Irány a természet! – A kezdő túrázó alapfelszerelése

túrázó

Egy éve határoztuk el a párommal, hogy elkezdünk túrázni, amennyire időnk engedi. Ezalatt az idő alatt gazdagodtam némi tapasztalattal arról, hogy mire van szüksége egy kezdő túrázónak, aki még csak barátkozik a természetjárással, de csak alkalomadtán, egyszer-egyszer menne el kirándulni. Lássuk az alapokat! :)

1. Kényelmes cipő

Hidd el, ez a legfontosabb, hálás leszel még ezért a tanácsért :D A túra terepe merőben eltér attól, amihez a mindennapokban hozzá vagy szokva, így lehetséges, hogy egy kényelmesnek tűnő cipő csak a városi terepen számít annak. Az erdő járás nem divatbemutató, ha még csak kacérkodsz a túrázással, egy kopott, de még nem leharcolt sportcipő a legjobb a túrázáshoz. A lényeg, hogy olyan legyen, amit nem sajnálsz (ez amúgy igaz a ruházatod többi részére is), hiszen hegyen, völgyön, porban, sárban, göröngyön és sziklákon ez lesz a társad, és az ilyen terep nem kíméli a cipődet. A legjobb lenne, ha olyan cipőben tudnál menni, ami a lábfejednél elöl és hátul is ki van párnázva, illetve tartja valamennyire a bokádat is. Én a Decathlonban vettem kezdő túracipőt, nagyon jó árban van (4500 Ft), és az évi néhány kiránduláshoz ennél komolyabb darab nem is kell :)

2. Sportzokni

Ha csak egyszerű sportcipőben vágsz neki a túrának, egy olcsóbb sportzoknit így is érdemes beszerezned, nagyon sokat számít. Hála a megfelelő kialakításnak, pont ott ad egy kis extra kényelmet, ahol a cipő legjobban nyom :) Nekem egy pár zokni bőven kiszolgálja minden igényemet, a Lidlben vettem 600-700 Ft körül (szokott lenni külön futó meg túra zokni is, de ha nem túl gyakran jársz túrázni, akkor igazából mindkettő megfelel a célnak, mert elég hasonló a kialakításuk).

3. Víz

Oké, gondolom ez egyértelmű, a mennyisége már nem annyira. Nyilván őrültség egy fél literes palackkal nekivágni egy 15 km-es túrának, mert az első emelkedő után el fog fogyni. Ugyanakkor, nem a Szaharába készülsz, így teljesen fölösleges több literrel magaddal cipelni, csak megnehezíted a saját dolgodat. Én egy másfél literes vizesüveget szoktam csomagolni, általában ez sem fogy el, de jó ha kéznél van egy kis plusz, ha mondjuk kezet kellene mosnunk. Emellett nyilván függ a túra hosszától és terepétől is, de viszonylag könnyen ki lehet tapasztalni, hogy mennyire vízre van szükséged.

4. Térkép

Ez is nagyon alap dolog, és itt is inkább a részletek a fontosak. Olyan térképet válassz, amin tudsz tájékozódni – egy boltban kapható túratérképnél ez nem is probléma, hiszen általában egy teljes hegységet vagy tájegységet felölel a térkép. Ha a neten keresel túraútvonalat, az már egy kicsit más kérdés, én már láttam egy.két olyat, ami számomra kínai volt :D (Nyilván ez az én gyengeségem, de gondolom a legtöbb kezdő így van vele.) Szóval mielőtt nekivágnál, nézd meg, hogy egyértelműek e számodra a térkép jelzései, látod-e rendesen, hol kell áttérni egyik jelzésről a másikra, és nem árt, ha nem csak a kiszemelt utat mutatja, hanem látod rendesen a környéket is – voltam már úgy túrázni, hogy kicsit eltévedtünk, de jobban megérte újratervezni a túrát, mint visszasétálni az elvétett elágazáshoz. Térkép mellé lehet iránytűt is vinni, hasznos lehet, ha nem vagytok benne biztosak, merre tovább.

5. Kullancsriasztó és társai

A túra előtt mindenképp fújjuk be magunkat, jobb elviselni a kullancsriasztó szagát, még akkor is, ha nem túl kellemes (a kis dögöket még kellemetlenebb kiszedni a bőrből, ráadásul fertőzés veszélye is fennállhat). Emellett pedig jó ha van nálunk egy-két dolog apróbb balesetek esetére: ragtapasz, sebkezelő gél és esetleg egy tiszta kendő is, amit kötözésnél használhatunk. Ha napos időben indultok útnak, napvédőkrémet is vigyetek magatokkal.

A fenti öt dolog a legfontosabb, de akad még pár apróság: mindenképp csomagolj ennivalót, de erre is vonatkozik a se túl sokat, se túl keveset szabály. Nálam mindig van fényképezőgép, és a mobiltelefont sem érdemes otthon hagyni, ha éppen van térerő, nagyon jól jöhet (segélyívás és GPS). Emellett öltözködj rétegesen és az évszaknak megfelelően. Ne feledd, hogy csak annyi holmit vigyél magaddal, amit könnyedén elbírsz, így a csomagolásnál érdemes mérlegelni, mi az amire tényleg szükséged lehet.

Kép forrása: unsplash.com

(Visited 268 time, 1 visit today)