Az erkölcsi dilemmák királynője, Jodi Picoult

Vannak írók, akikért azonnal rajongani kezdünk, mások szépen, könyvről könyvre lopják be magukat a szívünkbe – számomra Jodi Picoult az utóbbi kategóriába tartozik. Ebben közrejátszik az is, hogy elég komoly témákat dolgoz fel, tehát nem túl valószínű, hogy gyors egymásutánban akarnád olvasni a könyveit. Ez én harmatos lelkemnek semmiképp.

Számomra azért kiemelkedőek a könyvei, mert mindig valamilyen erkölcsi dilemma elé állítja az olvasót. A pro és kontra érveket gyönyörűen sorakoztatja egymás mellé az írónő, rendszerint pokoli nehéz eldönteni, melyik oldal mellé álljunk – rendszerint szabályok és törvények határozzák meg, mi a helyes és mi nem, de akadnak élethelyzetek, amikben ez nem is annyira egyértelmű. Ezekre világít rá Jodi Picoult, amikor azt feszegeti, vajon bűnös-e az az anya, akinek a fia ámokfutásba kezd az iskolában? Kényszeríthető-e egy kiskorú gyerek arra, hogy transzplantációra ajánlja fel valamelyik szervét, ha ezzel megmentheti a testvérét? Mitől számít valaki beszámíthatónak? A válaszok legtöbbször az olvasóban rejlenek, mert ugyan a könyvek lezárása többnyire megoldja az adott ügyet, de nem jelent egyértelmű választ a dilemmára. Hihetetlenül intelligens megoldásnak tartom, hogy ennek az eldöntését a szerző szinte mindig az olvasóra bízza.

Legutóbb a Vezeklés című regényét olvastam. Ezzel a könyvvel Jodi Picoult számomra olyan messzire ment, amennyire még soha. A fülszöveg nem említi, de a könyv alapvetően második világháborús témájú, és nagyon jól fonja egybe a múlt és a jelen történéseit. A középpontban ezúttal a megbocsátás áll, annak minden nehézségével együtt. Miért bocsátunk meg valakinek? Kitől várhatunk megbocsátást? Mi az, amit már nem lehet megbocsátani, és változtat-e ezen az idő? Annyira érdekes kérdések merülnek fel a történetben, és ami tetszik benne, hogy még mindig nem tudom a helyére rakni őket. Mindig azt hiszem, hogy tudom a választ, de aztán motoszkál bennem valami, ami eltérít. És pont ez az, amitől olyan különlegesek ezek a könyvek: tényleg elgondolkodtatnak a történetek.

(Visited 171 time, 1 visit today)