A 2 és 5 perces szabályok

Már megszokhattátok, hogy sokat foglalkozom a produktivitás témakörével. A mai bejegyzésben két egyszerű ötletet szeretnék megosztani veletek (meglepő módon egy BuzzFeed cikkben találtam rá mindkettőre).

A 2 perces szabály

Ha egy feladat elvégzéséhez nincs 2 percnél többre szükséged, csináld meg azonnal. Megtervezni és emlékeztetni magadat, hogy megcsinálod, majd végül ténylegesen elvégezni a feladatot legalább 5 percbe telik.

Tudom, így úgy tűnik, hogy csak 3 percet spórolsz. De ha belegondolsz, abba a 3 percbe beleférne még egy 2 perces feladat – tehát kétszer olyan hatékony is lehetnél. Viszonylag sok idő megy el azzal, hogy összeállíts egy teendő listát, azt folyamatosan frissítsd és időnként ráless, mik a feladataid. A rövid feladatokat, amiket azonnal elvégezhetsz, ne vond be ebbe a folyamatba – csináld meg őket, amint lehet.

Az 5 perces szabály

Győzd le a halogatást azzal, hogy nekiállsz a feladatodnak, de csak 5 percig dolgozol rajta. Általában 5 perc elteltével sikerül elkapnod a fonalat, és folytatni a munkát. (Ha mégsem, már akkor is haladtál valamennyit.)

Egy újabb lehetőség, hogy használd az időzítődet (tudom, úgy tűnik, hogy ez a mániám, de tényleg hasznos). Sokszor a legnehezebb megtenni az első lépéseket – így érdemes egy kisebbel kezdeni. Öt percig bármit ki lehet bírni – közben pedig megtalálhatod a lendületet a folytatáshoz. A közepén már kevésbé fogod félbehagyni a munkát.

Nos, ennyi volt a két szabály. Szerintem pofonegyszerűek, és nagyon hasznosak lehetnek a mindennapokban, főleg akkor, amikor hajlamossá válsz a halogatásra. Próbáljátok ki őket, és meséljétek el a tapasztalataitokat! :)

Kép forrása: unsplash.com

(Visited 574 time, 1 visit today)