A tökéletes ifjúsági regények – Sarah Dessen könyvei

Úgy döntöttem, ezt a könyvajánlót rendhagyó módon indítom, még pedig azzal, hogy megválaszolom a fenti kérdést.

Szóval, miért pont Sarah Dessen?

  • Azért, mert a könyveiben mindig olyan témákat dolgoz fel, amik bármelyik fiatal (vagy kevésbé fiatal) lányt foglalkoztathatják.
  • Azért, mert a szereplők nagyon valóságosak, alaposan kidolgozott háttértörténetük van, mindannyian egyéniségek, és van motivációjuk, és ezeknek megfelelően cselekednek.
  • Azért, mert ezek a szereplők rendszerint fejlődnek a történet során, pont úgy, ahogy mi is fejlődünk a valóságban.
  • Azért, mert szinte minden könyvében fontos szerepet kap a család, annak minden örömével és problémájával együtt.
  • Azért, mert bár az alap téma mindig komoly, mégis sikerül ezt könnyed, szerethető stílusban megírnia.
  • Azért, mert inspirál és erőt ad ahhoz, hogy tudj fejlődni, tovább lépni és változtatni azon, ami rossz.

Hát ezért :) Túl a huszadik életévemen, még mindig sok ifjúsági regényt olvasok. Sarah Dessen könyveit viszont olyanoknak is ajánlom, akik azt hinnék, hogy már kinőttek ebből, és nem az ő korosztályuknak szól. Mindegyik könyvében benne van a határok feszegetése, a kilépés a komfortzónánkból – ez pedig úgy gondolom, hogy életkortól függetlenül, mindenkinek tanulságos lehet.

Az első, amit tőle olvastam, és máig a kedvencem, a Tökéletes. Macy története a gyász feldolgozásáról szól, és megmutatja, hogy miért érdemes kilépni a szabályok közül, hogy megtapasztaljuk a káoszt és néha alaposan megijedjünk :) A Figyelj rám! főhőse Annabel a kiközösítéssel és előítéletekkel küzd, de a két nővére története is nagyon különleges. Az Egy fejthetetlen év a barátság és a felelősség fontos kérdéseit boncolgatja, míg az Altatódalban a csalódástól való félelem jelenik meg. Az Álom két keréken arra a kérdésre koncentrál, hogy képesek-e megváltozni az emberek, és érdemes-e bárminek is második esélyt adni.

Magyarul eddig a fenti öt regény jelent meg, én nagyon remélem, hogy hamarosan követi őket a többi is. Ha mégsem, akkor kénytelen leszek előbb-utóbb rászánni magam, hogy angolul olvassam őket, mert nem fogom sokáig bírni Sarah Dessen könyvek nélkül. Ti olvastátok már valamelyiket?

(Visited 428 time, 1 visit today)

További bejegyzések