintól és jegyzettől szabadultam meg, amiket valószínűleg sosem olvasnék már újra – de még vannak átnézendő területek :) Gondolkodom egy blogos bolhapiacon is, ahová feltenném a kiszortírozott ruhákat, könyveket és egyéb még használhatónak tűnő holmikat. Mit szóltok? :)

7) Készítsd el magad a dekorációkat!

Tudjátok, hogy a DIY ötletek nagy rajongója vagyok, így biztosan idén is készítek legalább valami apró dekorációt saját kezűleg. Hogy legyen honnan inspirációt meríteni nekem és nektek is, összeállítottam egy Pinterest táblát (jelenleg 55 szuper ötlet van rajta), ami tele van tavaszi DIY projektekkel. Találtok közte villámgyorsan megvalósítható darabokat, és időigényesebb ötleteket is. Körbenéztem a kedvenc magyar bloggereim háza táján is, így a magyar nyelvű pinek is szép számban jelen vannak a táblán, illetve a saját tavaszi DIY dekor ötleteimet is ideraktam, hogy könnyebben megtalálhassátok őket. Kövessétek ezt a táblámat, mert folyamatosan tervezek újabb ötleteket kirakni ide! :)

Nekem ezek voltak a tavaszi dekor terveim, de persze nem kell itt megállni. Ha van valami szuper ötletetek, amivel kiegészítenétek a listát, ne habozzatok, írjátok meg kommentben! 

(Visited 258 time, 1 visit today)