Antikvár darabok a könyvespolcomról

antikvár

Ha még emlékeztek arra a tavalyi bejegyzésemre, ahol régi ifjúsági regényekről írok, akkor sejthetitek, hogy kedvelem az antikvár könyveket. Szeretek megállni kis utcai árusoknál, felmérni a kínálatot, és boldogan ráakadni egy-egy olyan darabra, ami ígéretesnek látszik, ráadásul mindezt pár száz forintért. Ma szeretném megmutatni nektek öt ilyen antikvár kedvencemet, mindegyiknek van egy pici saját története is arról, hogyan került hozzám. Olvass tovább, ha egy kis időutazásra vágysz! :)

antikvárFehér Klára: Sárgaláz

Fehér Klára a kedvenc magyar írónőm, így nem kell megmagyaráznom, hogy mennyire boldoggá tesz, ha ráakadok valamelyik művére, amit még nem olvastam. A Sárgaláz az én kis gyűjteményem legrégebbi darabja, MOM Park melletti szabadpolcos eseményen akadtam rá két évvel ezelőtt. A szabadpolc lényege, hogy viszel magaddal x darab könyvet, amit a belépéskor elbírálnak (megnézik, hogy megfelelő állapotban van-e, vagyis alkalmas-e a cserére), és kapsz az hozott könyveknek megfelelő mennyiségű kupont. Ezután a kihelyezett polcokról szabadon válogathatsz a mások által hozott könyvekből, és a kuponjaid számának megfelelő mennyiséget vihetsz haza.

Én azt hittem, hogy egy ilyen rendezvényen milyen marha egyszerű dolgom lesz, de nem így volt.  Végül nagyon sok keresgélés után, az egyik alsó polcon találtam meg ezt az apró könyvecskét, ami végül teljesen felvillanyozott, és abszolút kárpótolt mindenért. A Sárgaláz két kisregényt tartalmaz, mindkettő a Fehér Klárától megszokott szívet melengető-szorongató stílusban íródott. Engem igazán meghatott mindkettő.

antikvárFehér Klára: Hová álljanak a belgák?

Ez a könyv egy picit ki fog lógni a sorból. Ezt ugyanis nem úgy vettem vagy cseréltem valahol, hanem otthon találtam meg a szüleim könyvei között. Lett is nagy meglepetés, hogy micsoda kincsek vannak nálunk, itt a közvetlen közelemben, és én még csak nem is tudtam róla. Bár a könyv elején leszögezi, hogy a történet kitalált, én úgy gondolom, hogy nagyon sok életrajzi rész van benne (főleg ha megnézzük a hasonlóságot a Bezzeg az én időmbennel, ami szintén tartalmaz életrajzi elemeket). Ilyenkor lenne szükség egy jó Fehér Klára életrajzra, hogy legyen mivel összehasonlítani, de persze ilyesmi nem kering a neten. (Ha mégis, szóljatok!) Annyira komoly témákhoz nyúl, annyi fájdalmat dolgoz fel ez a regény, hogy már csak emiatt is kötelezővé tenném középiskolásoknak, de a történelmi háttér sem elhanyagolható.

antikvár Szabó Magda: Az őz

Itt egy újabb kedvenc szerző. Óbudára mentem egy találkozóra, de már jóval a megbeszélt időpont előtt sikerült odaérnem. A buszmegálló mellett volt egy antikvárium, gondoltam ott majd elütöm az időt nézelődéssel. Nem számítottam arra, hogy ilyen csoda helyet találok: a polcokon rengeteg különböző kiadású Szabó Magda regény sorakozott. Akkoriban jelentkeztem Molyon egy kihívásra, ahol  Az őz című könyvet kellett elolvasni. Ez segített leküzdeni a bőség zavarát, így végül 500 Ft kifizetése után ezzel a kötettel együtt távoztam az üzletből.

Az őz beállhat az előző két kötet mögé a szívfacsaró könyvek sorába. Számomra ez egy démonokkal megküzdő könyv, egy görbe tükör minden ember elé, aki olvassa. A főszereplő nehezen szerethető, sok bűne van – de nehéz azt mondani, hogy sosem ismerhetünk benne magunkra.

antikvár
antikvár Erich Kästner: Három ember a hóban

Hogy ne csak nagyon komoly és szomorkás könyvekkel legyen tele ez a bejegyzés, íme itt van Erich Kästner könyve, ami gyermekien bájos és humoros, egy szeretni-valóan komikus történet. Ezt a kötetet a húgomtól kaptam karácsonyra, és nagyon hamar az egyik kedvencemmé vált. Ami pedig igazán különleges benne, hogy az elején kézzel írt bejegyzés található 1957-ből :) Ha valami, hát akkor az ilyesmi teszi igazán különlegessé az antikvár könyveket.

antikvár
Gergely Márta: Szöszi

Ez a könyv Rukkoláról került hozzám. Nem terveztem, hogy pont erre csapjak le, hiszen korábban már olvastam, de amikor ott volt az orrom előtt a lehetőség, akkor egy percig sem gondolkodtam, és lecsaptam rá. A sajt példány megszerzése amúgy is mindig jó okot ad az újraolvasásra. Szöszi története 1956-ban játszódik, amikor általános iskolásként olvastam, nagyon jól kiegészítette a forradalomról tanultakat, és teljesebb képet adott a korról. Most, újraolvasva, különösen megszerettem benne a főszereplők elkötelezettségét és szeretetét a családjuk és a szakmájuk iránt. És persze az egészet úgy ahogy van továbbra is nagyon bájosnak tartom :)

antikvár

Ez volt az én kis antikvár könyvgyűjteményem. Nektek is vannak hasonló kincseitek? Ha igen, meséljetek róluk a kommentek között :)

(Visited 245 time, 1 visit today)