5 dolog, amit a futásnak köszönhetek

futásnak köszönhetek

Tavaly ősszel írtam nektek egy posztot, amelyben arról olvashattatok, hogyan érdemes elkezdeni futni, ha amúgy mindig hadilábon álltatok ezzel a sporttal. Nos, azóta sem fordult meg velem a világ, még mindig kis lépésekben haladok csak, messze a nagy átlag mögött, de ez nem jelenti azt, hogy ne okozna örömet ez a sport. Sőt, azt hiszem kevés olyan dolog van, amiből ennyit és ennyiféleképpen profitálnék. A mai bejegyzésben erről szeretnék mesélni nektek, így lássuk hát azokat a dolgokat, amiket a futástól kaptam az utóbbi valamivel több, mint egy évben.

Állóképesség

Ha elolvassátok a fent linkelt posztot, akkor tudjátok, hogy ezért vágtam bele az egészbe. Rettentően zavart, hogy mennyire megvisel néhány emeletnyi lépcsőzés, és hogy olyan dolgoktól is elfáradok, amiktől egy normális huszonévesnek nem kellene. A rendszeres kocogás drámai változást hozott ebben; soha nem gondoltam volna, hogy ilyen (relatíve) kevés időbefektetéssel ilyen eredményeket lehet elérni. Nem mondom, hogy nem fulladok ki továbbra is ha sokat kell lépcsőznöm, vagy hogy nem szakad rólam a víz ha kicsit többet kell mozognom a megszokottnál. De ahhoz képest, ahonnan indultam, rengeteget fejlődtem, és ez folyamatosan motivál arra, hogy folytassam. Hogy egy konkrét eredményt említsek, idén áprilisban lesétáltam a Gerecse30-at, és bár kihívást jelentett, messze nem viselt meg annyira, mint vártam – ezt pedig mindenképpen a rendszeres kocogásnak köszönhetem.

Kitartás

A kitartás szorosan együtt jár az állóképesség fejlődésével, de míg az állóképességet fizikailag érzem meg, addig a kitartás inkább mentálisan jelentkezik. Régebben nagyon könnyen feladtam, ha sportolás közben valami nem úgy ment, ahogy kellett volna. Ha három percet kellett futni, de én kettőnél már kezdtem elveszíteni a kontrollt, akkor meg sem próbáltam visszaszerezni, hanem egyszerűen megálltam, és nem folytattam tovább. Persze most sem hajtom magamat a rosszullétig, de már vagyok annyira fegyelmezett, hogy kibírjam még azt a kis pluszt, és végigcsináljam azt, amit elkezdtem.

futásnak köszönhetek

Kevesebb stressz

Nem fogom azt mondani, hogy a futással ki tudok iktatni minden feszültséget az életemből, de az tény, hogy rengeteget tud segíteni. Amikor futni megyek, magam mögött hagyom minden más kisebb-nagyobb teendőmet, amik gyakran megzavarnak abban, hogy felszínre kerüljenek azok a gondolatok, amik feszültséget okoznak. Nagyon egyszerű félresöpörni a nagyobb gondokat, amikor letudod kötni az agyadat minden mással: mosogatni kell, meg porszívózni, felhívni anyut, utána pedig visszaírni egy e-mailre. Ha kocogni megyek, ezek otthon maradnak, és ilyenkor van lehetőségem alaposan végig gondolni olyan dolgokat, amik máshogy nem kerülnek a felszínre. Nem biztos, hogy ilyenkor megoldást találok rá, de sokat segít, hogy a mozgás során le tudom vezetni a felgyülemlett stressz egy részét, így gyakran érzem magamat lélekben könnyebbnek egy edzés végén.

Lendület

Egy nagyon kellemes mellékhatása a futásnak: olyan lendületet nyerek belőle, ami utána tovább visz magával, és segít, hogy produktívabb legyek. Hazaérek egy edzés után, lezuhanyzom, és újult erővel állok neki az előttem tornyosuló feladatoknak. Lelkesebb vagyok ilyenkor, és ennek köszönhetően jobban és gyorsabban is haladok a dolgaimmal. Valószínűleg ilyenkor még tombol bennem a felszabadult endorfin, ezért érzem úgy, hogy ha már fizikailag nem is menne, fejben azért még jó pár kört le tudnék futni. Ilyenkor érdemes új dolgokat tanulni, vagy kreatív feladatokba belekezdeni, hiszen ezek pontosan ezt a szellemi lendületet igénylik a legjobban.

Önbizalom

Ez a sok különféle formában megjelenő sikerélmény összességében csodát tesz az önbizalommal. Ott a tudat, hogy ura vagy a testednek, ura vagy a gondolataidnak, uralod a nehéz helyzeteket és meg tudsz küzdeni az új kihívásokkal, mert tudod, hogy képes vagy kis lépésekben folyamatosan fejlődni, és olyan dolgokat elérni, amiről előtte sosem hitted volna. Nekem nagyon sokat segít a futás, hogy újra meg újra rátaláljak az önmagamba vetett hitre, és legyek büszke arra, amit elértem; akkor is, ha ez másoknak nem tűnik olyan hatalmas haladásnak.


Ezeket szerettem volna elmesélni nektek a futással kapcsolatban. Nektek mik a tapasztalataitok? Mik azok a legfontosabb dolgok, amiket valamilyen sportnak köszönhettek? Írjátok meg a kommentek között! :)

Képek forrása: Picjumbo

(Visited 434 time, 1 visit today)